Taksteinsplate

490mm, sort, UTGÅENDE
ART.NR: 20505
Vis mer
Lengde:
stk
stock
Lagerstatus Velg butikk
Velg butikk for å se lagerstatus
delivery-truck
Kjøp på nett
Taste inn postnummer for leverings- og lagerinformasjon.
close
Søk etter postnummer

Taksteinsplate

Takplater finnes både som rustbehandlede takplater og plater som etterligner takstein. Platenes fordel er at de er lette ved at de veier kun ca 5 kg/kvadratmeter. Det innebærer at du slipper å dimensjonere takkonstruksjonen for takdekkets egenvekt (hvilket man ellers må gjøre for takstein i betong eller lignende). En annen fordel er at du til forskjell fra takstein kan legge takplater på tak som har helling under 22 grader. I tillegg er takplatene lette å legge. Bredden på takplatene (1080 mm) gjør takleggingen rask og enkel. Platene finnes i flere lengder som kan kombineres. Dermed kan ofte et kappingsmoment unngås. En annen fordel er at livslengden er lang, opp mot 50 – 60 år, ettersom platene verken fryser eller forvitrer. Byggmax gir 10 års funksjonsgaranti på alle takplater. Kvadratmeterprisen er utregnet i forhold til nominell bruk.
Rustbehandlede takplater tåler en helling på taket helt ned til seks grader. De vinkelkorrigerte platene har en såkalt 20 profil som er en varmforsinket stålplate, belagt med en beskyttende utvendig behandling bestående av totalt 8 lag. Platene kappes med en platesaks eller baufil. Du kan også benytte en fintannet stikksag for metall. Det er helt forbudt å kappe platen med vinkelsliper ettersom den varmen som utvikles av friksjonen mellom kappskive og metall smelter og forstyrrer platens rustbeskyttelse. Platene monteres i den retning hvor det oftest blåser fra. Ved nybygging, benytt godkjent undertak eller bærelekter direkte på takstolene. Ved renovering må man sjekke at taket er plant. Fest bærelektene med galvanisert spiker, alternativt skruer, gjennom strølektene.

Forarbeid


Underlaget bør være av spon eller papp. Kontroller at taket er rett ved å måle diagonalene. Se at taket er plant. Lekting på undertak: Dimensjon 25 x 38 anbefales for strø- og bærelekter. Avstand mellom strølekter: 600 mm Avstand mellom bærelekter: 500 mm Ved fribærende lekting direkte på takstolene, dimensjoneres takdekket etter snøsone (se pdf).

Montering


Plasser den første platen og fest platen i to hjørner. Plate 2 plasseres jevnt i kanten nede, festes i plate 1. Plasser og fest plate 3 tilsvarende plate 2. Skru sammen plate 1 – 3 i sideoverlappingen. Løs opp en skrue i plate 1, og still inn retningen slik at kanten nede på platen blir ben. Monteres ferdig og skru fast platen i underlaget.

Feste


Bruk skrue 4,8 x 35 for å feste platene i bjelkelektene. Skru i bunnen på profilen på takplaten. Bruk skrue/overlappende skrue 4,8 x 20 for å sammenføye platene. Forbruk: ca fem stk 4,8 x 33 mm/kvm Forbruk: ca to stk 4,8 x 20 mm/kvm
Se også monteringsanvisning for Trapetsprofil OLP20 (se PDF)
Dette bør du huske på:
- Vær forsiktig når du går på takplatene. Gå i bunn av profilen og der det finnes bærebjelker under platene.
- Det kreves byggetillatelse ved bytte av takleggingsmaterialer. (noen ganger krever kommunen også en godkjenning ved bytte av farge på taket).
- Svarte tak absorberer mer varme.

Tips!


Sjekk at lakken på platen er hel. Reparasjonslakker ved behov. Reparasjonslakker også eventuelle klippekanter og kappemerker som har oppstått ved montering. Grener og lignende som kommer borti taket bør kappes av. Unngå å gå på taket om det ikke er nødvendig.

OBS: Denne produktbeskrivelsen er ikke revidert eller godkjent. Den kan mangle informasjon og kan inneholde feil.
Vis mer
Leverandørens artikkelnummer BLA20011