Bygg en terrasse

MIDDEL
80
2
~9462 60kr

En terrasse kan være en god investering, spesielt til sommermånedene. Med en terrasse har du et fint og koselig uterom, nesten som en forlengelse av huset som innbyr til kos og hygge.

Du bygger en terrasse for å lage en fin uteplass. På en terrasse kan du nyte solen, pynte med planter som gir en forbindelse videre til hagen, og møblere slik at det gir rom for nytelse og avslapning. Om kveldene kan du sette ut lykter eller annen belysning. Har du lagt ut strøm til terrassen kan du pynte opp med lyslenker eller annet som gjør uterommet ekstra koselig.

Bygge terrasse uten fundament

Når du bygger en terrasse uten fundament og stolper, kaller vi det gjerne en platting, som ligger rett på bakken. Bygger du terrassen med fundamenter, hever du den opp fra bakken. Skal du lage deg en platting rett på bakken, eller holdt oppe av betongstein, er det svært viktig at du gjør godt grunnarbeid, slik at bakken er godt drenert.

Du kan velge om du selv vil støpe fundament i støperør, eller du kan kjøpe ferdige fundamenter som du graver ned. Fundamentene bør ikke stå med mer enn to meters mellomrom, og det er viktig at de står i vater i forhold til hverandre, og i rett linje. Det er stolpeskoen som avgjør hvor høy terrassen blir når den er ferdig.

Bygg opp terrassen med bærebjelker

Bærebjelker holder hele konstruksjonen oppe og bestemmer bredden og plasseringen av terrassen sidelengs. De skal festes mellom fundamentene, og avstanden mellom fundamentene skal være cirka to meter. I bærebjelkene fester du en bjelkesko og i de fester du flere bærebjelker. Bærebjelker til gulvet festes med cc-avstand på 600 mm. Bjelkesko brukes når du ikke kan skru bjelker direkte i fasaden. Dimensjonene til bærebjelkene er normalt 48x198mm. Det er en ytre bærebjelke og en indre bærebjelke. Den indre bærebjelken er festet til huset og er gulvbjelken mot husveggen, mens den ytre er montert i de ytre fundamentene.

Slik finner du ut hva det koster å bygge terrasse

En faktor som, naturlig nok, påvirker kostnadene er størrelsen på terrassen og eventuelle ekstra detaljer og funksjoner du ønsker å legge til. Hvis du vil bygge terrasse med overbygg eller tak, må grunnkonstruksjonen styrkes og lastekapasiteten økes. Faktisk kan kvadratmeterprisen synke når du bygger en større terrasse, ettersom det tømmer dreier seg om volum. Hvis du trenger å leie gravemaskin for å grave ut, vil det også øke kostnaden. En annen faktor er valg av materiale for selve gulvet. Trykkimpregnert tre er et både billig og relativt vanlig valg. Hardved er et dyrere materialvalg, og vil øke totalkostnaden.


Regler for å bygge terrasse med tak

Har du planer om å bygge terrasse med tak over, bør du unngå at taket dekker hele arealet. Taket skal beskytte mot sollys, samt beskytte utemøblene mot regn, og gjøre det mulig å sitte utendørs også når været ikke er på sitt beste.

Har du planer om å bygge platting som er lavere enn 0,5 meter over bakken, er det bare å starte. Platting eller tilsvarende under 0,5 meter høyde kan bygges uten å søke, og om så legges helt inn til tomtegrensen.

For terrasse eller veranda over 0,5 meter i høyde kan du normalt bygge inntil 15m2 uten å søke. Pass imidlertid på at du bygger med minimum fire meters avstand til tomtegrensen, og at du ikke går over tillatt totalt bebygd areale for din tomt. Her kan det være lurt å sjekke med kommunen der du bor for å være på den sikre siden.

Ønsker du å bygge tak kan du raskt sette opp et enkelt pulttak, altså en enkelt, fallende flate, eller du kan bygge et tradisjonelt saltak. Velger du pulttak bør du plassere en takrenne i forkant, som har fall slik at vannet ledes mot siden av taket. Velger du saltak bør du ha takrenner på begge sider, og lede vannet bort fra husveggen.

- Da har vi materialet, råd og inspirasjon

Instruksjon og inspirasjon for dem som ønsker å bygge din egen terasse.

Å bygge en terrasse er omtrent som å bake en deilig jordbærkake. Begge prosjektene er attraktive sommerklassikere og ikke spesielt vanskelige. Men før det er tid for å slå seg ned i solstolen er det en del som må gjøres. Ta en titt på vår instruksjonsfilm og lær deg å bygge terrasse slik proffene gjør det. 
Lykke til med byggingen!

Steg for steg

Slik bygger du en terasse

Her vil vi, steg-for-steg, vise deg hvordan du selv kan bygge en terrasse. Her vil du lære om alt fra grunnarbeidet, nedgraving av fundamenter, plassering av stolper, bygging av rammeverk med bærebjelker, stolper og terrassegulv. Vi viser deg også hvordan du lager trapp, kler inn nedre delen av terrassen, og hvordan du kan lage et rekkverk.

Husk!
Mål opp størrelsen på terrassen før du starter, og merk opp området du skal bygge på.

Planlegg terrassebyggingen nøye før du starter med selve byggingen. Tenk gjennom hvor du vil plassere terrassen. Du må også vurdere om du vil ha tak, eller kanskje vil bygge tak senere. Kanskje vil du bygge et gjerde, eller sette opp vindskjerming eller legge opp til strøm på terrassen. Hva om du skulle ønske å bygge et basseng senere? Alt dette bør du ha i mente når du planlegger.

Ønsker du å bygge en stor terrasse som er ligger mer enn 0,5 meter over bakken kan det være at du trenger å søke hos kommunen først. De fleste kommuner har oversiktlige regler på sine nettsider, slik at du kan finne ut hva som er søkepliktig og ikke.

Tips!
Ønsker du å sette opp utestikk på terrassen kan det være lurt å gjøre dette tidlig i prosessen, avhengig av hvor du må hente strømmen fra.

Konstruksjonen må forsterkes hvis du skal ha et rekkverk, tak eller vindskjerming.

Det er spesielt viktig å bygge et godt rekkverk om du har små barn. Er terrassen mer enn 0,5 meter over bakkenivå er det krav om rekkverk, og det skal være minst 90 centimeter høyt. Det skal ikke ha større mellomrom enn 10 centimeter.

Før du bygger platting eller terrasse, bør du planlegge veldig nøye hvor du skal plassere den. Plasseringen skal lette hverdagen din og samtidig oppfylle dine behov. Det kan være lurt med kort vei til kjøkkenet, samtidig som du får muligheten til å nyte solen.

Det er fint å ha en terrasse uten for mye innsyn. I tillegg til rekkverket, kan du bruke det som er på stedet. Busker, trær og espalier med blomster gir en behagelig og vakker ramme rundt terrassen, samtidig som du kanskje slipper å føle deg beglodd hver gang du slapper av på terrassen.

Det vanlige er å bygge selve konstruksjonen til terrassen av trykkimpregnert furu. Til gulv er det også vanlig å bruke trykkimpregnert furu, men her finnes det flere spennende alternativer, som for eksempel lerk, sedertre eller kompositt.

Vedlikehold
Du må beskytte og behandle treverk mot tøft vær, som regn, snø og is.

Vask terrassebordene jevnlig. Husk å stille inn trykket så ikke du skader materialene, om du velger å vaske med høytrykksspyler.

Når terrassebordene er renset kan det være lurt å olje dem. Ønsker du minst mulig vedlikehold, og muligheten til å bruke terrassen mest mulig, kan det være aktuelt å legge gulv med terrassebord i trekompositt. Dette er en blanding av plast og trefiber, og er så godt som vedlikeholdsfritt. Det eneste du trenger å gjøre er å spyle av det ved behov. Slike terrassebord er noe dyrere, men sparer deg mye tid på vedlikehold.

 
Steg 1 - Del 1

Trinn-for-trinn

Her følger trinn-for-trinn instruksjoner som viser hvordan du lykkes med ditt byggeprosjekt.

Del 1: SETT PÅ PLASS FUNDAMENTER

A.

1

Mål opp og marker omtrentlig størrelse og plassering på terrassen ved å spenne opp en snor eller ved å spraye med fargespray på bakken.

B. 

2

Markér terrassens høyde på husets fasade med en krittsnor.

C.

3

Ta bort all matjord og erstatt med et lag med sand eller finkornet grus. Det gjør at du slipper ugress under terrassen.

D.

4

Med en fasade av tre kan du bruke huset som støtte ved å feste en bærebjelke gjennom panelen, inn i de bakenforliggende bjelkene.

E.

5

Om du velger å feste bærebjelken på en vegg av mur, forborrer og plugger du før du fester med franske skruer.

Materiale
Din innkjøpsliste for å utføre prosjektet
Fundament
Utsolgt
115   kr /stk
Beslagskrue
Utsolgt
129   kr /stk
Fransk treskrue i løsvekt
Utsolgt
99 95 kr /kg
Sandpapir
Utsolgt
4   kr /stk
Loddsnor Rød
Utsolgt
49 95 kr /stk
Fundament
Utsolgt
139   kr /stk
Fundament
Utsolgt
115   kr /stk
Bjelkesko
Utsolgt
15 95 kr /stk
Treskrue utendørs 6,0x100/60 mm
Utsolgt
168   kr /stk
Treskrue innendørs 6,0x100 mm
Utsolgt
379   kr /stk
Totalsum Inkl. moms
Fra kr