Slitasjeklasser på laminatgulv | ByggmaxSlitasjeklasser på laminatgulv | Byggmax

Slitasjeklasser på laminatgulv

Her kan du lese om de ulike klassifiseringene som finnes for laminatgulv. Ved hjelp av klassifiseringene kan du velge det best egnede laminatgulvet ut fra dine forutsetninger.

I dag er det svært populært å legge laminatgulv både i hjem og offentlige miljøer, og det er lett å forstå hvorfor. Laminatgulv er et slitesterkt og lettstelt gulv som finnes i en rekke overflater. Det finnes imidlertid noen kvalitetsforskjeller som kan være lurt å kjenne til på kjøpstidspunktet. Ulike laminatgulv er mer eller mindre motstandsdyktige mot slitasje og er derfor godt egnet til legging i ulike typer rom. For å enkelt kunne lese av kvaliteten på laminatgulvet, er de delt inn i et klassifiseringssystem. Klassifiseringen av et gulv er blant annet basert på gulvets motstandsdyktighet mot slitasje, støt, flekker og varme. Klassifiseringene fungerer dermed som en veiledning ved kjøp av nytt laminatgulv.

For å enkelt kunne lese av de ulike klassifiseringene, har vi her samlet all informasjon du trenger å vite. Vi veileder deg gjennom de ulike klassifiseringene og hva de betyr. Ved hjelp av klassifiseringene kan du deretter velge laminatgulvet som passer best ut fra dine omstendigheter.

Slitasjeklasser på laminatgulv | ByggmaxSlitasjeklasser på laminatgulv | Byggmax
Bruksklasser for laminatgulv | ByggmaxBruksklasser for laminatgulv | Byggmax

Bruksklasser for laminatgulv

En enkel måte å finne ut hvordan kvaliteten er på et laminatgulv, er å ta utgangspunkt i bruksklassen. Bruksklassene er et generelt klassifikasjonssystem som definerer hvilket rom det er hensiktsmessig å legge gulvet i. Hvilken klasse gulvet får, bestemmes av flere ulike tester, slik som Taber-test, hvordan det tåler fallende gjenstander, rullestol-test, test mot flekkbestandighet og stabilitet ved temperaturendringer. Basert på resultatene får gulvet sin bruksklasse. De ulike klassene kan du se nedenfor.

 

Private boliger

• Klasse 21: For lav belastning, for eksempel soverom.

• Klasse 22: For rom med lav slitasje og middels belastning, for eksempel spisestuen.

• Klasse 23: For rom med høyere slitasje og middels belastning, for eksempel stuen og gangen.

Offentlige rom

• Klasse 31: For offentlige rom med lav belastning, for eksempel hotellrom.

• Klasse 32: For offentlige rom med middels belastning, for eksempel kontorer og konferanserom.

• Klasse 33: For offentlige rom med høy belastning, for eksempel butikker, restauranter og skoler.

I dag brukes imidlertid klassene 31, 32 og 33 ofte også i private hjem med høy belastning.

AC-klasser – viser slitestyrken | ByggmaxAC-klasser – viser slitestyrken | Byggmax

AC-klasser – viser slitestyrken

Når du skal kjøpe laminatgulv, kan du se at gulvet ikke ofte ikke bare er angitt med bruksklassen, men også AC-klassen. AC-klasse brukes for å vise slitestyrken på laminatgulv. AC står for Abrasion Class og er en internasjonalt akseptert klassifisering. AC etterfølges av et tall, for eksempel 3,4 eller 5. Jo høyere tall, jo høyere slitestyrke. Slitestyrken testes med en såkalt Taber-test på det øverste laget og er en av testene som utføres for å oppnå bruksklasse for laminatgulvet.

Taber-testen utføres ved å montere et teststykke fast på en roterende plattform. Slipeskiver senkes deretter ned og presses over teststykket. Etter en stund kan man se sirkler på overflaten som viser slitasjen på gulvet etter et visst antall sykluser. Jo flere sykluser gulvet tåler før det øverste laget slites gjennom, jo høyere AC-klasse får det.

Laminatgulv hos Byggmax

Nedenfor kan du se et utvalg av laminatgulv med ulike slitasje- og bruksklasser. Hvis du ikke finner klassen du leter etter, anbefaler vi at du sjekker ut hele utvalget vårt av laminatgulv.