Den beste tiden å så en gressplen på er tidlig vår eller høst når temperaturene er lavere og været fuktigere. Det er nemlig viktig at en nysådd gressplen holdes fuktig hele tiden for at gressfrøene skal ha så gode sjanser som mulig. Vann derfor lite men ofte fra det er sådd til grønne gresstrå dukker opp. Da kan du i stedet gå over til å vanne færre ganger men mer hver gang, ca. 25 mm vann i uken er passe for en gressplen.
Velg rett sort gressfrø
Hvilken type gressfrø du skal velge avhenger dels av hvordan du har tenkt til å bruke gressplenen, og dels hvilke forutsetninger din hage har. Det finnes sorter som egner seg bedre på fuktige og skyggefulle områder mens andre sorter trives bedre på solfylte steder der det også kan bli litt tørrere. Mange etterstreber en holdbar gressplen som tåler lek og slitasje og velger derfor en frøblanding som inneholder mye rødsvingel som tåler tøff lek og slitasje. En annen sort som er vanlig er engelsk raigress som etablerer seg raskt og gir gode forutsetninger for at de andre sortene skal gro.
Forbered nøye for et godt resultat
Som med så mye annet begynner jobben med å anlegge en gressplen med forberedelsene, for å lage så gode forutsetninger som mulig og for å få et bedre resultat. Har du områder som er vannfylte bør du drenere disse områdene, noe du kan lese mer i guiden for å opparbeide hagen. Har du en gammel gressplen du skal erstatte bør du bruke en jordfreser som du kjører over området med minst to ganger i ulike retninger.
Bruk harpet matjord
Underlaget til gressplenen bør bestå av 20 – 30 cm harpet matjord, dvs. at alle stener er fjernet. Hvis du kjøper ny jord så sørg for at den er uten fremmede arter som bjørnekjeks eller parkslirekne, disse er det nesten umulig å bli kvitt. Du kan også med fordel blande inn sand i jorden for å gi ennå bedre forutsetninger for gressplenen, men unngå jordblandet sand som holder dårligere på næringen. Sist men ikke minst, det kan være en god ide å ta en jordprøve som viser blant annet ph-verdien i jorden og om du behøver å tilsette noe for å få en god kjemisk balanse i jorden.
Stampe og jevne ut jorden
Jorden der du skal så gressplenen skal stampes og jevnes ut slik at du får den overflaten du vil ha. Dette må gjøres gjentatte ganger ettersom jorden synker sammen ulikt. Stampingen kan du enten gjøre ved å gå med små skritt over hele overflaten eller med en valse. Sørg også for å få et fall bort fra hus og andre bygninger for å unngå fuktproblemer. Med en jevnet og stampet overflate skal du nå dra løst over med en jernrive og åpne opp en til to centimeter ned i jorden før du sår. Du behøver ikke bruke gjødsel når det er nysådd da frøene i seg selv har den næringen de behøver den første tiden. Derimot er det bra å gjødsle noen uker etter at gresset har kommet opp.
Reperasjonssåing på bare flekker
Gress kan gro litt ujevnt og det kan bli bare flekker, men da er det bare å reperasjonsså på disse stedene og fortsette å holde overflaten fuktig. Har det blitt søkk i overflaten noen steder til tross for at du var nøye med forarbeidet kan disse stedene etterfylles og reperasjonssås med mer gressfrø.
Klipp når det er en tommel langt
Tommelfingeregelen er at du kan klippe gresset for første gang når det er en tommel langt, dvs. ca. 7 cm. På den måte venner du gresset til at det ikke skal være lengre enn dette og kommer da i stedet til å vokse på bredden, noe som gir en tett og fin gressplen. Hvis du klipper ofte så blir ikke gressavfallet så langt og kan med stor fordel ligge igjen på plenen og bli til næring for gresset.
Ha kontroll på ugresset
En tett og frodig gressplen er det beste for å forhindre at ugress etablere seg, men hvis ulykken først er ute er det viktig å fjerne de uvedkomne gjestene med en gang. På den måten rekker de ikke å spre seg, hvilket vil innebære ennå mer jobb med å fjerne ugress.
Vedlikehold
Vann ved solnedgang slik at vannet ikke dunster bort men kommer til nytte for gresset. Ta hensyn til eventuelle vanningsforbud.
Klipp gresset ofte så blir gressplenen tettere og du slipper å ta hånd om gressavfallet som i stedet kan bli liggende som næring til gressplenen.
Tenk bærekraftig
Tenk litt på utformingen av din nye gressplen og vurder å planlegge for en robotgressklipper. I tillegg til at du slipper å klippe gresset har det vist seg at den også holder ugresset borte ved å gi gresset de beste forutsetningene, og dessuten holder den sultne brunsnegler borte. Da slipper du både masse manuell jobb og kan unngå mye sprøytemidler.