Kundeservice

Aktuella priser och lagerstatus:

Kundeservice

23966900
  • Prisløfte
  • Rask leveranse
  • Over 35 000 varer

Se lager og fraktkostnad

Norgeskart

Vareinformasjon

Isolasjon Plate Proff Ursa
Stiv og lett håndterlig isolasjonsmatte av glassull.

Bruksområde

Isolasjon av en bygning beskytter ikke bare mot kulde og varme, det gir deg også et stille og behagelig innemiljø fordi forstyrrende lyder minskes både utenfra og mellom rom, samt hjelper til med å beskytte mot brann. Med isolasjonsmatter kan du isolere både vegger, gulv og tak. Mattene er tilpasset et visst C/C-mål (målet mellom to bjelkers sentrum). Målet er: C/C 60 cm i bredden og C/C 120 cm i lengden.

Glass- eller steinull

Glass- og steinull går inn under fellesbetegnelsen mineralull og produseres av glass og respektive steinråvarer. Råvarene smeltes og spinnes til tynne tråder som deretter behandles med ett bindemiddel. Middelet herdes når den kommende isolasjonen kjøres gjennom en ovn. Til slutt kappes isolasjonen i passe store deler. Forskjellen på glassull og steinull er ikke spesielt stor, glassullen har likevel den fordelen at den ekspanderer etter å ha blitt trykket sammen, noe som gjør at den holder formen bedre samt minimerer risken for luftspalter mellom isolasjon og bjelker. Dessuten støver glassullen mindre enn steinullen. På Byggmax selger vi kun glassull.

Lamdaverdien

Det er viktig å kjenne til lambdaverdien når det gjelder isolasjon. Den angir isolasjonens varmekonduktivitet, altså hvor god den er til å lede varme. I et isolasjonsmaterial hvor en lav varmekonduktivitet er ønsket, er materialet bedre på å isolere desto lavere lamdaverdi det har. Boverket (i Sverige) anbefaler en lambdaverdi på høyst 37 i yttervegger som isoleres i nybygg. Skal du eksempelvis isolere en garasje kan verdien være høyere.

Fukt

Glassull klarer seg bra mot fukt og suger verken til seg vann eller tar opp fukt fra luften. Om en isolasjonmatte på noe vis blir bløt, kan det få igjen sin isolasjonsevne ved å oppbevares tørt og luftig en tid slik at vannet tørker ut.

Greit å vite om isolasjon

Naturen jobber automatisk for å jevne ut temperaturforskjeller. Er det varmt inne i et hus og kaldt utenfor vil luften jobbe for å utjevne forskjellen. Isolasjonens oppgave er rett og slett å gjøre det vanskelig for varmen å gå over til den kalde siden. For å oppnå dette og samtidig unngå fuktskader, må en vegg bestå av flere komponenter. Prinsippene for en riktig isolert vegg er som følger (fra innsiden): Overflate – fuktsperre – isolasjon – vindsperre – luftspalte – overflate utside.

Her følger en kort redegjørelse for de ulike materialenes funksjon:

Rett under overflaten på innsiden av en vegg sitter en lufttett plastfolie. Når den varme og fuktige luften på innsiden søker seg mod den kaldere utsiden, hindrer folien luften fra å gå gjennom veggen der den senere kjøles ned, kondenserer og kan gi fuktskader. Folien tvinger luften å ta en annen vei og er boligen korrekt ventilert, skjer dette gjennom ventilasjonssystemet. Dernest kommer selve isolasjonen som isolerer ved at den inneholder stillestående luft hvilket er en dårlig varmeleder. Under fasaden er isolasjonsmaterialet dekket med vindsperre. Det gjøres for å hindre luftforstyrrelser utenifra fra å røre i isolasjonen og sette den stillestående luften i bevegelse. En luftspalte mellom isolasjonen og fasaden gjør også at vann som trenger inn på grunn av vær og vind har et rom for å dreneres ut.

Isolering av yttervegg utenfra

Når en yttervegg isoleres blir resultatet best om det gjøres fra utsiden. Den fremste årsaken er fordi den eksisterende veggen kommer i et varmere miljø, noe som minsker risikoen for kondens og fuktskader. En annen fordel er at det innvendige rommets størrelse forblir den samme. Å isolere fra utsiden er dog et tidskrevende arbeid ettersom fasaden må fjernes helt. Tenk på at veggens totale isolasjonsmaterial skal være 200-300 mm tykt.

Forberedelser

Før du begynner er det viktig at du sjekker at veggen er ordentlig tett på innsiden. Ingen fuktig luft fra innsiden skal kunne trenge inn i veggen og forårsake fuktskader.

Prosedyre

Du begynner med å ta ned fasaden helt inn til vindsperren. Alt fasadematerial, for eksempel foring rundt dører og vinduer, må tas bort. Deretter spikrer du opp horisontale bjelker med C/C 60 mm, og fortsett med det til fasaden er dekket. Isolasjonsmattene plasseres deretter mellom bjelkene slik at de ligger tett mot disse og ligger plant mot veggen. Om du ser at du har plass, er det en god idé å legge enda ett lag isolasjon. Ut fra bjelkene fester du ytterligere isolasjonsmatter. For at matter som sitter fritt utenfor bjelkene skal holdes på plass bruker du skruer eller spiker sammen med plastbrikker. Spiker eller skrue tres gjennom brikken og gir dermed en ekstra støtte mot isolasjonsmatten. Når isolasjonen er ferdig montert, skal denne tettes med et vindbeskyttende lag som eksempelvis vindpapp eller vindsperre.

Neste steg er å sette opp lektene som fasaden siden skal spikres opp mot. For å lette monteringen av denne kan det være bra å bruke distansehylser som trykkes inn i den ytterste isolasjonsmatten. Du spikrer så gjennom hylsen direkte inn i bjelken. Lekten gjør også at det blir et lite rom mellom isolasjonen og fasadematerialet. Dette kalles for ”luftspalte” og er veldig viktig for at vann som trenger inn gjennom fasaden skal kunne dreneres ut. Når lektene er satt opp kan du spikre opp det ønskede fasadematerialet.

Isolasjon av yttervegg innenfra

Å isolere innenfra er ett alternativ om det av en eller annen grunn ikke går an å gjøres fra utsiden. Det er en noe lettere jobb, men medfører samtdig noen negative punkt. Eksempelvis kommer den berørte veggen i et kaldere klima, noe som gjør den mer sårbar for fukt og kondens. Derfor er det ekstra viktig å påse at innsiden blir ordentlig lufttett. Et annet minus er at rommets gulvflate minsker når det isoleres på denne måten.

Forberedelser

Før du begynner å isolere innenfra må du forsikre deg om at ytterveggen klarer fuktbelastningen utenfra, og det gjelder spesielt når det er tegl- eller steinfasader. Frostskader, utette fuger og sprekker må være fikset for at den innvendige isolasjonen skal fungere som den skal. Veggen på innsiden må også være helt tett, og om det er tapetrester eller lignende må dette fjernes. Om det allerede er isolasjon på veggen som er dekket med plast, må du sjekke at den nye isolasjonen utgjør maks en tredjedel av den totale tykkelsen (anbefalt tykkelse på isolasjon i yttervegg er 200-300 mm). Det er viktig for at plasten ikke skal havne på veggens kalde side med fare for kondens som følge av det. Om den nye isolasjonen overstiger en tredjedel, tar du helt enkelt bort plasten og setter på en ny når all isolasjon er på plass.

Prosedyre

Begynn med å bygge ut en stamme av lekter. Stållekter anbefales om fasaden er av stein. Det lille rommet som oppstår mellom lektene nærmest rommets hjørne bør isoleres først for å unngå kuldebroer. Isolasjonen legges i to lag, ett bak stammen nærmest veggen og ett lag i stammen. Fest stammen med en avstand av 45-70 mm fra veggen avhengig av hvor tykk isolasjon du vil ha i det første laget, og bruk 45-95 mm tykke lekter avhengig av hvor tykt du vil at det andre laget skal være. Lektene fester du på C/C 600 mm. Isoelringsmattene er tilpasset dette målet.

Når stammen er oppe, legger du inn isolasjonsmattene bakom den liggende. Dette gjøres nedenfra og opp for å være sikker på at alle skjøter tettes. Neste steg er å fylle mellomrommet mellom lektene ved å plassere det andre laget isolasjonsmatter stående. Det gjør at mattene overlapper skjøtene i det første laget og kuldebroer unngås. Når alle ”rom” i stammen er fylt gjenstår det å tette konstruksjonen med en plastfolie for å skape et lufttett ytre lag. For å få det til bør skjøtene i plasten overlappes med 100-200 mm. Til slutt festes plastfolien på lektene og veggmaterialet du har valgt spikres opp.

LAST NED MER INFORMASJON

RASKE FAKTA

Leverandørens artikkelnummer 16826
Tykkelse 200 mm
Varmeledningsevne (Lambdaverdi) Lambda 35