BJELKELAG TERRASSE

En terrasse forandrer husets helhetsinntrykk men er fremfor alt et sted å være sosial på. Det er få begrensninger for hvordan en terrasse kan se ut, men det er bjelkelaget som skaper forutsetningene for å kunne montere terrassebordene. Et velbygd bjelkelag er minst like viktig som pent monterte terrassebord, denne guiden viser vi deg hvordan du bygger et stabilt bjelkelag som holder i mange år.

Før du starter

Et bjelkelag til en terrasse bygges med trykkimpregnerte materialer for å kunne tåle vann og fukt. I Norge ser man ofte et merke med NTR på impregnerte materialer, og det er en bransjestandard tatt frem av Nordisk Trebeskyttelsesråd. Når du kjøper materialer som er NTR-klassifisert gjelder 20 års garanti mot råte om du kan vise frem kvittering og garantiseddel. NTR-A er den høyeste klassifiseringen og skal brukes der det er krav til personsikkerhet (f.eks. på en balkong). NTR-AB er den absolutt vanligste klassifiseringen og er et utmerket valg for en terrasse som monteres på fundamenter, lecablokker eller på steinheller.

Den vanligste dimensjonen for bjelkene i bjelkelaget til en terrasse er 48 x 198 mm når støttepunktene har en avstand på maks to meter. Mindre dimensjoner kan brukes hvis støttepunktene er tettere. Når stolpesko brukes med stående stolper anbefales det å bruke 98 x 98 mm.

Hva er en bærebjelke?

Bærebjelker tar opp vekten fra de andre bjelkene og viderefører den til støttepunkter som fundamenter, lecablokker eller steinheller. Hvis avstanden mellom den innerste og ytterste bærebjelken overstiger 2 meter kan det være nødvendig med flere bærebjelker, avhengig av hvilke dimensjoner man velger på bjelkene.

Velg rett skrue

Hvilken type skrue som brukes er også viktig, spesielt i utsatte områder. Korrosjonsklasse C4 og C5 er de som skal brukes når du bygger terrasse. Korrosjonsklasse C4 (rustfri A2) kan brukes ved normale forhold, men er terrassen inntil et svømmebasseng, innkjørsel som saltes eller annet område som gjør den utsatt bør klasse C5 (rustfri A4) brukes, hvilket ofte er en rustfri skrue.

Vedlikehold

Bjelkelaget er vedlikeholdsfritt, dog kan de ytterste sidene gjerne behandles i forbindelse med at terrassebordene vaskes og oljes inn. Inspiser trappen med jevne mellomrom for å forsikre deg om at det ikke har kommet noen mikrobiell vekst som f.eks. mugg, råte, sopp eller jordbakterier.

Tenk bærekraftig

Bygg bjelkelaget slik at det raskt kan tørke opp etter regnvær for å unngå eventuell tilvekst eller råte, noe som kan forkorte terrassens levetid. Vær nøye med at bjelkelaget får et fall ut fra huset slik at du ikke risikerer at regn eller smeltevann renner inn mot huset. Det er også en god ide å legge grunnmurspapp mellom bjelkelag og terrassebord for å beskytte bjelkelaget. Under bjelkelaget bør du sørge for at det er fritt for vegetasjon som kan holde på fukt, noe som hverken er bra for terrassen eller huset.

Bjelkelag terrasse | ByggmaxBjelkelag terrasse | Byggmax

TIPS

Vær gjerne to om jobben når bjelkene skal monteres.

Avhengig av hvilken type fasade det skal festes i, så kan det være bra å legge en distanse mellom den innerste bærebjelken og fasaden slik at fukt ikke stenges inne.

HUSK

Eventuelle el-ledninger legges før terrassebordene monteres.

Hvis den innerste bærebjelken skal festes i fasaden skal lengden på franske treskruer eller annen innfestning tilpasses til bygningens mur- eller veggkonstruksjon.

Hvis du skal lage en ramme med de ytterste terrassebordene kan du behøve å legge til flere bjelker for å få feste til skruene. Bruk en bit terrassebord og mål opp og marker hvor disse skal festes.

Materiale

Din innkjøpsliste for å utføre prosjektet
Gaffelanker
Gaffelanker
FZV, 1,5x48x320 mm
stk
18 95 kr /stk
Grunnmurspapp
Grunnmurspapp
200mm, 15m
stk
249   kr /stk
Bjelkesko
Bjelkesko
48x136mm
stk
17 95 kr /stk
Treskrue XL utendørs 10x90 mm
stk
119   kr /stk
48x198 Impr. Konstruksjonsvirke
48x198 Impr. Konstruksjonsvirke
Justert CU, Kl 1, NTR A/B, C24
m
63 90 kr /m
Bitssett
Bitssett
31stk, belteklips
stk
99 95 kr /stk
Hammer
Hammer
16oz, serva
stk
39 95 kr /stk
Meiselsett
Meiselsett
3-deler, SDS plus
stk
119   kr /stk
Vater
Vater
Hultafors, 180cm
stk
499   kr /stk
Håndsag
Håndsag
Byggmax, 550mm, universal
stk
49 95 kr /stk
Tommestokk 2 m
stk
18 95 kr /stk
Drill i veske 18V BL
Drill i veske 18V BL
18 V, 2 stk. 1,5 Ah litium-ion-batterier inkl. veske
stk
1425   kr /stk
Borhammer
Borhammer
Black & Decker, KD975KA-QS, 710W, SDS-plus, Pneumatisk
stk
1149   kr /stk
BORSETT, TRE
BORSETT, TRE
3-10 mm, 8 DELER
stk
69 95 kr /stk
Totalsum Inkl. moms
Fra kr

Steg for steg

Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å bygge bjelkelaget til en terrasse.

Steg 1

Mål terrassens bredde og lengde, der lengden er målet ut fra huset. Ta høyde for at terrassebordene kommer til å stikke ca. 2 cm utenfor bjelkelaget hvis du skal ha ramme rundt.

Steg 2

Kapp to 48 x 198 mm bjelker i henhold til den oppmålte lengden. Kapp deretter to 48 x 198 mm bjelker til den oppmålte bredden, men dra av 96 mm som er bredden av de to langsgående bjelkene.

Steg 3

Plasser ut bjelkene og skru de sammen i hjørnene med 5,0 x 100 mm skruer. Forbor for å minimere risikoen for sprekkdannelser. Hvis de ytre delene av bjelkelaget blir synlig kan hjørnene gjæres 45 grader.

Steg 4

Hvis bjelkene skal plasseres rett på lecablokker eller steinheller skjærer du til en bit grunnmurspapp som skyves inn under bjelkene ved å løfte de litt opp.

Steg 5

Hvis bjelkene skal monteres i stolpesko lar du det være ca. 1 cm mellomrom i bunnen av stolpeskoen for å minimere risikoen for at vann suges opp i endetreet.

Steg 6

Hvis den innerste bærebjelken skal skrus i huset skal du montere denne først før resten av bjelkene skrus sammen i hjørnene med 5,0 x 100 mm skruer. Bruk et vater, og fest bjelken med franske treskruer med skive med ca. 1 meters mellomrom. Tenk på plasseringen av de franske treskruene slik at de ikke kommer i veien for bjelkene som skal senere skal monteres med C/C 60 cm.

Steg 7

Hvis det er betong der du skal skru i huset må du bruker borhammer og plugg til den franske treskruen. Bor gjennom bjelken og inn i betongen for å sikre rett plassering av bjelken på huset.

Steg 8

Hvis du bruker justerbare bjelkesko justerer du disse til bjelkene er i vater langs huset. Sørg for å få et lite fall ut fra huset slik at du minimerer risikoen for at vann renner inn mot huset.

Steg 9

Kryssmål diagonalt mellom bjelkelagets hjørner. Får du samme mål på begge diagonalene er bjelkelagets fire hjørner 90 grader.

Steg 10

Hvis bjelkelagets lengde er mer enn 2 meter skal du montere en mellomliggende bærebjelke. Bruk grunnmurspapp hvis bærebjelken plasseres rett på lecablokker eller steinheller. Bruk gaffelanker og beslagskruer på den underliggende bærebjelken.

Steg 11

Marker C/C 60 cm avstand på bærebjelkene der bjelkeskoene skal festes. Mål konsekvent fra samme side. Hvis du skal bruke terrassebord som er mindre enn 28 mm bør du bruke C/C 40 cm.

Steg 12

Kapp til det antallet 48 x 198 mm du behøver og fest bjelkesko i hver ende av bjelken med beslagskruer. Hvis det er vanskelig å få bjelken ned i bjelkeskoen kan du slå den på plass med en hammer.

Steg 13

Fest bjelkene med bjelkesko montert der du har markert for C/C 60 cm avstand, bruk beslagskruer. Bruk vateret, og vær nøye med at bjelkene kommer plant med bærebjelkene.

KIKA IN GRUPPEN HEMMAFIXARE PÅ FACEBOOK

Her deler vi våre gjør-det-selv prosjekter, hjelper hverandre om vi står fast og tipser hverandre om smarte hacks. Alle er velkommen enten du er nybegynner, proff eller bare drømmer om å fikse litt hjemme en eller annen gang.