Male på tapet | ByggmaxMale på tapet | Byggmax

Male på tapet

Få våre beste råd og tips til hvordan du best maler over et tapet.

Å male på tapet er en ganske enkel måte å friske opp et rom på. Velg en farge du liker og sett i gang. Men husk at jo bedre forarbeide du gjør, desto bedre blir sluttresultatet.

Før du begynner - tenk på dette

Uansett hvilken tapet du har - begynn alltid med å børste ren veggen og tørke av den med en litt fuktig klut. Kontroller tapeten sitter ordentlig fast. Om den har løsnet mye bør du dra den helt av. Løse skjøter og hjørner kan du lime fast med litt tapetlim. Reparer skruehull og andre mindre skader med lateksfug. Sørg også for å beskytte hele gulvet og listene mot malingsprut og drypp med dekkpapir og tape. Fest papiret godt så det ikke sklir når du jobber.

Male på tapet | ByggmaxMale på tapet | Byggmax
Vattentest | ByggmaxVattentest | Byggmax

Utfør vanntesten

Med vanntesten ser du om tapeten sitter ordentlig fast på veggen. Legg rikelig med vann på tapetveggen, bruk en vannsprøyte eller en svamp. Hvis tapeten sveller når det kommer vann på, vil den også svelle av vannbasert maling. Hvis det er flere lag tapet som sveller, er det fare for at blærene som oppstår ikke går helt tilbake når malingen påføres. Det kan føre til at blærene fortsatt er der når malingen har tørket. Takler tapeten vanntesten, men blærer seg når du maler? Vent over natten. Det kan ta tid før blærene tørker skikkelig.

Male på ulike typer av tapet

Male på papirtapet

Om papirtapeten sitter godt kan du begynne med grunningen. Eventuelle blærer som dukker opp forsvinner som regel når malingen tørker. Hvis ikke kan du skjære dem bort, sparkle og male de reparerte overflatene med tapetgrunning. Gjør deretter 1-2 strøk med veggmalingen.

Male på vinyltapet

Om vinyltapeten sitter bra och saknar ojämnheter – tvätta först väggen med målartvätt. Måla sedan två gånger och vips så är arbetet klart!

Male på vinyltapet med struktur

Vil du beholde strukturen er det bare å male direkte over tapeten. Hvis ikke, river du ned laget med struktur så bare den underliggende tapeten blir igjen. Før du begynner å male, kontroller at tapeten sitter godt. Eventuelle blærer som dukker opp forsvinner som regel når malingen tørker. Hvis ikke kan du skjære dem bort, sparkle og male den reparerte overflaten. Mal deretter hele veggen 1-2 ganger med veggmaling.

Male på tekstiltapet

Kontroller at tapeten sitter godt og gå over med tapetgrunning. Mal deretter 1-2 strøk veggmaling.

Olika sorters tapeter | ByggmaxOlika sorters tapeter | Byggmax