Kapp og kløyv ved med sikre og effektive verktøy | ByggmaxKapp og kløyv ved med sikre og effektive verktøy | Byggmax

Kapp og kløyv ved med sikre og effektive verktøy

Her kan du lese om våre beste tips og verktøy for effektiv kapping, kløyving og oppbevaring av ved.

Når kulden kryper på, er det både varmende og koselig å fyre opp. Vedfyring er en effektiv varmekilde, men det å forberede veden til vinteren innebærer litt arbeid hvis du ikke velger å kjøpe ferdig kløyvd ved.

Prosessen har mange trinn, og du må ikke bare kappe og kløyve veden, men også lagre den riktig for å holde den tørr. Det er også ønskelig å ha en god lagring av veden innendørs, slik at du enkelt kan fyre opp og holde flammene i live. I Byggmax ønsker vi å hjelpe deg på vei med tips om både produkter og hvordan du forenkler arbeidet med veden til husholdningen.

Kapp og kløyv ved med sikre og effektive verktøy | ByggmaxKapp og kløyv ved med sikre og effektive verktøy | Byggmax
Kappe ved | ByggmaxKappe ved | Byggmax

Kappe ved

I sortimentet vårt finnes det mange ulike redskaper og verktøy for at du skal kunne kappe stokker som du senere kan kløyve på en trygg og effektiv måte. Det kan være at du har felt trær på tomten som du vil ta vare på, eller ganske enkelt har kjøpt stokker som du vil kappe selv. Uansett anbefaler vi å bruke en motorsag elle av ved,r vedkutter hvis det er en stor mengde ved som skal kappes – det sparer tid og er best både for ergonomi og sikkerhet. Hvis du bruker motorsag, kan du sikre at stokken ligger på plass med en sagbukk. Det er selvfølgelig også mulig å bruke en buesag for kapping alt avhenger av hvor mye ved du skal kappe.

Kløyve ved

Etter at du har kappet stokkene til kubber med god vedlengde, er neste trinn å kløyve veden. Det finnes ulike måter å gå frem på for å kløyve veden. I sortimentet vårt finnes det både kløyveøkser, manuelle vedkløyvere og automatiske vedkløyvere. Inntil du får taket på det, kan det være vanskelig å kløyve ved med en øks. Da kan en manuell vedkløyver være en god investering. Den er perfekt å ha ved sommerhytta eller huset hvis du skal kløyve en mindre mengde ved. Det finnes også en elektrisk drevet vedkløyver, noe som kan være fint å ha hvis det er store mengder ved som skal kløyves. Velg redskap eller maskin basert på dine egne behov.

Noen tips er at du prøver å kløyve veden så raskt som mulig etter at stokkene er kappet – rå ved er enklere å kløyve enn tørr ved, som blir seig å kløyve. Tenk også på lengde og tykkelse både på stubber og stokker når du kapper og kløyver. For at det skal bli god fyr, bør kubbene ha riktig størrelse.

Kløyve ved | ByggmaxKløyve ved | Byggmax
Oppbevaring av ved | ByggmaxOppbevaring av ved | Byggmax

Oppbevaring av ved

I tillegg til selve forberedelsene med å kappe og kløyve veden trenger du en smart vedlagring, både innendørs og utendørs. Utendørs trengs det et sted der veden kan dekkes til og holdes tørr, og innendørs må veden være i nærheten og lett tilgjengelig når du skal fyre opp. Vi har vedlagring til innendørs bruk i form av vedkurv og vedstativ, som blir en fin detalj og praktisk oppbevaring for veden ved siden av vedovnen og ildstedet.

For utendørs vedlagring har vi blant annet vedvegger som gjør at du enkelt kan stable ved, men også vedskjul hvor du får plass til både ved og andre hageredskaper. Husk at veden bør stables slik at det kommer luft mellom vedkubbene for å fjerne all fuktighet, og det bør også være et mellomrom mellom veden og bakken. Veden bør også ligge under et tak eller en presenning for å kunne tørke ordentlig. For best mulig fyring, må veden være tørr.

Ferdig kuttet ved i sekk

Har du ikke tid, plass eller ork til å kappe veden selv, har vi blant annet ferdigkappet ved i vårt sortiment.