Bore i kakkelflis

Vi gir våre beste tips og råd for boring i fliser.

Selvfølgelig ønsker vi å innrede de flislagte badene og kjøkkenene våre med noen hyller, speil og kroker. For å få til det kan det være nødvendig å bore i flisene. Mange er imidlertid nervøse for å gjøre dette. Rolig, og med nøye forberedelser, en våken tilnærming og riktig utstyr, vil det ikke være noe problem. Uansett om du har flis på veggen eller skal sette opp nye flis, så er det muligheter for å bore.

Her forklarer vi hva du må tenke på først, og gir deg våre beste tips og råd for hvordan du skal bore i fliser.

Planlegging er viktig

Planlegging er nøkkelen når det gjelder boring i fliser. Delvis fordi det er visse regler for hvordan du borer i våtrom. Mål derfor nøye hvor hullene skal være. Er det mulig å bore i fugen i stedet er det enklere. Da er det også mulig å ta ned det du har satt opp og fuge hullet på nytt. Et hull i flisen derimot, er vanskelig å skjule. I blant er man imidlertid nødt til å bore i flisen og da er det viktig å gjøre det på riktig måte. Kakkel er et porøst materiale og det er en risiko for at de sprekker om de utsettes for stort trykk.

Det er også regler for boring av hull i ferdig oppsatte fliser i våtrom. Hvis du er det minste usikker anbefaler vi at du først kontakter kvalifiserte fagfolk om råd før du begynner å bore. Ta gjerne også kontakt med forsikringsselskapet ditt for informasjon om hva som gjelder ved utbetaling dersom en privatperson har boret i våtrommet. Hvis alt er i orden kan du nå gå videre til hvordan du borer i fliser.

Forberedelser før du borer

1. Begynn med å rengjøre kakkelflisen med en fuktig klut og undersøk om den har noen sprekker. Hvis kakkelflisen har en sprekk må du ikke bore i den.

2. For deretter å bore i flisen, trenger du et spesielt flisbor. Et flisbor er spesielt tilpasset fliser og kommer gjennom uten at det sprekker. Flisboret kan brukes i den vanlige bormaskinen din men må ikke brukes i en slagbormaskin.

3. Marker hvor du skal bore og sett et kryss med maskeringstape over. Dette gir deg et mer stabilt underlag og reduserer risikoen for å skli med boret, spesielt hvis du står i en ubehagelig arbeidsstilling. Husk at du må kunne se merkingen under tapen.

4. Ved boring av flis er det en risiko for at det kan sprette splinter. Ta på et par egnede beskyttelsesbriller.

På tide å bore i flisen

1. Bor nå rolig og metodisk med litt trykk for å unngå å sprekke flisen.

2. Friksjonen gjør at det kan bli varmt under boringen hvilket kan skade flisen. Sørg derfor for å ha en sprayflaske med vann i nærheten og spray boret omtrent hvert 15-20 sekund. Ta deg en pause om du merker at boret fortsatt blir veldig varmt.

3. Trekk deretter ut boret forsiktig, fyll hullet med våtromssilikon og sett inn skruen eller pluggen som skal sitte der.

Slik! Nå er du klar for å sette opp interiørdetaljer i kjøkkenet og baderommet.