Slik resirkulerer du juletreet | ByggmaxSlik resirkulerer du juletreet | Byggmax

Slik resirkulerer du juletreet

Her går vi gjennom den beste måten å resirkulere ditt brukte juletre på.

Få ting er så vakkert og forbundet med julen som et pyntet juletre. Men etter at det har gjort sitt, tørket ut og visnet, hva gjør du da? Som med alt annet, er det viktig å håndtere det som skal kastes. Hvordan gjør du det på best mulig måte? Vi skal gå gjennom det her.

 

Innsamlingspunkter for juletrær

I mange kommuner finnes det spesielle innsamlingspunkter for juletrær. Alle juletrær som blir samlet på bestemte innsamlingspunkter for juletrær resirkuleres på riktig måte. Riktig resirkulerte juletrær blir til kompost og/eller energi, som eksempelvis fjernvarme og biokull. Det er viktig å huske på at når du leverer inn juletreet, skal det være helt fritt for glitter, pyntegjenstander og plast. Det er bare selve treet som kan resirkuleres på denne måten.

Slik resirkulerer du juletreet | ByggmaxSlik resirkulerer du juletreet | Byggmax
Rsirkulere juletreet | ByggmaxRsirkulere juletreet | Byggmax

Ulike kommuner håndterer resirkulering av juletrær på ulike måter

Ulike kommuner håndterer juletrær på ulike måter, derfor er det alltid best å ta kontakt med den aktuelle kommunen om innsamlingsløsninger, steder og gjenvinningsstasjoner. I enkelte kommuner finnes det alternativer hvor man kan få hentet juletreet mot en liten kostnad. Boligeiere og/eller borettslag kan også ha spesielle løsninger som er verdt å sjekke ut, for eksempel containere. Tærne kan også i noen tilfeller bli hentet når det er søppeltømming privat. Bare sette de ut ved søppeldunken/soptunna.

Hvis du bor i en enebolig, kan du i enkelte tilfeller kappe juletreet i mindre lengder og kaste det i din private restavfallsbeholder eller som hageavfall. 

Ta med juletreet til en gjenvinningsstasjon

Selvfølgelig kan du også kjøre til en gjenvinningsstasjon for å resirkulere juletreet. Da plasserer du det, helt fritt for plast og pynt, i beholderen for hageavfall. I motsetning til de spesifikke oppsamlingspunktene for juletrær, som bare er åpne i en begrenset periode rundt jul, er disse gjenvinningsstasjonene åpne året rundt. Hvis du har et plastjuletre som har tjent sin hensikt, resirkulerer du det i beholderen for brennbart avfall. Stammen (som ofte er laget av metall) sorteres som metall.

Doner juletreet til en bondegård

Helt økologiske juletrær, eller juletrær som du har hugget selv, kan gis bort til 4H- og bondegårder. Disse juletrærne er garantert fri for plantevernmidler, noe som ellers kan skade dyrene. Hvis du vil gi bort det gamle juletreet til dyrene, er det viktig å huske på at det fortsatt må ha noen grønne nåler for at det skal være noe igjen som dyrene kan spise på. Juletreet må selvfølgelig også være helt fritt for julepynt. Ta kontakt med en bondegård eller 4H-gård i nærheten og sjekk om de har behov for det!

Doner juletreet til en bondegård | ByggmaxDoner juletreet til en bondegård | Byggmax