Standard fa sement Adda

ART.NR: 01013
Standardsement av typen portland. Betegnelsen portland garanterer en sement av høy kvalitet uten tilsetninger.
Vis mer
stk
stock
Lagerstatus Velg butikk
Velg butikk for å se lagerstatus
delivery-truck
Kjøp på nett
Taste inn postnummer for leverings- og lagerinformasjon.
close
Søk etter postnummer

Standard fa sement Adda

Standardsement av typen portland. Betegnelsen portland garanterer en sement av høy kvalitet uten tilsetninger.

Bruksområde

Sementen blandes med ulike typer av ballast (stein, grus, sand) samt vann til betong eller sementbruk. Til forskjell fra ferdigblandet tørrmørtel bestemmer du selv hva slags betong du vil blande. Den ferdige blandingen brukes for støping av alle typer konstruksjoner som utsettes for normale klimaforhold. Til eksempel grunnmur, gulv, vegger, trapper, balkonger osv. Betong sammen med armering brukes til de fleste selvbærende konstruksjoner.

Materialforbruk

Ca 300-450 kg/kbm avhengig av betongkvaliteten du ønsker.

Oppbevaring av sekkene

Sementen er pakket i innvendig plastbehandlede sekker på 25 kilo. Lagring skjer i et så tørt miljø som mulig. Ved oppbevaring over tid kan sementsekkene kjennes harde ut på grunn av at transportluften presses ut. Rull i så fall sekkene på bakken slik at sementen blir løs igjen. Sekker bør ikke oppbevares direkte på bakken ettersom fukt fra bakken fort kan skade sementen.

Sikkerhet

Kalk som er i sementen kan virke uttørrende på hud og irriterende for luftveiene ved innånding. Vi anbefaler derfor hansker og munnbind når du jobber med sementen. Spesielt gjelder det ved blandingen når den har en tendens til å støve.

Å blande betong

Sement blandes med vann og ballast i ulike forhold og bygger på den måten ulik styrke av betongvarianter. Blandingen skjer enklest i en sementblander hvor det helles i en del vann, deretter sement og ballast og så det resterende vannet. Ved bruk av en langsomtgående blander må det blandes i minst 10 minutter. Blandes betongen i trillebår, helles det i ballast og sement først og til slutt vann. Pass på å rengjøre blander og redskap etterpå da betong kan være vanskelig å fjerne. Betongen er formbar i 2-4 timer etter blanding.

Støpingseksempel: Å støpe en flate

Til flaten brukes standardsement, sand, makadam og vann. Forholdene på de tørre delene i dette eksempelet er to deler sand, en del sement og en del makadam. En passe blanding av standardstørrelse er seks skuffer med sand, tre skuffer med standardsement og tre skuffer makadam. Begynn med å helle i et halvt spann med vann og skuff deretter i de tørre delene og la det blandes en stund. Om blandingen virker tørr helles det på mer vann. Blandingen kjøres i drøyt ti minutter og er deretter klar for bruk.

Etter støping

Betongen bør beskyttes mot regn det første døgnet ved å dekkes av en plastfolie. Deretter skal betongen vannes to til tre ganger pr døgn i tre til fem døgn. Det gjøres fordi varme påskynder herdingen med risiko for sprekkdannelser og dårligere holdbarhet. Hvor ofte og lenge du vanner avgjøres av hvor varmt og solrikt det er.

Når er betongen herdet

Betongen kan brukes raskt etter avsluttet støping. Allerede etter et døgn er den byggbar. Herdingsprosessen tar derimot lang tid. Endelig holdbarhet oppnås etter 28 døgn ved +20 grader. Ved +10 grader øker denne tiden til det doble.

Støping om vinteren

Å støpe i kulden medfører økt vanskelighetsgrad og derfor anbefaler vi deg å kontakte fagmann om temperaturen går under +5 grader.

For deg som har erfaring fra denne type betongarbeider, gjelder følgende retningslinjer ved støping i lav temperatur: Bruk varmt vann til støpingen (30-40 grader, maks 60 grader) samt hold ballasten varm slik at den ferdige betongen blir ca 20-30 grader varm. Dekk deretter til med isoleringsmatter og la disse ligge i 3-5 døgn.
Vis mer
Varemerke Adda