Kundeservice

85449977

 • Hjemmelevering fra 1 dag
 • Kjøp nå - betale senere 30 dagers fri kreditt

Se lager og fraktkostnad

Norgeskart

Nettleseren din har ikke Javascript aktivert

For å kunne bruke Byggmax hjemmeside må Javascript være aktivert i nettleseren din.

Oljet Eik

Parkett 14mm, 5Gs, 3,18m2/pkt, Art.-nr.: 13406, Vekt/enhet: 26,2 kg

Et oljet parkettgulv med minimalt vedlikehold som enkelt legges uten lim, takket være click-systemet. Plankene er bygget opp av tre lag med ekte treverk som er limt sammen. Overflatelaget består av eik som er behandlet med tre lag olje, der hvert lag er herdet med UV-stråling.

Vareinformasjon

Slik gjør du

269
00
/m2
(855,42/stk)
 

Vareinformasjon

Oljet Eik
Et oljet parkettgulv med minimalt vedlikehold som enkelt legges uten lim, takket være click-systemet. Plankene er bygget opp av tre lag med ekte treverk som er limt sammen. Overflatelaget består av eik som er behandlet med tre lag olje, der hvert lag er herdet med UV-stråling. Gulvet kan uten problemer legges der det finnes gulvvarme.

Eik er et våre mest karakterfulle treslag og er kjent for sin styrke og hardhet. Gulv av eik gir en klassisk eleganse og en skjønnhet i alle miljøer. Treslagets lange levetid og holdbarhet gjør at det holder lenge med et minimum av vedlikehold.

• Lett å legge takket være det smarte click-systemet
• 3-lags UV-herdet olje
• Lett å vedlikeholde
• Gulvet legges ”flytende”
Garantitid: 30 år
Tykkelse på sliteflate: 3,2 mm
Slipbar: 2-3 ganger
Tykkelse: 14 mm
Format: 2200 mm x 207 mm
Antall kvm/pakke: 3,18
Vekt/pakke: ca 26 kg

* Vi anbefaler et ekstra lag med lakk, alternativt olje i følgende miljøer. Rådfør deg med en fagmann.
Soverom
Hverdagsrom
Barnerom
Garderobe
Kjøkken
Hotellrom
Konferanserom
Kontor
Butikk

Installasjonsveiledning


Relativ fuktighet og akklimatisering.

Relativ luftfuktighet (RH) er en verdi som anslår hvor mye fukt en gitt mengde luft inneholder. Når den relative fuktigheten i luften overstiger 100% blir den overflødige fuktigheten til vann. En relativ luftfuktighet mellom 30-60 % er ideelt både for gulv, andre trebaserte materialer og mennesker. Før gulvet legges bør gulvbordene hvile i rommet i 48 timer for akklimatisering.

Legg parkett/laminat på betong


Ujevnheter

Start med å se etter ujevnheter i betonggulvet. Om du finner noen kan du enten slipe gulvet eller flytsparkle det. Velger du å slipe er det betongslip som gjelder. Deretter må alt slipestøv fjernes med en støvsuger. Om du velger å flytsparkle må gulvet aller først primes med betongprimer. Den tetter små porer og ujevnheter, og gjør forholdene optimale for sparkling. Når gulvet er primet helles eller pumpes sparkel ut over gulvet. Eksakte blandings- og påføringsforhold står beskrevet på forpakningen. Sparkelmassen flyter ut av seg selv, men man kan hjelpe til med en tannsparkel.

Underlag

Når gulvet er slipt eller flytsparkelen har tørket, legges det ut slitesterk plast som beskyttelse mot fukt. I en kjeller kan man bruke fuktisolasjonsmatte som gir en enda bedre fuktbeskyttelse. Skjøtene tapes, og om man bruker slitesterk plast, brettes kantene opp et lite stykke langs veggene for å hindre at enden på parketten angripes av fukt (plastbrettene klemmes senere fast bak listene når de spikres på plass). Når plasten er på plass legges ullpapp eller skumplast, begge har trinnlyddempende egenskaper. Også her tapes skjøtene slik at pappen ikke glir for mye rundt. Deretter kan gulvet legges.

Skumplast eller ullpapp?

Både skumplast og ullpapp er trinnlyddempende, men man bør likevel ta hensyn til visse omstendigheter når man velger materiale. Hvis gulvet som skal legges er tynt, er skumplast å foretrekke ettersom dette er mykere enn ullpapp. Hvis det er installert gulvvarme, fungerer ullpapp bedre ettersom skumplast er noe isolerende og gjør at varmen går nedover i stedet for opp i gulvet.

Gulvlegging

Parkettgulvet legges i lengderetningen fra høyre side bort til den venstre veggen. Når du kommer til den venstre veggen sager du av den delen av det bordet som blir overflødig. Du bruker denne delen når du begynner å legge neste lengde av gulvet ved siden av den lengden du startet med. Husk at du ikke skal bruke gulvbordbiter under 20 centimeter.

Ekspansjonsfuge

Ettersom tre er et levende materiale er det behov for plass slik at det kan bevege seg når det vokser og krymper. Derfor skal man ha plass til en ekspansjonsfuge langs veggene. La det altså være et rom på ca. 1 mm pr. breddemeter gulv (fordi en planke ekspanderer i bredden), og minimum 12 mm langs veggene.

Døråpninger

I døråpninger må det også gjøres plass til en ekspansjonsfuge ettersom mye av bevegelsesenergien fra gulvet kanaliseres gjennom den lille åpningen som lages ved døråpningen. Derfor blir det nødvendig med en avlastende ekspansjonsfuge. Her gjelder de samme regler som fugen langs veggene. Fugen tettes senere av en list eller terskel.

Listing

I rom som krever god ventilasjon, slik som for eksempel kjeller eller når man har lagt nytt betonggulv, bør listes med såkalte luftende sokler. Dette innebærer at du setter en masonittbit på omtrent 4 mm med 60 cm mellomrom på gulvlistene rundt i hele rommet. Avhengig av veggmaterialet fester du deretter listene med dykkert på trevegger, med spikerplugg på betongvegger eller med listespiker på lettbetongvegger.

Større rom

Er gulvet 22 meter bredt eller bredere behøves det et ekspansjonsfuge, en dilatasjonsfuge, midt på gulvet.

Leggeanvisning for gulv på bjelkelag

Når du skal legge gulv på bjelkelag begynner du med å påføre bjelkene ett lag med lim. Du må ikke påføre lim på alle bjelkene med en gang, men påfør etterhvert som sponplatene legges ut. Legg deretter ut sponplater der kantene limes og skrus fast underveis. Det skal ikke brukes plast, isolasjonsmatte eller luftende sokler i dette tilfellet, men ellers er anvisningen den samme som for gulvlegging på betong.

Husk på dette ved installasjon av tregulv på gulvvarme.

• Påse at det ikke installeres høyere effekt pr. kvadratmeter enn nødvendig. Blir effekten for høy blir temperatursvingningene større, og gir dermed økt risiko for overtemperatur.
• Overflatetemperaturen bør ikke være høyere enn 27 grader. Husk at ulike typer gulv kan oppleves som varmere eller kaldere ved samme temperatur.
• Gulvvarme innebærer økt varme, noe som gjør at tre krymper litt mer.
• En relativ luftfuktighet mellom 30-60 % er ideelt både for tregulv og mennesker. Innendørsluften er best innenfor dette intervallet.
• Massive tregulv har større tendens til å bevege seg enn lamellparkettgolv.
• Påse at gulvvarmesystemet er utformet slik at det gir en jevn temperatur over hele gulvflaten.
• Gulvvarme kan oppnås på to måter, enten gjennom vannbårne eller elbårne systemer.
• Tregulvet skal være beskyttet mot fukt som finnes i underlaget.
• Start gulvvarmesystemet i henhold til anvisningene fra produsenten.

RASKE FAKTA

Treslag Eik
Overflatebehandlet Oljet
Gulvsystem 5Gs
Hardhet (Brinell) 3.7
Lengde 2200 mm
Antall staver 3
Antall/pakke 7
Pakkevekt 26.2
Tykkelse 14 mm
Bredde 207 mm

Slik gjør du

Legge gulv - Forberedelser

Legge gulv - Forberedelser

1.

1.

Oppbevar pakken med gulv innendørs i to til tre døgn i minimum 18 grader. Da vil gulvet tilpasses temperaturen i rommet før legging. Man kan legge gulv på underlag som for eksempel PVC, linoleum, fliser og tre, om man vet at den underliggende konstruksjonen er tørr og fin.

2.

2.

Underlag som suger opp fukt som eksempelvis heldekkende tepper, må tas bort før gulvlegging. Skrap bort alle eventuelle limrester.

3.

3.

Ved nybygging eller større renoveringsprosjekter, legges gulvet helt til slutt, før listing. Støvsug og gjør underlag helt rent.

4.

4.

Kontroller at gulvet er jevnt ved å føre en rettholt over flaten. Underlaget må ikke variere mer enn 3 mm i høyde på 2 meters lengde.

5.

5.

Fyll ut ujevnheter med sparkel eller skjær ut biter av ullpapp. Opphøyninger slipes bort.

6.

6.

Om man har støpt underlag på kjellerplan eller bakkeplan, må man sperre mot fuktvandring med aldersbestandig plast. Det gjelder også om man har gulvvarme. Sørg for fuktsperre også over ventilerte krypkjellere og lettbetongbjelkelag. Skjøt plasten med 500 mm overlapp, og ha 50 mm oppover på vegg. Oppbretten dekkes senere av en gulvlist.

7.

7.

Om du skal legge gulv på støpt dekke, må du kontrollere mot tegning om dampsperre er støpt inn i grunnen. I så fall skal man ikke legge ut aldersbestandig plast på undergulvet ettersom dobbelt lag med tetting øker risikoen for fuktskader.

8.

8.

På hardt underlag kan man velge underlagsfoam eller ullpapp for å dempe lyden av fottrinn. På sviktende underlag som eksempelvis linoleum, ska ullpapp benyttes.

9.

9.

Legg gulvet i samme retning som lyset faller inn fra nærliggende vinduer. Da vil ikke skjøtene synes så godt.

10.

10.

Om rommet er avlangt vil det være penest om gulvet ligger i den retningen.

Legge gulv – før legging

Legge gulv – før legging

1.

1.

Forbered gulvlegging ved å ta bort eventuelle gulvlister, og kapp karmer med et gulvbord som ligger opp ned, som mal.

2.

2.

Mål opp og regn ut hvor mange gulvbord som må til for å dekke hele rommet. Om den siste raden blir smalere enn 30 mm, er det bedre å kløyve både den første og den siste raden slik at de blir omtrent like brede.

3.

3.

Parkettgulv består av tre og laminatgulv har en kjerne av trefiber. Disse materialene vil bevege seg med luftens relative fuktighet.

4.

4.

Når det er kaldt og luften er tørr vil gulvet krympe.

5.

5.

Og om sommeren vil det utvide seg.

6.

6.

Derfor må det være et ekspansjonsrom mot vegger, trapper, dørkarmer og andre faste kanter. Man pleier å regne med 1,5 mm per breddemeter gulv, dog minst 10 mm.

7.

7.

Målet på fugen er grensesettende. Det gjør at man må tilpasse gulvlistens tykkelse slik at den dekker ekspansjonsfugen

8.

8.

Om gulvet blir mer enn 12 meter langt eller 8 meter bredt, skal gulvflaten deles opp. Mellom to rom kan man bruke en terskel eller en aluminiumslist i døråpningen.

9.

9.

Rom som har en stor sammenhengende gulvflate deles opp med en T-list.

10.

10.

Moderne gulv av typen click, legges helt uten lim. Kanten på langsidene vippes ned i sporet, og gulvbordene låses fast i hverandre når de legges plant.

11.

11.

Utforming av kortsidenes skjøter varierer avhengig av gulvleverandør. Derfor bør du lese bruksanvisningen nøye før gulvet legges.

Legge gulv - Gulvlegging

Legge gulv - Gulvlegging

1.

1.

Kontroller at veggen er rett før du begynner å legge gulv.

2.

2.

Juster ved behov ved å tegne opp veggens profil.

3.

3.

Figursag den første radens bord tilpasset veggen.

4.

4.

Sjekk at du har god belysning og sjekk hvert gulvbord før det legges. Legg unna de bord som eventuelt avviker i kvalitet eller farge. BYGGmax lar deg bytte disse.

5.

5.

Det er lettest å begynne å legge gulv mot den langsiden av rommet som har flest dører.

6.

6.

Om den første raden ikke kløyves, bør sporet som kommer mot veggen likevel kappes av.

7.

7.

Legg gulvet fra venstre med plastkile i venstrekant.

8.

8.

Fest langsidene i hverandre.

9.

9.

Bruk slagjern for å slå sammen kortendene.

10.

10.

Sett klossen mot bordets langside og bank forsiktig slik at skjøten blir helt tett.

11.

11.

Kapp deretter til slik at den siste biten får plass med ekspansjonsfuge mot veggen.

12.)

12.)

For å få pene snitt uten fliser sages gulvbordene ovenfra med en håndsag eller fra undersiden med en stikksag.

13.)

13.)

Den kappede delen brukes som første bit i neste rad, forutsatt at lengde mot skjøten blir minst 300 mm.

14.)

14.)

Press gulvet ut fra veggen når du har lagt tre fulle rader og sett i plastkiler.

15.)

15.)

Fortsett med gulvleggingen på samme vis, og juster ved behov slik at skjøtenes forskyvning alltid er minst 300 mm.

16.)

16.)

Marker hvor rør går gjennom gulvbordene.

17.)

17.)

Borr med et flatborr som har 20 mm større diameter enn røret.

18.)

18.)

Sag i 45 graders vinkel.

19.)

19.)

Slik at gulvbiten enkelt kan limes og legges tilbake ovenfra.

20.)

20.)

Tett rørgjennomføringen med en dekkskive.

21.)

21.)

Kløyv den siste raden og press den på plass med et slagjern eller et brekkjern.

22.)

22.)

Om det ikke er plass til å vippe ned gulvbord i den siste raden, kan man justere falsen for å få på bordet ovenfra.

23.)

23.)

Da må hele falsen limes.

24.)

24.)

Bruk gjerdesag på gulvlistene for å få pene og solide skjøter.

25.)

25.)

Bruk aluminiumslist eller kvartstav for å dekke til mot trapper og dørkarmer.

Instruksjonsfilmer

  • Legge gulv - Forberedelser (1/3)

   Legge gulv - Forberedelser (1/3)

   3:20 Min

   Legge nytt gulv? Vi viser deg hvordan du forbereder deg før selve gulvleggingen.

  • Legge gulv - før legging (2/3)

   Legge gulv - før legging (2/3)

   2:59 Min

   I den andre delen i vår serie om gulv, gir vi tips om hva du bør tenke på før du setter igang med gulvleggingen.

  • Legge gulv - Gulvlegging (3/3)

   Legge gulv - Gulvlegging (3/3)

   5:21 Min

   I den siste delen i vår serie om gulv, viser vi deg fremgangsmåten for å lykkes med gulvleggingen.

Loading...
Dine
Sist besøkte byggevarer
Oljet Eik
Parkett 14mm, 5Gs, 3,18m2/pkt
269 00 /m2
Sjekk våre
Mest besøkte byggevarer
Terrassebord 28x120 Grønn
Impr. Kl. 1 CU, ca 8,4 lpm/m2
Pris fra:
8 95 /lm
Hobbyplate Furu
200X800X18mm
37 95 /stk
Hobbyplate
Laminert, 300X2480X18mm
119 00 /stk
Impr. Konstruksjonsvirke 48x98 Grønn
CU Kl. 1
Pris fra:
15 95 /lm
Isolasjon Plate Lambda 37
Lambda 37, 6,84m2
153 90 /stk