En innendørs badstue bygges som en «rom i rommet»-konstruksjon med en badstuefolie som hindrer fukten fra å komme inn i konstruksjonen. Badstuerommet isoleres og har også en luftespalte mot tilliggende vegger i huset. En badstue innendørs er som oftest oppvarmet med et elektrisk aggregat, en vedfyrt badstueovn krever installasjon av en skorstein i tillegg.
Hva er passe størrelse på badstuen?
For at badstuen skal bli varm og klar raskt bør den ikke være for stor, da det tar lengre tid å varme opp et større volum. En måte å begrense volumet på er å ha en lavere takhøyde, dette påvirker også høyden på sittebenkene. I en badstue måles sittebenkenes plassering fra taket, dit varmen stiger, og ikke fra gulvet slik man vanligvis regner. Passe avstand fra tak til øverste sittebenk er ca. 100–120 cm og deretter 40–45 cm ned til neste nivå. Dette gir en total høyde på en badstue med to nivåer på ca. 2,0–2,2 m, hvilket også har den fordelen at det går an å bygge en badstue i et eksisterende rom uten å måtte gjøre noe med rommets tak.
Slik beregner du størrelsen på aggregatet
Hjertet i badstuen er aggregatet og dette må tilpasses badstuens volum, men også hvor mye glassflater det skal være, samt hvilket materiale du velger på overflater i badstuen. Produsentene angir hvor stort volum et aggregat passer for. Har du en glassdør eller en vegg med fliser skal du legge til en kubikkmeter pr. kvadratmeter glass eller fliser. Aggregatet skal plasseres nærme døren, som skal ha en glippe i bunnen for lufttilførsel.
Planlegg god ventilasjon
Ventilasjonen skal være naturlig selvdrag for både tilluft og avtrekk via det inntilliggende rommet. Tilluften skal være plassert lavt og nærme aggregatet, hvilket gjør at en glippe nederst ved døren passer utmerket. For naturlig avtrekk er det en god ide å ha to ventiler, en som er plassert langt fra tilluften under den øverste sittebenken, og som skal være åpen når badstuen er i bruk. Og ytterligere en som er i taket, eller nærme taket, som skal åpnes når badstuebadet er avsluttet og dermed gir badstuen god utluftning.
Hvilke treslag skal jeg velge?
Vegger og tak kles med panel, vanligvis gran eller osp. Furu bør unngås da det kan skille ut mer harpiks enn f.eks. gran. Bak panelet må det finnes skikkelig feste for benkene som tradisjonelt bygges av osp eller varmebehandlet osp da dette ikke blir like varmt å sitte på. Hva du velger er litt avhengig av hvilket utseende du vil ha. Hvis det finnes plass er det ofte et ønske å ha en benk som er stor nok til at man kan ligge ned, og i tillegg til lengden er det bra hvis den er minst 50 cm dyp.
Viktige sikkerhetstiltak
Døren kan enten være en tradisjonell badstuedør i gran, eller en i glass, hvilket gir mer kontakt med rommet utenfor. Uansett skal en badstuedør alltid slå utover av sikkerhetshensyn, og ha tilstrekkelig mellomrom til karmen slik at den ikke setter seg fast om treet sveller. Og det er viktig å påpeke at en badstuedør aldri skal utstyres med låskasse og lås. Alle glass i en badstue, både vinduer og eventuell glassdør, skal bestå av herdet glass som tåler varmen.
Vedlikehold
Vedlikehold av en badstue begrenser seg stort sett til regelmessig rengjøring av vegger og sittebenker, samt å rense ut av ventilasjonen. Annet vedlikehold henger sammen med valg av innredning og hvilken type badstueaggregat. Felles for aggregatene er at badstuesteinene kan behøve en vask eller å byttes, avhengig av hvor hyppig badstuen brukes.
Tenk bærekraftig
Når man bygger en badstue er det viktig at man er nøye med både fuktsperre og luftespalten som skal være rundt konstruksjonen, samt at det finnes skikkelig ventilasjon av badstuen. På denne måten unngår du å få problemer med fukt eller mugg i den bakenforliggende konstruksjonen. Innsiden av en badstue består av ubehandlet treverk som krever regelmessig rengjøring for å holde seg fresh lenge.