Guide for utendørsmaling | ByggmaxGuide for utendørsmaling | Byggmax

Guide for utendørsmaling

Velg riktig farge og behandling for dine utendørs overflater ved å lese vår malingsveiledning for utendørs.

Skal du male fasaden? Eller vil du kanskje friske opp vinduskarmer, dører eller utemøbler? Da må du velge riktig utendørsmaling. Det finnes nemlig en rekke typer utendørsmaling med ulike egenskaper for forskjellige underlag. For eksempel, hvis du har en umalt trefasade, er det ulike malingstyper i forskjellige farger som kan forbedre stilen på huset. Vil du isteden løfte frem treets struktur på verandaen kan du bruke olje eller lasur. Er det i stedet en møbelgruppe i metall som skal males så kreves det en metallmaling. Uansett hva du skal male så gir riktig utendørsmaling et pent ytre, samtidig som det beskytter mot sol, regn, vind og kulde.

Det kan imidlertid føles vanskelig å finne og velge den rette fra en rekke utendørsmalinger. Derfor har vi laget en guide for utendørsmaling som hjelper deg å velge riktig. Guiden gir god oversikt over de vanligste utendørsmalingene, bruksområdene deres og de unike egenskapene. Ta i bruk guiden vår for utendørsmaling så er du trygg på å få et vellykket maleresultat.

Guide for utendørsmaling | ByggmaxGuide for utendørsmaling | Byggmax

Grunnolje og grunning

For å skape de beste forutsetningene for umalt og ubehandlet tre anbefales det sterkt å bruke en grunnolje og grunning. Grunnolje trenger godt inn i treverket og hemmer veksten av mugg og alger, og samtidig at etterfølgende dekkmaling fester seg bedre og motvirker opptak av fukt. Med grunnolje sørger du for at dekkmalingen holder så lenge som mulig. Det er spesielt viktig å ha grunnolje på endeved, skjøter og spikersteder som lett suger opp vann. Grunningen beskytter også mot fukt og gir bedre feste for dekkmalingen. Grunn med grunnolje og grunning for å få en fin malt overflate som varer lenge.

Grunnolje og primer

Male tre

Akrylmaling

Den i särklass vanligaste färgen att använda för att måla träfasaden är akrylatfärg. Akrylatfärg ger utmärkt täckning och är elastisk, vilket innebär att den kan följa förändringarna i trät utan att risk för sprickbildning. Dessutom har akrylatfärg extremt bra skydd mot sol, snö och regn. Akrylatfärg är därmed en prisvärd färg som är lätt att måla med och har lång livslängd. Givetvis finns akrylatfärg att använda till andra träföremål såsom fönster, utemöbler och staket.  

Alkydmaling

Alkydmaling kalles også alkydoljemaling nettopp fordi den har alkydolje som bindemiddel. Alkyd består av vegetabilske oljer, alkohol og flerverdig syre. En allsidig maling du kan bruke til tre på fasader, vinduer, utemøbler og gjerder. Til å begynne med er fargen blank, men den blir mattere over tid. Malingen gir en tett og vannavvisende overflate, men har en tendens til å krakilere og sprekke etter noen år.

Fasademaling hos Byggmax

Male tre

Komposisjonsmaling

I Sverige har vi använt slamfärg till träfasader sedan 1500-talet. Slamfärg består bland annat av järnvitriol, såpa, vetemjöl och lite linolja samt pigment för att färgsätta färgen. Den mest kända slamfärgen är falurödfärg med mineraler från falugruvan som ger den klassiska röda kulören. Idag finns slamfärg även i andra kulörer och ger en snygg, helmatt yta med enkelt underhåll. Du kan använda slamfärg till obehandlat trä och träytor tidigare målade med slamfärg. Slamfärg är däremot något känsligt för solljus och hårt väder, och behöver därför målas om oftare än andra färger.

Lasur

Lasur er en tynnere type alkydoljemaling med mindre pigment og lav dekkevne. Det innebærer at lasuren har et transparent utseende hvor treets overflate og struktur er godt synlig. Det finnes såkalte dekklasur med mer pigmenter som dekker treoverflaten, men selv den viser treets struktur. Med lasur bevarer du treets naturlig glans og får et beskyttende lag mot vær og vind. Lasur kan males på ubehandlet, trykkimpregnert og tidligere lasert tre og anvendes ofte på fasader og altaner.

Olje tre

Svilleolje

Svilleolje brukes til å behandle og friske opp sviller og annet trevirke som har kontakt med bakken. Behandling med svilleolje gir en mørkebrun farge og en overflate som motvirker sprekkdannelser og vannopptak. Du kan ikke male over svilleolje og bør ikke bruke det til sitteoverflater. Vanligvis brukes svilleolje til gjerder og stolper.

Teakolje

En populær olje til utendørs bruk er teakolje. Teakolje trenger godt inn i treet, gir god beskyttelse og forbedrer glansen på edelt tre som teak, mahogny eller eik. Passer perfekt til bruk på utemøbler, dører og utvendig tre på båter.

Treolje

En klassiker for ubehandlet eller trykkimpregnert tre på uteplassen eller verandaen er treolje. Treoljen har derfor utallige bruksområder og er utmerket til å få tilbake glansen i treet. Treolje gir dessuten treproduktene dine beskyttelse mot fukt, råte og muggangrep, hvilket gir en lengre levetid. For effektiv beskyttelse kreves det imidlertid at du oljer treet med treolje en gang i året. Dette gjør at treolje ikke egner seg for fasaden.

Male metal

For vinduskarmer, møbler og rekkverk av metall finnes det spesiell metallisk maling for et vellykket resultat. Metallmaling kan du bruke til både tidligere behandlet og ubehandlede overflater. En metallisk maling er helt tett og skal ikke slippe fukt hverken inn eller ut. Ved å male med metallmaling får du en hard, tett og beskyttende overflate som også gir et elegant utseende.

Male betong

Har du en fasade laget av betong og andre gips- eller betongkonstruksjoner, er det nødvendig med spesiell betongmaling. Betongmaling beskytter mot fuktighet og karbonisering som kan svekke betongens holdbarhet. Til et umalt betongunderlag bør du bruke en betongprimer først for at betongmalingen skal få bedre feste. Etterpå kan du velge blant flere ulike nyanser og finne en betongmaling som passer prosjektet ditt.

Husk at...

  • Vær nøye med forarbeidet. Forarbeidet er mer enn halve jobben og av største betydning for at resultatet skal bli så godt som mulig.
  • Du må male med samme malingstype som du brukte tidligere for å få et bra resultat.
  • Ikke bruk grunnolje eller grunning hvis du skal male med komposisjonsmaling eller lasur.
  • Rengjør maleutstyret etterpå. Det sparer både miljøet og lommeboken. I tillegg blir du raskere klar for neste maleprosjekt.
  • Flytende malingsrester må ikke helles ut i avløp. All maling som er til overs kan leveres inn til miljøstasjon eller gjenvinningsstasjonen.

Inspireras av våra gör det själv-guider