Velg riktig malerull | ByggmaxVelg riktig malerull | Byggmax

Velg riktig malerull

Her kan du finne ut hvilke ruller du skal bruke og andre tips til ditt maleprosjekt.

Er du i startgropen for et nytt maleprosjekt og har valgt deg en maling? Bra! Til dette vil du trenge pensel men også riktig type malerull. Maleruller er glimrende verktøy for å male større og jevne områder, og ved å velge riktig rull blir både resultatet bedre og jobben mer effektiv. Avhengig av hvilken overflate du vil ha og hva du skal male, er det forskjellige varianter av ruller å velge mellom.

Vi vil hjelpe deg å lykkes med å ta maleprosjektet fra start til mål. Her har vi derfor samlet våre beste tips for å velge riktig malerull og hvordan den bør anvendes.

Velg riktig malerull | ByggmaxVelg riktig malerull | Byggmax

Hvilke maleruller skal du bruke til hva?

Når du skal velge malerull bør du gå ut ifra hva du skal male og hvilken overflate du vil ha. Generelt gir en lang bust en grovere overflate og en kort bust finere overflate, men her er noen praktiske tips om bruksområde for forskjellige maleruller.

• Til dører, møbler og kjøkkeninnredning anbefales det åt bruke en glatt skumrull. En glatt skumrull gir en fin og jevn overflate med svært lite struktur. En hvit skumrull er bra for å male med på ekstra fine underlag, men bør kun brukes til vannbasert maling.

• Maleruller i Perlon eller mikrofiber er utmerkede til bruk på vegger og tak innendørs. En malerull i Perlon gir noe mer struktur på overflaten enn rullen med mikrofiber. Dette er fordi Perlon-rullen kan slippe endel fibrer, noe mikrofiberrullen ikke gjør. Derfor er mikrofiberrullen perfekt til matte malinger.

• Vil du ha en grovere overflate trenger du en mer langhåret malerull. Langhårete maleruller kan brukes både innendørs og utendørs til en pusset fasade eller uhøvlet tre. Den slipper langsomt fra seg malingen og kommer godt til i hjørner og fordypninger.

Male med malerull

Det er ikke bare enkelt å male med malerull, det er morsomt også. Det morsomme begynner når forarbeidet er klart. Dvs. sparkling og maling langs listene. Når du bruker malerull bør du bruke så mye maling som det er mulig uten at det drypper. Mal vertikalt på veggen i lange strøk omtrent to rullbredder om gangen. I taket skal det første strøket males i motsatt retning av lysets retning, og andre strøk i samme retning som lyset. For best resultat bør du male vått-i-vått, det vil si at du ruller et område delvis over førstnevnte mens malingen er våt. La deretter malingen tørke og oppbevar rullen i en tett forseglet plastpose i mellomtiden. Mal deretter en gang til, og når malingen er ferdig tørket, kan du nyte den nymalte overflaten.

Til malerullen trenger du et skaft og et malingstrau. De kan kjøpes separat eller alt-i-ett. Skal du male vegger og tak kan det være behagelig med et forlengingsskaft for bedre rekkevidde og en ergonomisk arbeidsstilling. Husk også å velge en passende bredde på malerullen basert på hvor stort område du skal male.

Rengjøre malerull

For at malerullen skal vare lenge er det viktig å rengjøre den skikkelig når du er ferdig med malingen. Begynn med å skrape bort så mye maling du kan til malingsboksen. Har du malt med vannbasert maling kan du la malerullen stå i varmt vann med litt oppvaskmiddel i cirka to timer. Deretter skyller du av den og tørker den med en ren klut, og oppbevarer den på et tørt sted til neste gang. For oljebasert maling må du bruke løsningsmidler. Vi anbefaler å lese instruksjonene på malingsboksen for å se hvilket løsningsmiddel du skal bruke. Vannet med malingsrestene må ikke tømmes i avløpet men leveres inn til nærmeste miljøstasjon eller gjenvinningsstasjon.

Når du nå har en rengjort malerull er du raskere klar til ditt neste maleprosjekt.