Guide for innendørsmaling | ByggmaxGuide for innendørsmaling | Byggmax

Guide for innendørsmaling

Les vår guide og få en bred oversikt over ulike interiørfarger. Ved hjelp av det kan du velge riktig farge for ditt maleprosjekt.

Å male om er en svært populær måte for å skape forandring hjemme. Uansett om du skal male vegger, tak, gulv, møbler eller baderom så kan ny farge virkelig forandre atmosfæren i et rom. Men for at det skal bli så bra som mulig, må malingen gjøres der den er ment. Ulike rom og overflater har nemlig varierende krav til malingen, og derfor finnes det forskjellige typer innendørsmaling til ulike formål. På badet må malingen for eksempel være vanntett mens i taket vil vi ha en maling som er lett å male med og som ikke drypper.

Vi i Byggmax vil hjelpe deg å lykkes med dine maleprosjekter, derfor har du her en nyttig guide for innendørsmaling. Her får du en god oversikt over de vanligste malingstypene, deres bruksområder samt unike egenskaper. Med guiden vår kan du velge rett innendørsmaling til maleprosjektet ditt og få et flott sluttresultat. Ikke glem at du kan få blandet farge i mange av våre Byggmax-avdelinger slik at du får akkurat den nyansen som passer i hjemmet ditt.

Guide for innendørsmaling | ByggmaxGuide for innendørsmaling | Byggmax

Takmaling

Skal du male taket innendørs bør du bruke en spesiell takmaling. Takmaling er lett å påføre, lukter ikke når du maler og dekker godt. I tillegg flyter takmaling godt utover overflaten og gir ingen striper når du maler, noe som er spesielt verdsatt fordi maling av taket kan være litt fysisk anstrengende. Til taket anbefales det å bruke en helmatt takmaling med glansgrad 0-5 for å få en ikke-reflekterende overflate. Den vanligste fargen til tak er hvit for å få rommet til å virke større. En mørkere farge kan imidlertid gi en mer koselig atmosfære. Kanskje vil du matche takmalingen med vegg eller listverk? Velg ganske enkelt takfargen etter smak og behag.

Veggmaling

Veggmaling er en hurtigtørkende maling for mange typer veggunderlag og er kanskje den malingen vi syns er viktigst i et rom. Til forskjellige rom velger vi ofte veggmaling i ulike nyanser for å gi rommet atmosfære og karakter. For eksempel fremhever blått fred og stillhet mens gult gir energi. I tillegg til fargen er det vanligvis graden av glans som er forskjellig på ulike veggmalinger. En matt maling skaper en rolig atmosfære og reflekterer ikke like mye lys, mens en blankere maling er mer holdbar mot rengjøring og smuss. Hvilken grad av glans du skal velge på veggmalingen avhenger derfor litt på hvilket rom du skal male.

Til soverom og stue anvendes vanligvis veggmaling med en glansgrad på 6-10, hvilket er en matt maling som er holdbar nok til å tørkes av med en fuktig klut.

I kjøkkenet stilles det andre krav til veggmalingen. Der er det en risiko for søl eller spruting. derfor er det bra med en veggmaling som du kan tørke av. En halvblank maling med glans på 11-29 kan tørkes av regelmessig og passer godt i et enklere kjøkken. I et vaskerom, derimot, kan det være bedre med en halvblank maling med en glansgrad på 30-59 som er lett å ta vare på og som har høy slitestyrke.

 

Maling hos Byggmax

Mal treverk og trepanel

Vil du friske opp treverk som lister, vinduer, dører og møbler er det en tre- og panelmaling du skal bruke. Tre-og panelmaling er en lakkmaling som enten er vann- eller løsemiddelbasert, og som har god sprednings- og ripebestandighet. Velg fargen du vil ha og en tre- og panelmaling med passende glansgrad. Som tidligere nevnt er en blankere maling mer holdbar og lett å tørke av. Den anbefalte glansen for interiør i furu er mellom 30-70, men det kommer selvfølgelig an på hva du skal male. For eksempel er lister mer utsatt for slitasje enn for eksempel et skapmøbel og kan derfor trenge en blankere farge. Skal du male trepanel kan du også bruke en vannløselig panelmaling. Husk å bruke kvistlakk og grunning dersom du skal male en ubehandlet overflate.

Male og behandle gulv

Vi går på gulvet hver dag, derfor trenger vi en maling som er motstandsdyktig mot slitasje. Til gulv finnes derfor en spesialtilpasset gulvmaling med høy slitestyrke og god dekkevne. De fleste gulvmalinger kan brukes til både furugulv og betonggulv. Hvis du derimot vil beholde trefølelsen i furugulvet, kan du velge å lakkere eller olje det. Lakk gir tregulv en slitesterk beskyttelse. Et oljet gulv beskytter også gulvet men tåler ikke like mye fukt. Derimot finnes det olje med pigment, som gjør at du enten kan lysne eller gjøre gulvet mørkere. Imidlertid får du ikke bare et finere gulv ved å male, lakkere eller olje det, men det får også god beskyttelse mot hverdagslige prøvelser.

Våtromsmaling

Ny maling på baderommet er et morsomt og rimelig alternativ for å fornye baderommet. I våtrom stilles det høye krav til malingen ettersom den må være vanntett. Derfor trenger du godkjent våtromsmaling sammen med våtromsgrunning, våtromssparkel, våtromslim og våtromstapet. Fordelen med våtromsmaling er imidlertid at den kan brukes både i taket og på veggen. Resultatet blir en slitesterk og vaskbar overflate.

For å unngå vannskader er det viktig at du følger instruksjonene for maling av våtrom nøye. Er du usikker anbefaler vi at malejobben utføres av en autorisert fagmann for å sikre at det blir gjort på riktig måte.

Husk at...

  • Ved all maling er forarbeidet svært viktig for at du skal få et vellykket resultat. Vær derfor ekstra nøye og la forarbeidet ta den tiden det tar.
  • Farge og glansgrad handler til syvende og sist om smak og behag. Velg det du syns er finest og kommer til å trives med.
  • Rengjør maleutstyret etterpå. Det sparer både miljøet og lommeboken. I tillegg blir du raskere klar for neste maleprosjekt.
  • Flytende malingsrester må ikke helles ut i avløp. All maling som er til overs kan leveres inn til miljøstasjon eller gjenvinningsstasjonen.