Kundeservice

Aktuella priser och lagerstatus:

Kundeservice

23966900
  • Prisløfte
  • Rask leveranse
  • Over 35 000 varer

Se lager og fraktkostnad

Norgeskart
Vis alle varianter

Vareinformasjon

Taksteinsplate
Takplater finnes både som rustbehandlede takplater og plater som etterligner takstein. Platenes fordel er at de er lette ved at de veier kun ca 5 kg/kvadratmeter. Det innebærer at du slipper å dimensjonere takkonstruksjonen for takdekkets egenvekt (hvilket man ellers må gjøre for takstein i betong eller lignende). En annen fordel er at du til forskjell fra takstein kan legge takplater på tak som har helling under 22 grader. I tillegg er takplatene lette å legge. Bredden på takplatene (1160 mm) gjør takleggingen rask og enkel. Platene finnes i flere lengder som kan kombineres. Dermed kan ofte et kappingsmoment unngås. En annen fordel er at livslengden er lang, opp mot 50 – 60 år, ettersom platene verken fryser eller forvitrer. Byggmax gir 10 års funksjonsgaranti på alle takplater. Kvadratmeterprisen er utregnet i forhold til nominell bruk.

Rustbehandlede takplater tåler en helling på taket helt ned til 14 grader. De vinkelkorrigerte platene har en såkalt 20 profil som er en varmforsinket stålplate, belagt med en beskyttende utvendig behandling bestående av totalt 8 lag. Platene kappes med en platesaks eller baufil. Du kan også benytte en fintannet stikksag for metall. Det er helt forbudt å kappe platen med vinkelsliper ettersom den varmen som utvikles av friksjonen mellom kappskive og metall smelter og forstyrrer platens rustbeskyttelse. Platene monteres i den retning hvor det oftest blåser fra. Ved nybygging, benytt godkjent undertak eller bærelekter direkte på takstolene. Ved renovering må man sjekke at taket er plant. Fest bærelektene med galvanisert spiker, alternativt skruer, gjennom strølektene.

Forarbeid

Underlaget bør være av spon eller papp. Kontroller at taket er rett ved å måle diagonalene. Se at taket er plant. Lekting på undertak: Dimensjon 25 x 38 anbefales for strø- og bærelekter. Avstand mellom strølekter: 600 mm Avstand mellom bærelekter: må tilpasses platen. Ved fribærende lekting direkte på takstolene, dimensjoneres takdekket etter snøsone (se pdf).

Montering

Plasser den første platen og fest platen i to hjørner. Plate 2 plasseres jevnt i kanten nede, festes i plate 1. Plasser og fest plate 3 tilsvarende plate 2. Skru sammen plate 1 – 3 i sideoverlappingen. Løs opp en skrue i plate 1, og still inn retningen slik at kanten nede på platen blir ben. Monteres ferdig og skru fast platen i underlaget.

Feste

Bruk skrue 4,8 x 35 for å feste platene i bjelkelektene. Skru i bunnen på profilen på takplaten. Bruk skrue/overlappende skrue 4,8 x 20 for å sammenføye platene. Forbruk: ca fem stk 4,8 x 33 mm/kvm Forbruk: ca to stk 4,8 x 20 mm/kvm

Se også monteringsanvisning for Trapetsprofil OLP20 (se PDF)
Dette bør du huske på:
- Vær forsiktig når du går på takplatene. Gå i bunn av profilen og der det finnes bærebjelker under platene.
- Det kreves byggetillatelse ved bytte av takleggingsmaterialer. (noen ganger krever kommunen også en godkjenning ved bytte av farge på taket).
- Svarte tak absorberer mer varme.

Tips!

Sjekk at lakken på platen er hel. Reparasjonslakker ved behov. Reparasjonslakker også eventuelle klippekanter og kappemerker som har oppstått ved montering. Grener og lignende som kommer borti taket bør kappes av. Unngå å gå på taket om det ikke er nødvendig.

OBS: Denne produktbeskrivelsen er ikke revidert eller godkjent. Den kan mangle informasjon og kan inneholde feil.

LAST NED MER INFORMASJON

RASKE FAKTA

Bredde 1160 mm
Farge Svart
Lengde 3550 mm
Leverandørens artikkelnummer BMSTR900505013550
Tykkelse 0,5 mm
Type Taksteinsplate

Slik gjør du

1.

1_

Produsenten av takplater angir om man starter monteringen fra venstre eller fra høyre side av taket.

2.

2_

Produsenten angir i tabellform hvilken kombinasjon av ulike standard-lengder som er mest hensiktsmessig for ditt tak. Riktig lengde på platene minimerer kapp og svinn.

3.

3_

Klipp platene til riktig lengde med en stålsaks eller sag med en stikksag.

4.

4_

Du kan også kappe platene med en plateskjærer.

5.

5_

Skru sammen to eller flere plater slik at du får en sammenskjøtet plate som rekker fra takfot til møne.

6.

6_

Fest med overlappingsskruer 4,8x19 mm i overkant på annenhver profil.

7.

7_

Fest overlappingsskruen i profiltoppen.

8.

8_

Sett den sammenskjøtede platen slik at den nedre kanten går litt nedenfor takfoten. Fest platen med en farmerskrue 4,8x35 mm i venstre overkant og skru med en skrue i venstre kant nede.

9.

9_

Skru i platens profilbunn.

10.

10_

Skru sammen en ny lengde av takplater med overlappingsskruer, og skyv den inn under den første sammenskjøtede platen. Sjekk at platene ligger jevnt i kant nede.

11.

11_

Skru sammen platene i overkant av hver taksteinprofil. Den nederste taksteinsprofilen festes med overlappingsskrue også i kanten nede.

12.

12_

Skjøt sammen og fest en tredje plate på samme vis. Kontroller at platen ligger i vinkel mot takfoten.

13.

13_

Om du må justere platens plassering, løsner du den nedre av farmerskruene i venstrekant.

14.

14_

Man bør alltid feste en profilert takplate i en lekt, for å få et ventilert rom mellom platen og underlaget av rupanel og takpapp.

15.

15_

Skru fast platen i lekten med farmerskrue. Skru i bunn av annenhver taksteinsprofil.

16.

16_

Monter sammen en ny lengde av takplater. Skyv det inn under den platen som du allerede har festet i lekten, og kontroller at platen ligger på linje med takfoten. Skru sammen platene med overlappingsskruer.

17.

17_

Fest platen i lektene med farmerskruer.

18.

18_

Fortsett å montere platene på den første siden av taket på denne måten.

19.

19_

Skjøt sammen og juster tre plater på den andre siden av taket før du fester i lekten.

20.

20_

Møneplaten, kan i motsetning til mønetakstein, legges uten støtte av et mønebord.

21.

21_

Lim tettebånd med bygg-silikon på takplaten ved mønet.

22.

22_

Skru fast møneplaten med overlappingsskrue i annenhver profiltopp. Tettebåndet klemmes sammen mellom møneplate og takplate.

23.

23_

Skru fast takplate og møneplate vekselsvis. Det gjør at du slipper å trå på platen, noe som minsker risikoen for skader.

24.

24_

Sett endelokk på møneplatens gavl.

25.

25_

Kontakt en blikkenslager som lager beslag til pipe og luftekanaler.