Belegningsstein

ART.NR: 02686
Har du sans for det som bare er der, det som du egentlig ikke legger merke til Det som skaper et homogent og samlende inntrykk uten å være påtrengende
Vis mer
stk
stock
Lagerstatus Velg butikk
Velg butikk for å se lagerstatus
delivery-truck
Kjøp på nett
Taste inn postnummer for leverings- og lagerinformasjon.
close
Søk etter postnummer

Belegningsstein

Har du sans for det som bare er der, det som du egentlig ikke legger merke til Det som skaper et homogent og samlende inntrykk uten å være påtrengende Multimix Flammet Gråsvart gir duse overganger mellom steinene og du slipper følelsen av sjakkbrett. Absolutt en av våre bestselgere!

Markstein består av betong. Altså sand, grus, sement og vann. Det brukes mest utendørs på grunn av sin lange holdbarhet, og den er nesten helt vedlikeholdsfri.

Bruksområde

Markstein er enkelt å jobbe med, og kan brukes til trappetrinn, støttemur, altan, gangvei, oppkjørsel, rabattgrenser eller som dekorasjon i hagen. Den passer like bra til en gammel konstruksjon som til en ny. Det store utvalget av farger og mønster gir mange muligheter for en personlig utforming.

Markstein eller steinheller

Det som skiller en markstein fra en steinhelle er formatet. Marksteinen er større. Holdbarheten er også en forskjell, og markstein kontrolleres gjennom holdbarheten mot sprekker. For steinheller gjelder derimot holdbarheten mot at det bøyer seg.

Planering

Forarbeidet er hovedjobben når du skal legge markstein. Gjør du det ordentlig og nøye fra starten av, vil resultatet vare lenger, se penere ut og kreve mindre vedlikehold.

Start med å tegne ut området, gjør den detaljert og sett på riktige mål. Det kan også være klokt å rådføre seg med en landskapsarkitekt eller gartner. En prøvelegging av det mønsteret du ønsker deg, kan gi deg en mulighet til å se om steinene passer sammen. Ingen steiner er like, så det er smart å se hvilke som vil komme hvor før de legges fast.

Om du må kappe til steinene kan du velge å levere de inn til en fagmann eller gjøre det selv, f.eks med en vinkelsliper som har stein- eller diamantskive, eller med steinklipper eller huggmeisel.

Steinene er tunge så be leverandøren plassere steinene i nærheten av det området hvor de skal brukes.

Fugsand

Tørr fugesand som inneholder silisiumsand er å foretrekke fordi det trenger lettere ned i fugen og stivner etter omtrent 12 timer. Fugens oppgave er blant annet å fordele lasten, opprettholde stabiliteten og hindre ugress fra å vokse opp.

Å legge markstein

Den ferdige leggingen ser ut som dette nedenfra: fiberduk, bærelagsgrus (0-40 mm), grus (0-16 mm), leggingsgrus (0-8 mm), settesand og markstein.

Start med å markere ytterkanteneav det området som skal steinlegges med trepinnerog snøre. Grav deretter ut 15-20 cm dybde for gang- og uteplass, mens det for en oppkjørsel bør være 25-35 cm dypt. Allerede nå bør du tenke på vannavrenning og grave med 1-2 cm helling. Vannet skal alltid ledes bort fra huset. Uten vannavrenning kan det bli forminsket bærekraft samt frostsprenginger om vinteren. Når du har gravd ut må du planere ut underlaget med en platevibrator. Deretter legger du ut en fiberduk også kalt marksteinsduk, for å hindre at insekter og vekster kommer opp. Så skal det legges på bærelagergrus og vibreres for hver 10-15 cm du fyller på. Legg så på 10-15 cm grus som jevnes til med platevibratoren. Etter det legger du på 3-5 cm av den fine leggingsgrusen. Til slutt har du på 3 cm settesand.

Nå begynner selve leggingsarbeidet. Når du legger steinene utover så la det være en 3 mm fugebredde for fugesand mellom steinene. For å være sikker på fugebredden bør steinene legges løst slik at man får inn luft mellom steinene. Når mønsteret er klart og steinene er på plass fyller du fugene med fin fugesand. Bruk en kost for å spre sanden. Vann deretter sanden forsiktig, hell på en ny runde med sand og kost en gang til.

Deretter kan du gjerne bruke platevibratoren igjen, men pass på å bruke en gummiduk eller plastmatte under. Når du gjør dette vil tre ting skje: Overflaten blir rett, sanden i fugene komprimeres og det blir tettere, samt at steinene blir stødigere da det presses opp settegrus mellom dem. Bruk aldri en vibratorplate mer enn høyst to ganger på steinene.

Vedlikeholdsråd

En av de fremste fordelene med markstein er at de krever svært lite vedlikehold etter legging. Det eneste som behøves er å kontrollere fugesanden. Om den forsvinner så bør det fylles på med ny.

I løpet av det første året skal det helst ikke brukes salt for issmelting på steinene da betongen i steinen er følsom for saltholdig vann.

Ved rengjøring kan man bruke høyttrykksspyler, men det kan gå utover betongens ytterste lag. Den mest effektive måten å rengjøre steinene på er å bruke vann og børste, eller en kost når det er tørt.

Betong inneholder sement som er kalkbasert. Kalken kan av og til vise seg i form av et tynt gråhvitt belegg. Det bruker dog å forsvinne etterhvert. Om det ikke forsvinner, kan man pensle betongens flate med 20 prosent syre, f.eks saltsyre. Deretter spyles steinene med lavt vanntrykk.
Vis mer
Leverandørens artikkelnummer 3040