Male gulv | ByggmaxMale gulv | Byggmax

Male gulv

Ny farge på gulvet vil virkelig endre følelsen i rommet. Les her våre beste tips og råd om hvordan du går frem.

Vil du gjøre forandringer hjemme? Hva med å male gulvet? Når vi vurderer å male, er det helst veggene vi har i tankene, men også et nymalt gulv gir rommet et løft. Gulvet er en del av interiøret som sammen med vegger og tak skaper et harmonisk helhetsinntrykk. Å male gulvet er derfor en fin måte å fornye rommet på. Til å male gulvet trenger du en slitesterk maling som tåler hverdagens påkjenninger. Hos Byggmax har vi gulvmaling av høy kvalitet til tregulv og betonggulv. Med maling og verktøy fra oss, og med godt forarbeid, kan du male gulvet på proft vis og få et resultat som virkelig vil endre følelsen i rommet.

Her kan du følge våre beste tips og råd for å dra maleprosjektet i land. Vi guider deg gjennom forarbeidet, valget av maling og selve malingen. 

Male gulv | ByggmaxMale gulv | Byggmax

Vær nøye med forarbeidet

Uansett om det er tregulv eller betonggulv du skal male, er forarbeidet helt avgjørende for et vellykket resultat.

For ubehandlede tregulv er det viktig at de er rene og mattslipte. Slipingen gjør at malingen fester seg bedre. Pensle eventuelle kvister med kvistlakk, og grunnmal med grunnmaling.

Tregulv som er malt og lakket fra før, må først rengjøres med malervask. Slip blanke overflater matte, grunnmal trerene overflater med grunnmaling, og støvsug nøye.

Skal du male et betonggulv som er malt før, må du først skrape bort løs maling med stølbørste før du vasker med malervask. Også her må du slipe blanke overflater matte og være nøye med støvsugingen.

Et ubehandlet betonggulv må ha herdet minst én til to måneder og være fast før du begynner å male. Slip vekk eventuell betonghud før du maler. Skyll deretter gulvet grundig med vann, la det tørke i ett til to døgn, og støvsug. Bruk gjerne en fuktmåler for å sjekke at den relative fuktigheten er lavere enn 90 prosent. Da er betonggulvet tørt nok. Grunnmal deretter med grunnmaling eller ved å tynne ut den første omgangen maling med vann etter anvisning på malingsboksen.

 

Å velge maling til gulvet

Vi går på gulvet hver dag, og det utsettes for mye slitasje. Derfor bør du bruke en spesialtilpasset gulvmaling med høy slitestyrke og god dekkevne. Det meste av gulvmaling kan brukes på både tregulv og betonggulv. Når du velger farge, bør du ta i betraktning hvordan rommet ser ut ellers. Hvilken farge har du på veggene? Hvilke farger er det på møblene? Et mørkt gulv kan for eksempel danne en god kontrast mot lyse vegger og møbler, men krever mer belysning. Med et lyst gulv vil rommet derimot oppleves som lysere, om enn smuss synes bedre.

Ta deg tid til å tenke gjennom dette, og finn en farge som du både synes er fin, og som kjennes riktig for rommet. Når du har bestemt deg, kan du blande maling til den fargen du vil ha, i mange av våre Byggmax-butikker.

Maling av tre- og betonggulv

Nu är du redo att måla golvet med din golvfärg. Först och främst ska golvet målas utmed listerna med en pensel. Se till att listerna är skyddade med maskeringstejp. Få en bra vinkel genom att måla med en snedställd lackpensel. Till de större ytorna kan du använda en roller. För en mer ergonomisk arbetsställning och mer effektivt arbete kan du dessutom använda ett förlängningsskaft. Pass på att du inte målar in dig i ett hörn utan målar mot utgången. Måla både trägolv och betong två gånger och låt torka ordentligt emellan. Följ de angivna torktiderna på färgburken innan du ställer tillbaka dina möbler.

Kan man male plastbelegg og laminatgulv? 

Selvsagt finnes det også andre typer gulv som kan trenge en oppfriskning. Kanskje har du lyst til å male plastbelegget på badet eller laminatgulvet i stua. Dessverre anbefales det å ikke male denne typen gulv. Plastbelegg inneholder mykgjørende stoffer som hindrer malingen i å tørke som den skal. Det er også vanskelig for malingen å feste seg, noe som gjør at den lett slipper. Og dessuten, om du først har begynt å teste å male, kan du ikke få plastbelegget tilbake til slik det var.

Dette gjelder også laminatgulv. Mønstrede laminatgulv bør du aldri male, men det går an å male laminatgulv med jevn overflate. Det er likevel ikke sikkert at malingen holder, og den vil slites ned raskt. Om du likevel ønsker å male plastbelegg eller laminatgulv, bør du ikke se på det som en langsiktig løsning. Vask i så fall først gulvet grundig, og matt ned overflaten før du maler med egnet maling. Ellers anbefaler vi å kikke på vårt sortiment av laminatgulv og plastgulv til gode priser for å få et nytt, holdbart gulv uten skavanker.