Rengjøring av pensler | ByggmaxRengjøring av pensler | Byggmax

Rengjøring av pensler

Få alle tips og råd du trenger for å rengjøre børstene på best mulig måte.

Hvis du rengjør penslene dine på riktig måte vil de bare bli bedre over tid. I tillegg blir sluttresultatet best når du maler med rene pensler.

For å rengjøre kan du starte med å stryke av malingsrester fra penselen eller tørke av den med tørkepapir. Papiret går det fint å kaste i husholdningsavfallet. Legg deretter penselen i varmt vann med litt oppvaskmiddel og la det stå i cirka to timer. Skyll av penselen i nytt vann og la den tørke. Hvis du lar pensler ligge i vann i lengre perioder, vil limet som holder busten fast i hylsen og penselhåndtaket til slutt oppløses.

Viktigst av alt – ta hånd om vaskevannet. Malingsrestene som er igjen i vannet skal ikke tømmes i avløpet. Lever inn vannet og beholderen til miljøstasjon eller gjenvinningsstasjon.

I tillegg til dette er det andre gode ting å huske på ved rengjøring av pensler. Her har vi samlet noen bra tips og råd for penselrengjøring og hva du må tenke på før og etter.

Rengjøring av pensler| ByggmaxRengjøring av pensler| Byggmax

Rengjøring og forberedelse før maling

En ny pensel kan innehålla fabriksdamm och enstaka lösa hårstrån. Före användning bör du borsta ut penseln för hand eller med en kam för att får bort lösa partiklar. Det är speciellt viktigt vid lackeringsarbeten eftersom strukturer i lacken syns extra tydligt. Innan du börjar måla kan man stryka penseln mot en pappskiva eller ett tidningspapper för att mata in färg och få bort eventuellt damm. Tänk på att aldrig använda en pensel som använts till målning om man ska lackera.

Rengjøring av pensler med syntetisk bust

Syntetiske pensler brukes oftest til vannbasert maling eller hybridmaling (en blanding av f.eks. olje og vann). Hvis du har malt med oljebasert maling og syntetisk pensel: Rengjør penselen med brunsåpe eller i lakknafta/terpentin. Når penselen er ren, former du busten til sin opprinnelige form og henger den på en krok. Pensler må ikke bli stående med busten ned, da deformeres fibrene på penselen.

Hvis du har en syntetisk børste som har tørket, kan den berges. Still penselen i en beholder med vann i noen timer. Når malingen begynner å mykne, rengjør du penselen med vann. Hvis de syntetiske fibrene er deformert, lar du dem ligge under lett trykk. Syntetiske fibre har en enestående evne til å gå tilbake til sin opprinnelige form.

Tips på rengjøringsprodukter

Fire miljøvennlige råd for rengjøring av pensler

• Ikke rengjør penselen unødvendig – legg den i en plastpose hvis den skal brukes neste dag.

• Bruk en kam for å fjerne overflødig maling fra busten – da trenger du ikke bruke så stor mengde løsningsmiddel.

• Bruk oppvaskmiddel og vann i en bøtte for å rense bort vannbasert maling.

• Linolje er et miljøvennlig alternativ til tynner og tradisjonelle løsningsmidler.

Husk!

• Filler og papir som har vært i kontakt med linolje kan selvantenne. Kast fillene i en plastpose og fyll på med litt vann. Forsegl posen slik at det ikke kommer oksygen til.

• Selv om en pensel er nøye rengjort skal du ikke bruke en pensel som er brukt til lakkeringsarbeid. Det kan fortsatt være igjen malingsrester i penselen, som kan løses opp under lakkeringen.

• Prøv å male på en bit kartong eller lignende for se at den ikke inneholder maling fra tidligere malearbeid. Hvis du får tilsig fra en annen farge i malingen, stryker du av den siste mengden maling i penselen på en kartongbit.  

• Om det er mulig - oppbevar penslene i separate malingsbokser, en for hver farge.