Isolasjon rull proff

Lambda 35, 100mm 7,638 m2/pkt - utgående
Artikkelnummer: 16822
Vekt: 15
Isolasjonsrull av glassull. Space Roll fra Knauff er en fleksibel, lett isolasjonsrull av proff kvalitet som har lav tetthet og høy fasthet.
Velg butikk for å se lagerstatus
Tilgjengelig online
Sendes innen
2-5 hverdager
Fra
343 33 kr /stk
stk
= 7,64 stk
Isolasjon rull proff
Isolasjonsrull av glassull. Space Roll fra Knauff er en fleksibel, lett isolasjonsrull av proff kvalitet som har lav tetthet og høy fasthet. Glassullen kan lett kappes til etter ønsket mål. Space Roll har høy brannklassifisering og er utmerket for lydisolasjon.
Isolasjonen i en bygning beskytter ikke bare mot kulde og varme, den gir deg også et stille og behagelig innemiljø siden forstyrrende lyder minsker både utenfra og mellom rommene, samt hjelper til å beskytte mot brann. Med isolasjonsrullen kan du isolere både vegger, gulv og tak.

Glass- eller steinull

Glass- og steinull går under fellesbetegnelsen mineralull og produseres av glass og steinråvare. Råvaren smeltes og spinnes til tynne tråder som deretter behandles med ett bindemiddel. Middelet herdes når den kommende isolasjonen kjøres gjennom en ovn. Tilslutt kappes isolasjonen i passe store biter. Forskjellen mellom glassull og steinull er ikke spesielt store, glassullen har dog fordelen av å kunne ekspandere ut etter å ha blitt presset sammen, noe som gjør at den holder bedre, samt minimerer risikoen for luftspalter mellom isolasjon og stender. Dessuten støver glassullen mindre enn steinullen. På Byggmax selger vi kun glassull.

Lambdaverdien

Den viktigste verdien å kjenne til når det gjelder isolasjon er den såkalte lambdaverdien. Dette angir isolasjonens varmekonduktivitet, altså hvor bra den er på å lede varme. Med et isolasjonsmateriale hvor det er ønsket en lav varmeledingsevne, er materialet bedre på å isolere desto lavere lambdaverdi det har. Det svenske Boverket anbefaler en lambdaverdi på maksimum 37 når yttervegger skal isoleres i nye hus. Skal du til eksempel isolere en garasje, kan verdien gjerne være høyere.

Bra å vite om isolasjon

Naturen jobber automatisk for å utjevne varmeforskjeller. Er det varmt inne i et hus og kaldt utenfor, jobber luften for å jevne ut forskjellen. Isolasjonens oppgave er enkelt uttrykt å gjøre det vanskelig for varmen å ta seg over til den kalde siden. For å oppnå dette og samtidig unngå fuktskader, må en vegg bestå av flere komponenter. Prinsippet for en korrekt isolert vegg vil være (fra innsiden og ut): Overflate innside - fuktsperre/plastfolie – isolasjon – vindpapp – luftspalte – overflate utside.

En kort redegjørelse av de ulike materialenes funksjon

Rett under overflaten på innsiden av en vegg, sitter en lufttett plastfolie. Når den varme og fuktige luften på innsiden søker mot den kaldere luften på utsiden, hindrer folien luften fra å gå gjennom veggen der den senere kjøles ned, kondenserer og kan forårsake fuktskader.
Folien tvinger luften til å ta en annen vei, og om huset er korrekt ventilert, skjer dette gjennom ventilasjonssystemet. Deretter kommer selve isolasjonen som isolerer ved at den inneholder stillestående luft – noe som er en dårlig varmeleder.
Innenfor fasaden er isolasjonsmaterialet dekket med vindpapp for å hindre luft utenfra å røre i isolasjonen og sette den stillestående luften i bevegelse. En luftspalte mellom isolasjonen og fasaden sørger også for at vann som trenger inn på grunn av vær og vind, har et rom å drenere ut på.

Isolering av yttervegg utenfra

Når en yttervegg isoleres blir resultatet best om det gjøres fra utsiden. Den viktigste årsaken til det er at den eksisterende veggen kommer i et varmere klima, noe som minsker risikoen for kondens og fuktskader. En annen fordel er at det innvendige rommets størrelse forblir det samme. Å isolere utenfra er dog et tidskrevende arbeid ettersom fasaden må tas av og ned. Husk på at veggens totale isolasjonsmateriale skal være 200-300 mm tykt.

Forberedelser

Før du begynner er det viktig at du er sikker på at veggen på innsiden er ordentlig tett, altså at ingen fuktig luft fra innsiden skal kunne trenge inn i veggen og forårsake fuktskader.

Prosedyre

Du begynner med å ta ned fasaden helt inn til vindpappen. Alt fasadematerial, som for eksempel foring rundt dører og vinduer, må tas bort. Deretter spikrer du opp horisontale stendere med c/c-avstand po 600 mm, til fasaden er helt dekket. Isolasjonsplatene plasseres så mellom stenderne slik at de ligger helt tett mot stenderne og ligger helt flatt mot veggen. Om du ser at du har plass, er det en god idé å legge enda ett lag med isolasjon. Ut fra stenderne fester du i så fall ytterligere isolasjonsplater. For at plater som sitter fritt utenfor stenderne skal holdes på plass, brukes skruer og spiker med plastbrikke. Disse tres gjennom spiker eller skrue og gir så en ekstra støtte mot isolasjonsplaten. Når isolasjonen er ferdig montert skal denne dekkes med et vindbeskyttende lag som for eksempel vindpapp eller -folie.

Neste trinn er å sette opp spikerlekter som fasaden senere skal spikres fast i. For å gjøre monteringen enklere, kan det være smart å bruke distansehylser som settes inn i den ytterste isolasjonsplaten. Du spikrer så gjennom hylsen og direkte inn i stenderne. Spikerlekten sørger også for å lage et lite rom mellom isolasjonen og fasadematerialet. Det kalles en luftspalte, og er svært viktig for at vann som trenger inn gjennom fasaden skal kunne dreneres ut. Når lekten er satt opp kan du spikre opp fasadematerialet.

Isolering av yttervegg innenfra

Å isolere innenfra er ett alternativ om det av en eller annen grunn ikke lar seg gjøre fra utsiden. Det er en noe lettere jobb, men medfører samtidig noen ulemper. For eksempel havner den eksisterende veggen i et kaldere klima, noe som gjør den mer sårbar for fukt samt at det øker risikoen for kondens. Derfor er det ekstra viktig å sørge for at innsiden blir ordentlig lufttett. Et annet problem er at rommets gulvareal minsker når du isolerer på denne måten.

Forberedelser

Før du begynner å isolere innenfra må du forsikre deg om at ytterveggen tåler fuktbelastningen utenfra, og spesielt gjelder det tegl- eller steinfasader. Frostskader, utette fuger og sprekker må utbedres for at den innvendige isoleringen skal fungere som den skal. Veggen på innsiden må også være helt tett og om det er tapetrester eller lignende, må også dette fjernes helt.

Om det allerede er isolasjon på veggen dekket med plastfolie, må du sørge for at den nye isolasjonen utgjør maks en tredjedel av den totale isolasjonstykkelsen (anbefalt tykkelse på isolasjonen i en yttervegg er 200-300 mm). Det er fordi plastfolien ikke skal komme på veggens kalde side med en risiko for kondens som en følge. Om den nye isolasjonen overstiger en tredjedel, tar du helt enkelt bort plastfolien og setter på en ny når all isolasjonen er på plass.

Prosedyre

Start med å bygge en stamme med stender, stålstender er å anbefale om fasaden er av stein. Det lille rommet som oppstår mellom stenderne nærmest rommets hjørne, bør isoleres først for å unngå kuldebroer. Isolasjonen legges deretter i to lag, et bak stammen nærmest veggen, og et lag inni stammen.

Fest stammen med en avstand på 45-70 mm fra veggen avhengig av hvor tykk isolasjon du vil ha i det første laget, og bruk 45-95 mm tykke stendere avhengig av hvor tykt du vil at det andre laget skal være. Stenderne fester du med c/c-avstand på 600 mm, og platene passer akkurat dette målet. Når stammen er oppe legger du inn isolasjonsplatene bakom den med langsiden nedover. Dette gjøres nedenfra og opp for å sikre tette skjøter.

Neste trinn er å fylle mellomrommet mellom stenderne ved å plassere det andre laget isolasjonsplater stående. Det gjør at platene overlapper skjøtene i det første laget og kuldebroer unngås. Når alle rom i stammen er fylt, gjenstår det å dekke konstruksjonen med en plastfolie for å skape et helt lufttett ytterlag. For å oppnå dette bør skjøtene i plastfolien overlappe hverandre med 100-200 mm. Til slutt festes plastfolien ved stenderne og veggmaterialet du har valgt, spikres opp.

Raske fakta

Bredde: 2x565 mm (Rullen er skåret slik at den kan deles i to ruller på 565 mm eller brukes som en rulle med bredden 1130 mm.)
Mengde: 7,638 kvm/pkt
Brannklassifisering: Euroklasse A1 til EN ISO 13501-1
Raske fakta
Type Isolasjon Rull
Varmeledningsevne (Lambdaverdi) Lambda 35