Legge gulvvarme
I dag er det mer en regel enn et unntak at det installeres gulvvarme i et nytt hus. Selv eksisterende hus kan konverteres fra vegghengte radiatorer til gulvvarme. I enkelte tilfeller kan du også spare en slant på oppvarmingen, men installasjonen krever som regel nye gulv. Er det likevel på tide å oppdatere gulvene kan det derfor være en gyllen mulighet til å se over varmesystemet ditt.
Før du starter
Gulvvarme kan deles inn i to kategorier, elektrisk eller vannbåren gulvvarme. Elektrisk gulvvarme, eller varmekabler som det ofte kalles, er en form for direktevirkede elektrisk oppvarming og passer best i rom der du vil ha varme året rundt, f.eks. på baderom. Da kan varmen være på uten at du må varme opp hele systemet. Dette kalles også for komfortvarme og kan være et komplement til hovedoppvarmingen. Elektrisk gulvvarme er ikke noe du kan gjøre selv, dette skal gjøres av en autorisert elektriker.
Vannbåren gulvvarme
Vannbåren gulvvarme består av et rørsystem som legges under gulvet, enten i trebjelkelaget eller støpt inn i en betongplate. Vannet sirkulerer fra oppvarmingskilden, via fordelere og ut i sløyfene på samme måte som et system med radiatorer. Forskjellen er at temperaturen på vannet ikke får være like høy og den behøver heller ikke være det. Gulvtyper som parkett eller massive tregulv tåler ikke for høy varme og overflaten på gulvet skal aldri overstige 27°. Den store overflaten som gulvet representerer i forhold til radiatorer kompenserer for den varmeeffekten huset behøver. Har du et varmesystem med både radiatorer og gulvvarme behøver du en shunt som sørger for at temperaturen på vannet til gulvvarmesløyfene ikke blir for høy. Har du ingen radiatorer behøver du ingen shunt da dette håndteres direkte ved varmekilden.
Spar penger på redusert strømforbruk
Den lavere turtemperaturen gjør at du kan ha en lavere temperatur i varmesystemet, hvilket kan bety lavere tap. Har du dessuten en eller annen form for varmepumpe som varmer vannet så jobber denne mer effektivt i et lavtemperatursystem, hvilket gjør at du sparer penger på redusert strømforbruk. Derimot er det en myte at du kan ha lavere temperatur i rommet og likevel ha varme gulv.
Grove eller tynne gulvvarmerør
Vannbåren gulvvarme finnes med ulike dimensjoner på gulvvarmerøren, de litt grovere behøver ikke legges så tett men på andre siden bygger de mer på høyden. Velger du en tynnere dimensjon kan du i stedet velge å isolere litt bedre under rørene, hvilket reduserer varmetapet, og er perfekt for eldre hus som ikke alltid har så bra isolering. Ytterligere en fordel er at med gulvvarme kan de vegghengte radiatorene og alle tilhørende rør tas bort. Dette gjør at det blir enklere å møblere som du vil, samtidig som du slipper å tørke støv av radiatorer og rør.
Vedlikehold
Etter at gulvvarmesystem har vært i drift en stund kan det være behov for å lufte systemet og eventuelt fylle på. Dette kan det være behov for å gjøre noen ganger med noen ukers mellomrom før du har fått ut all luft fra systemet.
Oppdager du at gulvet ikke blir varmt igjen på høsten, etter at varmesystemet ikke har vært i bruk på sommeren, kan dette skyldes at reguleringsventilen på mosjoneres. Ta først av termostaten og dra forsiktig i ventilen til den kommer ut. Trykk på ventilen noen ganger med en mynt eller lignende til den løsner og beveger seg fritt, og sett tilbake termostaten.
Tenk bærekraftig
Gulvvarme regnes som ett lavtemperatur varmesystem og er fordelaktig når varmepumpen er varmekilden da disse er mer energieffektive for denne typen system. Planlegg systemet godt og plasser gulvvarmefordeleren strategisk ved en vegg som du ikke kommer til å flytte i fremtiden, f.eks. en yttervegg. På den måten åpner du opp for forandringer i huset uten at du behøver å endre på installasjonen. I f.eks. baderom kan det være fordelaktig å kombinere vannbåren gulvvarme med elektrisk varme slik at du kan ha på komfortvarme om sommeren uten å behøve å ha i gang hele varmesystemet.