Male om møbler | ByggmaxMale om møbler | Byggmax

Male om møbler

Her får du tips til hvordan du kan gå frem for å male om møblene dine og gi dem nytt liv igjen.

Begynner møblene dine å se slitne ut, eller vil du friske opp et funn fra loppemarkedet? Med ny maling kan møblene bli så godt som nye igjen. Å male om møbler er en enkel, morsom og miljøvennlig måte å ta vare på det man har og det er også et billigere alternativ enn å kjøpe nytt. Det eneste som kreves er godt forarbeid, maleutstyr og interiørmaling. Uansett om du skal male skap, stoler, spisebord eller en kommode får du en helt unik innredning i hjemmet ditt.

Er du usikker på hvordan du skal gå frem, gir vi deg hjelpen du trenger. Vi tar deg gjennom forarbeid trinn-for-trinn og gir deg våre beste tips for hvordan maler om møblene. Med disse trinnene og tipsene kan du gi slitne møbler nytt liv igjen.

Male om møbler| ByggmaxMale om møbler| Byggmax

Forarbeid i 5 trinn

Akkurat som i alle maleprosjekt er forarbeidet svært viktig for best mulig resultat. Her går vi trinn-for-trinn gjennom rengjøring til maling av møblene dine.

1. Begynn med å skru av knotter, ben og beslag du ikke vil ha maling på. Vask deretter møbelet nøye med malingsrens, skyll og la det tørke. Rengjøring er viktig for å få en jevn og glatt overflate.

2. Puss overflaten med et fint sandpapir og skrap bort gammel maling. Dette gjør at malingen fester seg bedre. Tørk bort pussestøvet med en mikrofiberklut.

3. Hvis møblene dine har hull eller andre skader, må du sparkle disse med tresparkel. Tresparkel er spesielt tilpasset for bruk til møbler og treverk. Puss jevnt når sparkelet har tørket. 

4. Skal du male en ubehandlet overflate bør du bruke kvistlakk for å motvirke risikoen for at kvister får gjennomslag.

5. Gå over 1-2 ganger med passende grunning. Grunning gir bedre feste til malingen og gjør at den holder lengre. Til slutt, når grunningen har tørket må overflaten pusses lett med fint sandpapir igjen.

Nå er forarbeidet unnagjort og det er tid for å male møbelet.

Tips for å male møbler

Nå begynner det morsomste, nemlig å male møbelet. Bruk en interiørmaling og mal to strøk i valgfri farge. Mal systematisk slik at du ikke risikerer å gå glipp av noen del av møblene og invester i gode malerverktøy. En lakkpensel er god til detaljer og områder som er vanskelige å komme til. For større overflater, om du f.eks skal male spisebord eller skap kan du bruke en skumrull som gir et jevnt og fint resultat.

Tenk over om du vil ha en matt eller blank overflate. Matt maling gir en rolig atmosfære mens en blankere maling er mer holdbar. Blank maling gir også mer refleksjoner og kan avsløre skavanker om du slurvet med forarbeidet.

Kanskje vil du lage mønster eller dele inn møbelet i ulike farger? Da kan du bruke maskeringstape og tommestokk eller linjal. Her kan du la kreativiteten flomme og skape et møbel helt i din egen stil. Bare husk å ta bort maskeringstapen ett etter at du har malt det andre strøket. Når malingen har tørket etter det andre strøket er møbelet klart til bruk.

Ikke glem å rengjøre maleutstyret etterpå og husk at ingen malingsrester må tømmes i avløpet men leveres inn til en miljøstasjon eller gjenvinningsstasjon.