Alt du trenger å vite om parkettgulv og dets egenskaper | ByggmaxAlt du trenger å vite om parkettgulv og dets egenskaper | Byggmax

Hva er parkettgulv?

Vi lærer deg alt du trenger å vite om parkettgulv og dets egenskaper.

Parkettgulv er et klassisk tregulv til både leiligheter og hus. Det er vanligvis sammensatt av tre lag, hvor overflatelaget på minst 2,5 mm er i edeltre som f.eks. eik, ask, lønn, bøk, bjørk eller valnøtt. Mellomlaget – ofte i mykt tre – og bunnlaget hjelper til med å stabilisere parketten og gjør at den tåler belastning. Forskjellen mellom parkettgulv og laminatgulv er at i laminatgulv består mellomlaget av en HDF-kjerne, og overflatelaget har papirdekor med for eksempel tre- eller steinimitasjon. Laminatgulv er mer lydisolerende og tåler vann bedre enn parkett, men kan ikke slipes.

For parkettgulv er det flere faktorer enn tresorten som påvirker utseendet. Parkettgulv finnes nemlig i en hel skare varianter med ulike bredder, tykkelser, mønstre og overflatebehandlinger. Med sitt unike utseende kan det endre rommets karakter og gjøre det mer levende.

Alt du trenger å vite om parkettgulv og dets egenskaper | ByggmaxAlt du trenger å vite om parkettgulv og dets egenskaper | Byggmax

Parkettgulv til enhver interiørstil 

Parkettgulv kan virkelig gi mer luksusfølelse og gi hjemmet en mer personlig stil. Alle parkettgulv består av korte trestaver lagt i mønster, men hva er egentlig forskjellen på énstavs, tostavs og trestavs parkettgulv? Forskjellen er ganske enkelt hvor mange staver som er limt sammen på hvert bord. Énstavs parkett er like bred som selve bordet og er saget fra ett enkelt trestykke. Tostavs parkett har derimot to staver i bredden, og trestavs har tre staver. I parkettgulv med tre staver er dessuten stavene tilfeldig plassert, noe som skaper et dynamisk mønster. Stavene kan også legges i ulike mønstre, for eksempel som fiskebeinsparkett.

Generelt passer énstavs parkett i større rom, tostavs i de fleste rom og trestavs i mindre rom, men det handler til sjuende og sist om smak og behag. Tre er et levende materiale som kan trekke seg sammen eller utvide seg på grunn av temperatur og luftfuktighet, og det bør derfor brukes i rom med temperatur på 15–25 grader og luftfuktighet på 30–60 prosent. Parkettgulv er populære i stuer og spisestuer, men passer så klart også i andre rom i hjemmet, men siden det er sensitivt for fukt, passer det ikke på badet.

Kvalitet og vedlikehold

Parkettgulv er et skikkelig kvalitetsgulv som på flere områder er mer holdbart enn heltregulv. Et parkettgulv har ingen gliper, og de ulike lagene jevner ut trykket ved temperaturendringer og fukt. Tresorten og overflatebehandlingen har betydning for hvordan parkettgulvet tåler slitasje – for eksempel er bartre mykere enn de noe hardere løvtrærne. Overflatebehandlingen gir ikke bare variasjon i utseendet, det er også den som slites i stedet for selve treverket. Gulvet kan være lakket, mattlakket, oljet, vokset, beiset eller lasert.

For å bevare gulvets kvalitet og utseende er det viktig med vedlikehold, som å støvsuge ofte, tørrmoppe og fjerne flekker raskt. På oljede og lakkede parkettgulv bør overflaten behandles for vedlikehold årlig. Avhengig av tykkelsen på parkettgulvet kan det slipes om og behandles når det er slitt, og bli så godt som nytt. Med riktig vedlikehold kan parkettgulvet ditt vare i mange, mange år framover.