Kundeservice

Aktuella priser och lagerstatus:

Kundeservice

23966900
  • Prisløfte
  • Rask leveranse
  • Over 35 000 varer

Se lager og fraktkostnad

Norgeskart

Vareinformasjon

Marksten Olympia Tromlet
Tromlet belegningsstein som passer bra til uteplasser, gangveier, oppkjørsler, mm. Belegningsstein består av betong og brukes for det meste utendørs. Belegningsstein har lang levetid og er nesten vedlikeholdsfri. Denne belegningssteinen er 50 mm tykk, noe som gjør at den passer godt til oppkjørsler og parkeringsplass for personbiler.

Bruksområde

Belegningsstein er enkelt å jobbe med, og kan brukes til oppkjørsel, parkering for personbiler, gangvei, trappetrinn eller som dekorasjon i hagen. Den passer like bra til en gammel konstruksjon som til en ny.

Belegningsstein eller hageheller

Det som skiller en belegningsstein fra en hagehelle er formatet. Belegningsstein er mindre enn hageheller. Det er også ulik holdbarhet, og belegningsstein kontrolleres gjennom holdbarheten mot sprekker. For hageheller gjelder derimot holdbarheten mot at det bøyer seg.

Planlegging før steinlegging

Forarbeidet er hovedjobben når du holder på med steinlegging. Gjør du det ordentlig og nøye fra starten av vil resultatet vare lenger, se penere ut og kreve mindre vedlikehold.

Start med å tegne ut området, gjør det detaljert og angi korrekte mål. Det kan også være klokt å rådføre seg med en landskapsarkitekt eller gartner. En prøvelegging av det mønsteret du ønsker deg kan gi deg en mulighet til å se om steinene passer sammen. Ingen steiner er like, så det er smart å se hvilke som vil komme hvor før de legges fast. Hvis du må kappe til steinene kan du velge å levere de inn til en fagmann eller gjøre det selv, f.eks. med en vinkelsliper (som har stein- eller diamantskive), eller med steinklipper eller huggmeisel. Steinene er tunge så be leverandøren plassere steinene i nærheten av det området hvor de skal brukes.

Fugesand

Tørr fugesand som inneholder silisiumsand er å foretrekke fordi det trenger lettere ned i fugen og stivner etter ca. 12 timer. Fugens oppgave er blant annet å fordele lasten, opprettholde stabiliteten og hindre ugress fra å vokse opp.

Å legge belegningsstein

Den ferdige leggingen ser ut som dette nedenfra: fiberduk, bærelagsgrus (0-40 mm), grus (0-16 mm), leggingsgrus (0-8 mm), settesand og belegningsstein. Start med å markere ytterkantene av det området som skal steinlegges med trepinner og snor. Grav deretter ut 15-20 cm dybde for gang- og uteplass, mens det for en oppkjørsel bør være 25-35 cm dypt. Allerede nå bør du tenke på vannavrenning og grave med 1-2 cm helling pr. meter. Vannet skal alltid ledes bort fra huset. Uten vannavrenning kan det bli redusert bærekraft samt frostsprenginger om vinteren.

Når du har gravd ut må du planere ut underlaget med en platevibrator. Deretter legger du ut en fiberduk, også kalt duk for belegningsstein, for å hindre at insekter og vekster kommer opp. Så skal det legges på bærelagergrus og platevibreres for hver 10-15 cm du fyller på. Legg så på 10-15 cm grus som jevnes til med platevibratoren. Deretter legger du på 3-5 cm av den fine leggingsgrusen. Til slutt fyller du på med 3 cm settesand.

Nå begynner selve leggingsarbeidet. Når du legger steinene utover må du la det være en 3 mm fugebredde for fugesand mellom steinene. For å være sikker på fugebredden bør steinene legges løst slik at man får inn luft mellom steinene. Når mønsteret er klart og steinene er på plass fyller du fugene med fin fugesand. Bruk en kost for å spre sanden. Vann deretter sanden forsiktig, hell på en ny runde med sand og kost én gang til. Deretter kan du gjerne bruke platevibratoren igjen, men pass på å bruke en gummiduk eller plastmatte under den. Når du gjør dette vil tre ting skje: overflaten blir plan, sanden i fugene komprimeres og det blir tettere, samt at steinene blir stødigere da det presses opp settegrus mellom dem. Bruk aldri en vibratorplate mer enn høyst to ganger på steinene.

Vedlikeholdsråd

En av de fremste fordelene med betongplater er at de krever svært lite vedlikehold etter legging. Det eneste som behøves er å kontrollere fugesanden. Om den forsvinner bør det fylles på med ny. I løpet av det første året skal det helst ikke brukes salt for issmelting på steinene ettersom betongen er følsom for saltholdig vann.

Ved rengjøring kan man bruke høyttrykkspyler, men det kan gå utover betongens ytterste lag. Den mest effektive måten å rengjøre steinene på er å bruke vann og børste, eller en kost når det er tørt. Betong inneholder kalkbasert sement. Kalken kan av og til vise seg i form av et tynt gråhvitt belegg. Men belegget pleier å forsvinne etterhvert. Hvis det ikke forsvinner, kan man pensle betongoverflaten med 20 % syre, f.eks. saltsyre. Deretter spyles steinene med lavt vanntrykk.

RASKE FAKTA

Behandling  Tromlet
Farge Terracotta
Kjørbar Ja
Leverandørens artikkelnummer A530-050506XX
Pakkevekt 3.3 kg