EN BÆREKRAFTSARTIKKEL

AV BYGGMAX

Massivt tregulv eller laminat? | ByggmaxMassivt tregulv eller laminat? | Byggmax

Massivt tregulv eller laminat?

Her går vi gjennom forskjellene mellom massivt tregulv og laminatgulv. Hva er det beste valget for deg og for miljøet?

Å velge mellom laminatgulv eller et gulv i massivt tre er ikke alltid lett. Heller ikke hvis du vil gjøre et godt miljøvalg. Begge har nemlig både fordeler og ulemper. Og de påvirker vårt miljø, men på litt ulike måter. Tommelfingerregelen er at jo lengre et produkt holder jo bedre er det som oftest for både miljø og lommebok. Her forklarer vi forskjellen mellom heltregulv og laminatgulv.

Den store og åpenbare forskjellen mellom massive tregulv og laminatgulv er oppbyggingen av selve gulvet. Et massivt tregulv er akkurat hva det høres ut som. Laget av sagede planker som er høvlet til riktige mål. Et laminatgulv derimot er et sammensatt produkt med flere lag med ulike materialer. Dette gjør at produksjonsprosessen kan være mer energikrevende, og at gjenvinningen av et kassert gulv blir mer komplekst.

Massivt tregulv eller laminat? | ByggmaxMassivt tregulv eller laminat? | Byggmax

Massivt tregulv

Klimamessig har tre som byggemateriale den positive egenskapen at det lager karbondioksid mens det er bygget inn i et hus. Dessuten er det lett å både resirkulere materialet og å hente ut energien fra det når gulvet en dag skal kasseres. Det finnes mange ulike treslag som vokser ulike steder i verden, noe som gjør at også transporten bidrar til miljøpåvirkning. Velger du et nærprodusert gulv av et treslag som vokser i Norden, der råvaren også har vokst i Norden, har man kommet langt. Mer eksotiske treslag kan være fraktet langt og kan også være endel av andre bekymringer rundt om i verden. Forsøk å alltid velge FSC-merket tre. Da vet du at råvaren garantert kommer fra et bærekraftig skogsbruk.

Laminatgulv

Et laminatgulv er et sammensatt produkt der oversiden er dekket med et laminat som gir både utseende og tekstur, mens undersiden er dekket med en stabilisator. Kjernen i gulvbordet består av HDF, noe som en type formstabil trefiberplate og en videreutvikling av sponplaten. Ved produksjon av HDF-plater bruker man veldig fint sagspon som blandes med plastbasert lim. Blandingen formes til plater i en presse der man også tilfører varme slik at limet herder. Man bruker dessverre ikke gjenvunnet sagspon i produksjonsprosessen, men kun sagspon fra nytt trevirke. I tillegg tilfører man plast i limet, og dette har en miljømessig kostnad. Forsøk gjerne å velge et laminatgulv som er PEFC-merket, noe som er en standard for bærekraftig bruk av tømmer.

Massivt tregulv | ByggmaxMassivt tregulv | Byggmax

Hvilket gulv holder lengst?

Det avhenger av mange ulike faktorer, og jo bedre kvalitet på gulvet, desto bedre holdbarhet. Laminat har også fordelen at de ofte har en overflate som er veldig motstandsdyktig mot både slitasje og væske. Det passer godt i rom som kjøkken, eller rett innenfor utgangsdøren. Derimot slites ikke laminatgulv like vakkert, til forskjell fra ett massivt tregulv. Et tregulv som bærer preg av mange års slitasje kan i stedet gi huset et rustikt preg med masse sjarm. I tillegg kan et heltregulv slipes om en rekke ganger og overflatebehandles på nytt. Et tilsvarende laminatgulv vil bare se ripete og kjedelig ut, og eneste løsningen er å bytte ut gulvet.

Følelsen gulvet gir

Et viktig aspekt ved valg av gulv er også hvilken følelse det gir når man går på det, og selv om utviklingen av laminatgulv har kommet langt, er det vanskelig å slå et tregulv. På samme måte når det gjelder holdbarhet, så påvirker kvalitetsnivået på gulvet til en stor del følelsen ditt nye gulv gir. En annen ting som har stor påvirkning er hvilket underlag gulvet legges på og hvilken trinnlydsdemping som legges under selve gulvet. Et gulv som gir rommet den rette følelsen over lang tid sørger for at du ikke tenker på å bytte det ut for tidlig.

Hvordan skal du tenke når du velger gulv?

Er det et rom som utsettes hard slitasje – f.eks. lekende barn eller våte hunder som bidrar med fukt – da er det kanskje et laminatgulv av god kvalitet som er det beste. Hvis du kan akseptere noen skavanker og er fornøyd med naturlig patina, kan et heltregulv være riktig for deg. Uansett valg, sjekk miljømerkingene som hjelper deg å ta et mer bevisst miljøvalg. Til syvende og sist er det kanskje viktigst at du velger et gulv som du elsker og som kommer til å holde lenge i hjemmet ditt.

Hvordan skal du tenke når du velger gulv? | ByggmaxHvordan skal du tenke når du velger gulv? | Byggmax