Hvor mye maling trengs? | ByggmaxHvor mye maling trengs? | Byggmax

Hvor mye maling trengs?

Her gir vi våre beste tips og råd til hvordan du kan beregne hvor mye maling som trengs til ditt maleprosjekt.

Har du bestemt deg for å male om hjemme, men vet ikke hvor mye maling du trenger? Det er ikke uvanlig å føle seg usikker på denne kjøpsbeslutningen. Det er fort gjort å kjøpe for mye maling som blir stående på en støvete hylle hjemme. Det hender også, hvilket kanskje er verre, at man kjøper for lite og i stedet nøyer seg med halvferdig resultat. Ved å kjøpe riktig mengde kan du være sikker på at malingen rekker til hele jobben. Å kjøpe så nært den mengden maling du trenger sparer både penger og miljøet.

For å hjelpe deg med dette går vi gjennom påvirkningsfaktorer for hvor mye maling som trengs og hvordan du oppbevarer malingen. I tillegg gir vi de beste rådene og tipsene for at du skal kunne regne ut hvor mye maling som trengs til maleprosjektet ditt.

Hvor mye maling trengs? | ByggmaxHvor mye maling trengs? | Byggmax

Finn ut hvor stor overflate som skal males

Først må du finne ut hvor stor overflaten er som skal males. Få hjelp av en venn til å måle bredden og høyden på veggene med et målebånd eller tommestokk. Multipliser målene for å få antallet kvadratmeter, avrund oppover for å få jevnt antall kvadratmeter.

Malingsforbruk på vegg - Eksempel på utregning

Veggens bredde: 3,90 m (390 cm). Veggens høyde 2,50 m (250 cm).

3,90 x 2,50 = 9,75 m2. Avrund oppover= 10 m2. Du trenger maling til 10 m2

Farge, nyanse og overflate påvirker malingsforbruk

Hvor mye maling som brukes, påvirkes av ulike faktorer, noe som du må huske på når du skal kjøpe maling. For eksempel går det med forskjellig mengde avhengig av om du skal male i lys eller mørk farge. For å oppnå full dekning med en lysere farge må du som oftest male flere strøk enn hva du må gjøre med en mørkere farge. Dette er fordi lyse farger reflekterer mer lys enn mørke farger, noe som gjør at hvert strøk med farge er mindre konsentrert.

Tilstanden til overflaten påvirker også hvor mye maling du trenger. En glatt og jevn overflate uten sprekker trenger mindre maling sammenlignet med en overflate som er ujevn, grov og sprukket. Det krever ganske enkelt mer maling for å dekke over en overflate i dårlig stand.

Husk også at maling av høy kvalitet dekker bedre, noe som betyr at det går med mindre mengde og resultatet blir bedre. Jo mindre mengde maling du bruker desto bedre for miljøet. 

Tips om forskjellige farger

Hvor lenge holder et åpnet og et uåpnet malingsboks? 

Uansett hvor nøye beregningene dine er får du sikkert litt maling til overs i boksen. Åpnet malingsboks holder i omtrent to år om den oppbevares riktig. Malingen påvirkes negativt av kulde og frost. Hvis du har lagret den lenge innendørs og uten oppvarming, for eksempel i en bod eller hytte, kan den være dårlig men den kan berges. For mye varme er heller ikke bra, så ikke sett malingen ved en varmeovn. Du kan forlenge malingens levetid ved å oppbevare den opp ned. Det gjør at det blir vanskeligere for luft å trenge inn i boksen. Et annet godt tips er å skrive kjøpsdatoen på boksen.

Uåpnet malingsboks holder i omtrent to år om den oppbevares riktig. En enkel måte å finne ut om kvaliteten er brukbar er å anvende nesen: åpne lokket og lukt. Gammel maling lukter riktig vondt. Er malingen kornete, er det fare for at best-før-datoen er passert. Maling som har skilt seg, kan du berge ved å røre i den.