igjen til minste bestillingsbeløp
Ordresummen inkludert eventuelle rabatter er mindre enn minimumsbeløpet for nettkjøp på 199 NOK
Alle rør som ligger på den kalde siden av husets isolasjon eller utendørs må beskyttes mot kulde. Uansett om det er et vannrør for kaldt eller varmt vann eller om det er et avløpsrør, risikerer det å fryse i kaldt vær. Det er spesielt når røret tiner igjen etter å ha vært frosset at lekkasjer viser seg og vannskader på eiendommen kan oppstå. Denne guiden viser deg hvordan du unngår dette.
Et vannrør som kommer inn i huset er som oftes av PEM-typen og er et svart plastrør laget av polyetylenplast. PEM-røret har høy elastisitet ned til -60 °. Er det kommunen som leverer vannet til eiendommen, er PEM-røret koblet til en vannmåler i huset. Hvis eiendommen har eget vann, er det ikke behov for en vannmåler, og røret for innkommende vann kobles deretter i stedet via en stengeventil, pumper og eventuelle filtre til rørsystemet i huset.
Røret må legges på frostsikker dybde eller isoleres for ikke å fryse. Hva som er frostsikker dybde i bakken, varierer avhengig av hvor du bor i Norge, fra 2,5 m i nord til 0,8 m i sør. Hvis røret er over disse dypene, må det være frostsikkert.
Du kan beskytte et vannrør mot frost på to måter: den ene er å legge røret på frostsikker dybde, og den andre er å isolere. Men det er ikke nok å bare isolere, da utsetter du bare frysingen noen timer. Du må alltid tilsette en form for varme i forbindelse med isolasjonen. En måte å isolere på er over røret, men da må du fortsatt ta hensyn til frostsikker dybde og kuldemengden (h˚C), som varierer veldig avhengig av hvor i landet du er. Hvis vi tar Narvik som referanse, er den frostfrie dybden der 1,8 m og kulden er 25000 h˚C. Kuldemengden er en teoretisk måling av de negative daglige gjennomsnittstemperaturene i for eksempel en vintersesong. I eksemplet over vil dette bety at du må grave ned røret 1,2 meter dypt og dekke det med 100 mm tykke og 2,4 m brede isolasjonsplater hvis isolasjonsplater er ditt valg av isolasjon. Det er en omstendig og tungvint måte å beskytte røret mot frost på.
Den andre og vanligste måten er å isolere med rørisolasjon og tilsette varme ved å bruke en frostsikringsskabel. Varmekabelen skyves inn i røret via en spesiell kobling eller vikles rundt røret mellom isolasjonen og røret. Kloakkrør kan også beskyttes med varmekabel rundt røret innenfor isolasjonen.
Å isolere et rør uten å tilsette ekstra varme og deretter grave det ned fungerer ikke med mindre du graver ned til frostfri dybde. I et nybygd hus kommer røret vanligvis inn i huset fra frostfri dybde og blir deretter beskyttet av den oppvarmede sålen, noe som betyr at det ikke er behov for isolasjon. I for eksempl en hytte er rørene ofte på grunnere dybde og går fritt i luften mellom bakken og fundamentet på hytta, og da er behovet for isolasjon stort.
For å være helt sikker på at vanntilførselen ikke fryser, bør du installere en varmekabel i eller rundt røret. Det er to typer varmekabler: tiningskabel og selvregulerende kabel. En tiningkabel vikles vanligvis rundt røret mellom røret og isolasjonen. Kabelen startes manuelt etter behov, og vanligvis når det allerede har frosset for å tine kabelen. I noen tilfeller har skaden allerede skjedd. En selvregulerende kabel regulerer oppvarmingseffekten avhengig av omgivelsestemperaturen og plasseres vanligvis i røret. Hvis vannet i røret er kaldt, øker varmen på kabelen og omvendt. På denne måten fryser vannet i røret aldri. En selvregulerende kabel kan brukes kontinuerlig mens en tiningkabel startes etter behov. En selvregulerende kabel kan kobles til et styringssystem som kan kontrollere og begrense tiden kabelen er i drift, noe som betyr at energiforbruket for å holde røret frostfritt er mye lavere enn i kontinuerlig drift. En varmekabel kan vanligvis skyves inn i eksisterende vannrør, noe som betyr at du ikke trenger å grave opp. Merk at varmetapet vil være større hvis det eksisterende røret i bakken ikke er isolert. Begge kabeltypene skal alltid være slått av når det ikke lenger er fare for frost.
Det kreves ikke noe vedlikehold, men en årlig inspeksjon av isolasjonen under huset og kontroll av tilkoblinger er alltid bra.
Som nevnt over er det alltid best å forsøke å legge vannrørene inn til huset på frostfri dybde. På den måten eliminerer du risikoen før at røret fryser og slipper å gjøre andre tiltak. En varmekabel har tross alt ett visst kraftbehov og bruker endel strøm, samtidig som det fortsatt er fare for at rørene fryser hvis det blir et lengre strømbrudd. Du kan senke strømforbruket litt ved å øke isolasjonen, hvilket også sørger for at du klarer ett lengre strømbrudd før vannet fryser.
Hvis det er mulig, legg røret i fall fra huset mot pumpen og brønnen. På denne måten kan det være lettere å få vannet ut av rørene.
Installer en lufteventil eller åpne en kran i systemet for å slippe inn luft hvis det skal tømmes.
Husk at strøm og vann ikke går så bra sammen, så koble alltid varmekabelen til en jordfeilbryter.
Det er fysikk og naturlover du har å gjøre med når det gjelder isolasjon og temperaturer. Det finns ingen snarveier, du må forholde deg til de fysiske lovene. Vann fryser i kulde uten tilført energi i form av bevegelse eller varme!
Ta høyde for det verst tenkelige for å være på den sikre siden, slik at røret overlever selv i en veldig kald vinter.
Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å Frostsikre vanntilførsel.
Grav en grøft som er minst 50 cm dyp mellom ventilen i gaten eller fra for eksempel et pumpehus til huset. Legg sand i bunnen slik at ingen skarpe steiner kan ligge mot slangen.
Kapp PEM-slangen til riktig lengde så den rekker hele veien inn til huset opp gjennom bjelkene i gulvet og opp til stengeventilen eller vannmåleren.
Isoler røret med en isolasjon som ikke absorberer fuktighet. Det kan ikke være for mye isolasjon. Plasser PEM-slangen i grøften som er gravd opp.
Lag et hull i stubbloftet og stikk PEM-slangen inn i huset.
Monter koblingen som følger med varmekabelen på PEM-slangen inne i huset, og stikk varmekabelen inn gjennom tetningen i hele rørets lengde. Følg installasjonsanvisningen fra produsenten. Monter alt og dra til alle tilkoblingene.
Koble PEM-slangen til pumpen eller ventilen i gaten. Forsikre deg om at ventilen i huset er lukket, og åpne deretter opp for vannet forsiktig for å se om alle tilkoblinger er tette.
Legg et lag med sand over PEM-slangen og fyll tilbake i grøften med jordmassene. Isoler ekstra rundt røret mellom bakken og stubbloftet.
Kontakt en elektriker som kan hjelpe til med jordfeilbryter og tilkobling av varmekabelen