Fjerne tapet | ByggmaxFjerne tapet | Byggmax

Fjerne tapet

Her kan du lese om våre beste tips og triks for å fjerne tapet.

Det er en tidkrevende og utakknemlig jobb å fjerne tapet, men akk, så viktig! Hvis du vil ha et fint resultat med ny tapet eller maling, må du sørge for at underlaget er godt.

Trenger du egentlig å fjerne tapetet?

Et spørsmål du kan stille deg selv før du starter, er om du virkelig må fjerne tapetet eller ikke. Hvis du skal male over det gamle tapetet og det er glatt og sitter godt på veggen, kan det være lurt å beholde det og eventuelt bare sparkle over sporadiske skader. Men hvis tapetet du skal male på er mønstret, har tekstur eller hvis veggene er tapetsert mange ganger, er det beste valget helt klart å fjerne tapetet og starte på nytt.

Fjerne tapet | ByggmaxFjerne tapet | Byggmax
Slik fjerner du tapet | ByggmaxSlik fjerner du tapet | Byggmax

Slik fjerner du tapet

Før du begynner arbeidet med å fjerne tapetet, anbefaler vi at du flytter alle møblene og dekker gulvene med en type dekkplast eller gulvbeskyttelse, slik at du kommer til over alt, beskytter gulvet og gjør det så enkelt å rengjøre som mulig.

Hvis tapetet ikke sitter så altfor godt, kan du fjerne det ved hjelp av en skarp tapetskrape i metall. Du skyver ganske enkelt skrapen under tapetet og løsner det bit for bit. Avhengig av hvor godt tapetet sitter, kan dette være nok. Hvis det er vanskelig å fjerne visse deler, kan det imidlertid hende at du må fukte disse delene med en slags tapetløser og deretter fortsette med skrapingen.

Miljøvennlig tapetløser

Det finnes flere ferdige tapetløsere på markedet. Disse inneholder imidlertid ofte farlige kjemikalier som ikke er bra for miljøet, og som kan bli farlige om de ikke håndteres på riktig måte. Et husmortips er å bruke oppvaskmiddel og varmt vann i stedet. I tillegg er denne typen hjemmelaget tapetløser billig og bra for miljøet. Bruk deretter en svamp eller sprayflaske for å fukte tapetet med tapetløseren. Dette trinnet må kanskje gjentas noen ganger før tapetet blir mykt nok. Etter dette kan du fortsette å jobbe med skrapen og fjerne det som er igjen.

Sørg til slutt for at veggen er helt ren

Etter at alle tapetrester er borte, vasker og rengjør du veggen med varmt vann. Tørk den deretter med et tørt og mykt håndkle, slik at veggen er helt fri for smuss og limrester.

Før du begynner å male eller tapetsere på nytt ‒ la veggen tørke grundig. I gjør-det-selv-veiledningen finner du tips til hvordan du lærer å tapetsere for å få best mulig resultat. Sjekk utvalget vårt for å finne det perfekte tapetet.

 Sørg for at veggen er helt ren | Byggmax Sørg for at veggen er helt ren | Byggmax