Dyrke og så
Med våren i anmarsj vokser lysten til å dyrke, uansett om det handler om blomster eller egne grønnsaker til sommerens middager. Det behøver hverken være vanskelig eller komplisert å lykkes med egne avlinger, men det finnes en del å tenke på før du setter i gang. Du trenger ikke ha hage eller drivhus for å komme i gang, men det er en risiko for at det gir mersmak og at interessen vokser.
Før du starter
Her oppe i Norden har vi ikke alltid nok lys og varme til de plantene vi ønsker å dyrke. En god måte å omgå dette på er å forkultivere. På denne måten tjuvstarter du sesongen allerede før telen har sluppet taket og selv sorter med lengre utviklingstid rekker å blomstre og bære frukter. Du finner mer informasjon rundt forkultivering i vår separate guide om dette, mens vi i denne guiden ser nærmere på direktesåing.
Hva vil du dyrke?
Det første spørsmålet du skal stille deg selv er hvilke sorter du vil dyrke. Det er kanskje blomster som lokker mest, eller så kan det være at du heller vil dyrke den perfekte chilien til sommerens salsa. Uansett hva som er tilfelle gjelder det så sette seg inn i den aktuelle plantens behov, og er du en nybegynner innen dyrking er det bedre å velge noen få sorter å begynne med. Det finnes mye informasjon på frøposene du kjøper, der fremgår det når de bør sås og hvilket klima de trives best i.
Dyrke i vinduet, på balkongen eller i blomsterbedet?
Når du har kommet frem til hva du vil dyrke er det neste spørsmålet hvor du kan dyrke disse plantene. Kanskje det er i vinduskarmen, på balkongen, ute i krukker eller i et blomsterbed som du vil ha dine planter. Et smart alternativ er å bygge en plantehylle der du kan få plass til mange planter på en liten flate. Sjekk gjerne våre ulike guider med enkle byggeprosjekter for en perfekt dyrking.
Hydroponisk dyrking
Et alternativ til vanlig dyrking, som dessuten er både plassbesparende og mer effektiv, er den såkalte hydroponiske dyrkingsmetoden. Det betyr rett og slett at du dyrker uten jord og at all næring tilføres med vannet. Selv om denne metoden har blitt trendy igjen, er det ikke noe nytt, og det sies at hydroponisk dyrking til og med ble brukt i Babylons hengende hager.
Velg riktig jord
Men skal du derimot dyrke tradisjonelt bør du bruke såjord til å så i for å gi dine frø en god start på livet. Denne jorda er ikke like næringsrik som vanlig blomsterjord, noe som gjør at frøet ikke spirer for raskt. Ettersom frøet spirer langsommere blir planten både sterkere og mer motstandsdyktig, noe som øker sjansene for en vellykket dyrking. Så gjerne flere frø i samme potte, og tynn deretter ut de svakeste individene, eller plant om i flere potter.
Så grønnsaker direkte i jorda
Grønnsaksfrø blir vanligvis sådd direkte i jorda i kjøkkenhagen om våren eller forsommeren, når temperaturen i jorda har nådd minst 5°C. Dette varierer over landet avhengig av hvilken vekstsone du bor i. Dyrker du i pallekrager eller opphøyde bed kan du stort sett så litt tidligere, da jorda både varmes opp og tørker ut raskere.
Vedlikehold
Vann lite men ofte slik at jorda holdes fuktig uten å være våt. Luk ugress kontinuerlig og hold øye med snegler, harer og andre ubudne gjester.
Tenk bærekraftig
Det gamle ordtaket «grav der du står» er veldig sant når det gjelder å dyrke bærekraftig. Velg planter etter forutsetningene du har og bruk de ressursene du har tilgjengelig til å begynne med, da kommer du langt. En sørvendt vinduskarm kan være et perfekt sted å dyrke tomatplanter, og poteter vokser like godt i et blomsterbed eller blomsterkasse. Bærekraft handler ofte om å bruke de ressursene vi allerede har på en effektiv måte.