Slipe tregulv

~32255kr

Å slipe et slitt eller gulnet tregulv gjør underverker for både gulvet og rommet. Gulvet blir som nytt igjen, får en penere farge og blir dessuten mykere å gå på. Før du setter i gang med slipingen ved hjelp av vår steg for steg-guide, er det en del ting du bør ha oversikt over først.

Steg for steg

 Å slipe tregulv er et støvete prosjekt som krever tid og planlegging - men det er verdt innsatsen når du ser forandringen. Gulvet blir som nytt igjen og du kan sette ditt eget preg på gulvet ved å velge mellom ulike overflatebehandlinger. Klar, ferdig - nå setter vi i gang!

Før du setter i gang er det smart å lese gjennom våre tips om hvordan du best forbereder deg.

 

Hvilke gulv kan slipes?

Før du begynner å tenke på å slipe gulv, må du sjekke at akkurat ditt gulv er egnet for sliping. Lamellparkett har et topplag i massivt tre på minst 2,5 mm og man pleier å regne med at sliping tar omtrent 1 mm av treets ytterste lag. Massive tregulv, for eksempel gulvbord av bar- og løvtrær, kortstavsparkett og mosaikkparkett, går utmerket an å slipe flere ganger og kan leve lenge om de tas godt hånd om på riktig måte. Gulv som normalt ikke egner seg for sliping er for eksempel finérgulv som ofte har et toppsjikt på kun 1 mm. Er du usikker på hva slags gulv du har - hør med produsenten eller en proff for å være på den sikre siden.

Planlegg forarbeidet

Å slipe gulv krever mye forberedelser fordi du må tømme hele rommet for møbler og ting. Det kan også være smart å ta ned hyller og bilder fra veggene fordi det kommer til å støve veldig. Om du skal leie en slipemaskin - husk på å være ferdig med forarbeidet før maskinleien tikker i gang.

Leie slipemaskin

Du kan spare mange tusenlapper på å leie gulvslipemaskin og slipe selv. Slipemaskiner kan leies hos ulike maskinutleiere og gulvlegger. Det er flere modeller og størrelser å velge blant - forklar i butikken hva slags type gulv du har slik at du får den maskinen som passer deg. Husk på at om du skal slipe ned til rent tre så trenger du en gulvslipemaskn med vals. Du må også leie en kantslipemaskn som kommer til der en større gulvslipemaskin ikke kommer til.

Slik velger du sandpapir

Når du begynner å slipe gulvet skal du alltid begynne med et grovere papir for å få bort store ujevnheter. Deretter går du over til finere papir for å få en finere overflate på gulvet. Det er vanlig å starte med kornstørrelse 40 for så gå over til 60 og til slutt 100. 

Tips!

Har du ikke brukt en gulvslipemaskin tidligere, kan du begynne med et finere papir og slipe noen runder. På den måten får du en følelse med maskinen og minsker risikoen for å grave hull i gulvet om du gjør en feil.

 

 

Slipeteknikk for ulike gulv

En hovedregel når du skal slipe gulv er at du alltid sliper i treets lengderetning, aldri rett over treets retning. Det finnes dog unntak der du ikke har noe valg, som ved for eksempel mønstret parkettgulv. Da bør du i stedet følge formen på mønsteret så godt det tar seg gjøre

 

Parkett

Parkett sliper du først en gang på hver diagonal med det groveste papiret. Deretter sliper du en gang langs treets lengde før du bytter til sandpapir to og tre og sliper langs med plankene.

 

Fiskebensparkett

Fiskebensparkett sliper du først diagonalt en gang i hver retning med det groveste papiret og så i lengderetning en gang med de finere papirene.

 

Hollandsk parkett

Hollandsk parkett sliper du først i lengden med det groveste papiret. Deretter sliper du tversover med mellompapiret og til slutt på lengden med det fineste papiret.

 

Et slipt gulv må alltid overflatebehandles

Når gulvet er slipt får du frem en helt ny overflate som er svært sensitiv. Derfor bør man alltid behandle gulvet etterpå. Har finnes det en rekke metoder å velge mellom, du kan for eksempel olje, lakke, beise - eller hvorfor ikke male? Her kan du lære deg mer om ulike overflatebehandlinger for å finne riktig for akkurat ditt gulv.

 

Du trenger

 • Gulvslipemaskin
 • Sandpapir
 • Søppelsekk for å tømme slipestøvet i
 • Kantsliper
 • Støvfiltermaske
 • Hørselvern

 

Fint å ha hjemme

 • Maskeringstape
 • Sikkel
 • Hammer
 • Spikerslag
Steg 1 - Før du begynner
 • Tøm rommet

Rydd og tøm rommet helt. Alt må ut, gjerne også hyller og bilder ettersom det kommer til å støve skikkelig. Sørg for at ingen ledninger ligger på gulvet.

 • Slå ned spiker

Slå ned eventuelle spikre som stikker opp av gulvplankene. Bruk spikerslag og hammer til å slå ned spikerne minst tre millimeter i gulvet.

 • Tett døråpninger

Steng alle dører ut av rommet når du skal jobbe og tape gjerne igjen glipper med maskeringstape. Lukk opp vinduene.

Materiale
Din innkjøpsliste for å utføre prosjektet
Maskeringstape
Utsolgt
19 95 kr /stk
Avfallssekk
Utsolgt
39 85 kr /stk
Dor
Utsolgt
29 95 kr /stk
Japansparkelsett
Utsolgt
24 95 kr /stk
Hørselsvern
Utsolgt
59 95 kr /stk
Halvmaske 1402
Utsolgt
99 95 kr /stk
Hammer
Utsolgt
47 95 kr /stk
Totalsum Inkl. moms
Fra kr

Mer informasjon