Velg rett gulvunderlag | ByggmaxVelg rett gulvunderlag | Byggmax

Velg riktig gulvunderlag

Å velge riktig gulvunderlag er ikke alltid lett når man skal legge nytt gulv. Vi hjelper deg på vei!

Formålet med gulvunderlaget er både å jevne ut små ujevnheter i underlaget og å gi god trinnlydsdemping. Det gir gulvet ventilasjonen det trenger, det gir bæreevne, og ikke minst blir gulvet man legger, rett og holdbart. Noen ganger kan det gamle gulvet brukes som underlag for det nye, men ofte må du legge et gulvunderlag for at resultatet skal bli skikkelig godt.

Ulike typer gulvunderlag

I sortimentet vårt finner du mange ulike typer gulvunderlag. Vi har alt fra underlagsfoam og korkunderlag til ulike typer underlagsruller og underlagsplater. Når du velger gulvunderlag, bør du ta utgangspunkt i gulvet du skal legge, men også andre egenskaper som ønsket varme- og lydisolasjon, om gulvunderlaget skal være tilrettelagt for gulvvarme, og hva som er det greieste å legge i ditt hjem og ditt prosjekt. I denne guiden hjelper vi deg med å velge riktig type gulvunderlag.

Velg rett gulvunderlag | ByggmaxVelg rett gulvunderlag | Byggmax

Underlagsfoam – rimelig og lett å legge

Foamunderlag passer godt til de fleste typer gulv, særlig laminatgulv og gulv i herdet tre. Gulvfoam er en enkel foam av polypetenplast som er lett å skjære til med kniv. Foamen er et gulvunderlag som absorberer trinnlyd på en god måte. Det er på den annen side ikke anbefalt å bruke sammen med gulvvarme eller på betongunderlag.

Slitesterk og klassisk gulvpapp

Hos oss på Byggmax finner du vanlig, tradisjonell gulvpapp og underlagspapp. Papp er blitt brukt som gulvunderlag i lange tider og er et holdbart alternativ som egner seg best til vinylgulv og designgulv. Dette er blant de tynnere gulvunderlagene og absorberer derfor ikke trinnlyd like godt som for eksempel gulvfoam. Gulvpapp kan legges på betongunderlag og med gulvvarme i kombinasjon med fuktsperre.

Underlagskork – et miljøvennlig alternativ

Kork er et miljøvennlig naturmateriale som gir god komfort, trinndemping og varmeisolasjon. Underlagskork passer godt til parkettgulv, laminatgulv og gulv i herdet tre. Det kan også brukes på betongunderlag og med gulvvarme i kombinasjon med fuktsperre i form av aldersbestandig plast.

Gulvunderlag på Byggmax

Her har vi valgt ut noen av våre favoritter, men sjekk gjerne ut hele vårt utvalg av gulvunderlag.

Gulvunderlag av XPS

I sortimentet har vi også underlagsruller og underlagsplater av XPS. Begge passer godt til parkettgulv, laminatgulv og gulv i herdet tre samt til betongunderlag i kombinasjon med fuktsperre. XPS-rullen kan dessuten brukes sammen med gulvvarme og demper støy fra etasjen under. Underlagsplater gir svært god lydisolasjon og jevner ut overflater, og de er kjappe og greie å installere.

Gulvunderlag på gulvvarme

Om du har gulvvarme eller underlag i betong, må du ha dampsperre før du legger underlaget. Aldersbestandig plast fungerer som fuktsperre i kombinasjon med et annet gulvunderlag siden det er en lufttett plastfolie som stopper fukt i dampfasen.

Ikke alle gulvunderlag egner seg sammen med gulvvarme og på betonggulv – se en rask og grei oversikt i tabellen ovenfor. Før du velger gulvunderlag, bør du også undersøke om gulvet du har valgt, må ha en bestemt type underlag. Dessuten vil ujevnheter tære på skjøter og overflatelag, så du må kanskje slipe eller sparkle før du kan legge nytt gulv, slik at gulvet holder seg.

Elementpensel | ByggmaxElementpensel | Byggmax