FLISER PÅ VEGG

Veggfliser er vanligst på bad og kjøkken, men også vaskerommet blir fint med veggfliser. Fliser er et slitesterkt materiale som er lett å rengjøre, krever minimalt med vedlikehold, det holder seg pent år etter år. Det finnes fliser i mange ulike farger og former, så du kan få en vegg akkurat slik du vil ha den. Alt du behøver finnes hos Byggmax, og denne guiden viser deg hvordan du skal gjøre!

Før du starter

Før du legger flisene, må du sparkle og pusse veggen slik at den er helt jevn og glatt. Bruk glassfiberstrimmel i skjøten på av gipsplatene og sparkle etterpå. Skruehullene skal også sparkles. Hvis du fliser en betongvegg, må veggen være glatt og tørr. Ved behov, kan du også sparkle betongveggen. For å forbedre limets heft, bruker  du en primer på veggen.

Veggfliser er normalt laget av keramikk og kan ha ulik hardhet. Størrelse og form på fliser varierer med nesten uendelige valgmuligheter av farger og mønstre. Det finns også en rekke andre materialer som fliser er laget av. Små mosaikkfliser i glass og forskjellige steinmaterialer som havstein og skifer. Felles for alle veggfliser er at de alltid er ment for vegg og ikke gulv.

Fliser i ulike rom

Et bad blir pent og enkelt å rengjøre med fliser, og du kan velge å flislegge hele eller deler av badet. Å legge fliser over oppvaskkummen er smart måte å beskytte veggen mot sprut på og du får en holdbar overflate som er lett å rengjøre. Alle fliser fuges med fugemasse, og det finnes forskjellige farger og nyanser å velge mellom for å få et fint resultat.

Sørg for at veggen er stabil og at du følger kravene

Veggen du skal flislegge må være stabil slik at den ikke svikter. Hvis det svikter er det en risiko for at fugene sprekker og at flisene faller ned. I tillegg bør veggen dekkes med gips, som er et dødt materiale og et godt underlag for fliser. Hvis veggen er en del av et våtrom, stilles det høye krav til veggens stabilitet. En god måte å oppnå dette på er å bruke konstruksjonsplywood som er minst 15 mm tykk og en egnet våtromsplate etter denne. Alle plater skrus på alle kanter og på midten. Dette betyr at alle skjøter må skje midt på en bjelke.

Fliser på vegg | ByggmaxFliser på vegg | Byggmax

TIPS

Bruk alltid gummihansker da produktene tørker ut huden.

Husk at rommet eller overflaten ikke kan brukes på ca. 48 timer.

Hvis du skal flislegge større områder, kan det være bra å bruke en krysslaser slik at det blir rett.

HUSK

Grunnarbeidet er viktig for resultatet. Veggen må være stabil og jevn.

Trevegger må dekkes med gipsplater.

Mål nøye før prosjektet starter.

Arbeidet tar lang tid pga tørketider for lim, fugemasser og primer.

Materiale

Din innkjøpsliste for å utføre prosjektet
Fliskryss
Fliskryss
2 mm, 100stk
Utsolgt
16 95 kr /stk
Maskeringstape
Maskeringstape
maskeringstape ab bra kvalitet. For maskering av vinduer, dører etc
Utsolgt
18 95 kr /stk
Veggfliser hvit 10X20
Veggfliser hvit 10X20
Faset kanter, 0,88m2/pakke
Utsolgt
129   kr /stk
FERDIGBLANDET FLISLIM 12L
FERDIGBLANDET FLISLIM 12L
Ferdigblandet hvitt flislim
Utsolgt
239   kr /stk
Proff Fug Adda 5kg
Proff Fug Adda 5kg
Innen- og utendørs
Utsolgt
105   kr /stk
Topcrete Fliselim Adda
Topcrete Fliselim Adda
Lim for montering av flis, mosaikk, limtegl, dekorstein, marmor og skifer på gulv og vegg. Inne og ute.
Utsolgt
199   kr /stk
VÅTROMSILIKON BOSTIK
VÅTROMSILIKON BOSTIK
Antimuggbehandlet, 280 ml, hvit
Utsolgt
69 95 kr /stk
Fugemassepistol
Utsolgt
49 95 kr /stk
Murerbøtte 20 liter
Murerbøtte 20 liter
Rund, Green life
Utsolgt
23 95 kr /stk
Bøtte
Utsolgt
19 95 kr /stk
Grovhanske i lær TEGERA 33
Utsolgt
29   kr /stk
Maskeringstape, Blå, Vær- och UV-beskyttet
Utsolgt
49 95 kr /stk
Vaskesvamp
Vaskesvamp
Grovporet, ekstra slitesterk
Utsolgt
19 95 kr /stk
Fargeblander
Fargeblander
400x80mm, sekskantfeste, lakket stål
Utsolgt
49 95 kr /stk
Fixkam
Fixkam
280x130x10 mm, softgrip
Utsolgt
59 95 kr /stk
Drill i veske 18V2G
Drill i veske 18V2G
18 V, 2 stk. 2,0 Ah litium-ion-batterier inkl. veske
Utsolgt
1369   kr /stk
Fixkam
Fixkam
Firkantet tanning i ulike størrelser
Utsolgt
18 95 kr /stk
Fugeskrape
Utsolgt
29 95 kr /stk
Flisbor
Flisbor
5 mm universalbor for harde materialer
Utsolgt
32 95 kr /stk
Hullsagssett wolframkarbid
Utsolgt
229   kr /stk
Fliskutter
Fliskutter
Allroundkutter for mindre arbeider.
Utsolgt
399   kr /stk
Rengjøringsbalje
Rengjøringsbalje
Utpressingsrull, rengjøringsplate og fugeplate
Utsolgt
249   kr /stk
Briller Zekler 30
Briller Zekler 30
Bøyleløs modell, HC/AF Klar
Utsolgt
59 95 kr /stk
Totalsum Inkl. moms
Fra kr

Steg for steg

Følg vår trinnvise guide for å hjelpe deg med prosjektet fliser på vegg.

Steg 1

Begynn med å fjerne tapet eller annet veggbelegg. Gamle fliser fjernes med brekkjern og meisel. Hvis gipsplater skal skrus opp på veggen før flislegging, skrapes og slipes alle gamle ujevnheter bort før gipsplaten settes på plass. Gipsplaten skal deretter sparkles og slipes slik at det ikke er noen ujevnheter.

Steg 2

Etter at veggen er sparklet og slipet, skal overflaten grunnes med en primer som er til for å forbedre limets heft. Primeren påføres med pensel eller rulle. Mens primeren tørker, kan arbeidet planlegges. Om det skal det være et mønster eller forskjellige farger, og hva som er best for å unngå unødvendig mange kutt. Finn ut hvor du skal begynne, og om overflatene som skal flislegges er rette. Mål også opp hvordan flisene fordeles over området for å unngå en smal stripe på den ene siden.

 

Steg 3

Mål nøye og sjekk vinklene. Hvis en vegg ikke er vinkelrett, må du måle hvor stor forskjell det er. Hvis det er små forskjeller, kan det kanskje håndteres med en silikonfuge, eller så må flisen kuttes i biter. Hvis forskjellen er for stor, kan du sette, f.eks. en planke loddrett som du setter den første raden fliser mot. Glippen mellom første rad og den "skrå" veggen måles og kappes til etterpå.

Steg 4

Når du fliser hele vegger, gjelder de samme forberedelsene, men du må også ta hensyn til gulvet og eventuelt fall på f.eks. et badegulv. Når det er fall begynner du derfor ofte med rad nummer to, ved å bruke en planke for å få riktig høyde. Legg ut fliser i to hauger og legg en rett planke på toppen mot veggen. Mål slik at høyden på toppen av planken ikke er høyere enn at en flis kan dekke mellom gulvet og den øvre kanten av planken. Bruk et vater eller krysslaser for å vatre opp planken.

Steg 5

Bland pulverlimet med vann i henhold til instruksjonene på pakken og husk vernebriller. La limet stå og hvile en stund, og kontroller deretter at konsistensen er god etter nok en kort blanding. Konsistensen skal være fuktig, men ikke for løs, og flisen skal suge seg inn i limet uten å gli. Kontroller ved å dra ut litt av limet på et teststykke med tannsparklen. Det er viktig å blande godt, og det skal ikke være klumper i limet. Ikke bland mer lim enn det du forventer å bruke i løpet av maks en time. Lim som har begynt å tørke skal ikke brukes.

Steg 6

Dra ut limet ut med en bred sparkel, slik at den er ca 5 mm tykt. Ta deretter en tannsparkel og dra rette linjer med tennene helt til veggen slik at limet blir stripete. Hvis det er et større område, påføres limet i omganger.

Steg 7

Begynn å legge fliser nedenfra og la den første raden hvile mot den rette planken. Når limet bak flisen har tørket, fjernes planken og den siste nederste raden settes på plass.

Steg 8

Legges det fliser over en kjøkkenbenk, må du la det være igjen noen millimeter over benken ved å bruke bruke flisesnor til å plassere flisene på. Bruk fliskryss eller flisesnor mellom flisene for å få en jevn fugebredde over hele området. Flisen presses inn i det faste limet og justeres for hånd.

Steg 9

Du kan enkelt dele fliser ved hjelp av en fliskutter. Denne risser først en rett linje på forsiden og deretter knekkes flisen ved hjelp av håndtaket. Hull eller utsparinger i flisen kan gjøres med et flisbor, en hullsag med en hardmetallskjær eller en vinkelsliper. Justering av utsparinger kan enkelt gjøres med en flisetang.

Steg 10

Når hele området er flislagt og limet har tørket, skal flisene fuges. Bland fugemassen med vann i henhold til instruksjonene på pakken og husk vernebrillene. La den ferdigblandede fugemassen hvile før bruk og kontroller konsistensen. Fugemassen skal være løs, men ikke rennende. Bland nøye slik at fugemassen ikke inneholder klumper.

Steg 11

Når det gjelder fugemassen, så er det lurt å bruke hansker da den er litt etsende.

Steg 12

Dra ut fugmassen med en fugeskrape eller gummisparkel diagonalt over flisene. Fuge ikke ut i hjørnet, der skal fugen være myk og av silikon.

Steg 13

Når fugene har tørket litt, vaskes flisene med en svamp og rent vann. Bruk gjerne en rengjøringsplate i plast med svamp for å få en jevne fuger. Dette er inkludert i rengjøringsbaljen som også har en rulle for å presse ut vannet. Vask diagonalt over flisene og arbeid med et forsiktig trykk på svampen.

Steg 14

Bytt vann i bøtta flere ganger og skyll svampen ofte. Så lenge fugen ikke har tørket, kan den forbedres og fylles på nytt.

Steg 15

Når fugen er tørket, polerer du flisene med tørt polérgarn eller en klut.

Steg 16

jevn. Påfør silikon og dra ut fugen med fingeren. Dypp fingeren i vann med litt såpe først slik at silikonet glir under fingeren og ikke fester seg. Fjern tapen umiddelbart før silikonet har tørket.

KIKA IN GRUPPEN HEMMAFIXARE PÅ FACEBOOK

Her deler vi våre gjør-det-selv prosjekter, hjelper hverandre om vi står fast og tipser hverandre om smarte hacks. Alle er velkommen enten du er nybegynner, proff eller bare drømmer om å fikse litt hjemme en eller annen gang.