Installere varmeovn
Å installere en varmeovn, eller panelovn som det ofte kalles, er en enkel måte å ordne varmen i et rom på. Uansett om det er å bytte ut den gamle eller installere en ny så finnes det noen ting du må tenke på før du kjøper inn og monterer en ny panelovn. Følg vår guide som viser deg hvordan du monterer panelovner så kan du snart nyte den gode varmen som sprer seg i hjemmet ditt.
Før du starter
En varmeovn, som ofte er en panelovn, oljefylt radiator eller viftekonvektor, deles inn i elektriske og vannbårne. Elektriske drives som navnet tilsier av direktevirkende strøm, mens de vannbårne må kobles til et varmesystem med vann. Varmekilden til det vannbårne systemet kan være en elektrokjele, varmepumpe, bio-ovn (ved, pellets) eller lignende. Så hvilken type du skal velge avhenger av hvilket varmesystem du har.
Tenk på størrelsen på rommet når du velger varmeovn
Størrelsen på rommet avgjør hvor stor varmeeffekt du behøver og dermed hvor stor varmeovn du skal ha. Ofte plasseres varmeovnen under vinduet for å unngå kaldras – varmeovnen bør ha samme bredde som vinduet. Effekten på varmeovnen skal klare rommets varmebehov og dette varierer med hvor godt huset er isolert. Som en tommelfingerregel pleier man å angi 60-70W pr. kvadratmeter gulvflate eller 25-30W pr. kubikkmeter luft i rommet.
Større rom krever flere varmeovner
I et større rom bør du installere flere varmeovner for å få en jevn varmespredning i rommet og dermed bedre komfort. I et lite rom som f.eks. et mindre bad kan det derimot holde med en håndkletørker. Denne hjelper da dessuten til med å tørke håndklærne og gir deg et varmt håndkle etter dusjen.
Varmeovner med støpsel kan du installere selv
Moderne elektriske varmeovner har en elektronisk termostat som holder en jevn varme uten klikkelyder. Disse kommer både som 400V modeller for fast installasjon, som må kobles til av en autorisert elektriker, eller som 230V med støpsel. Varmeovnene med støpsel får du installere selv og disse leveres også ofte med gulvstativ, hvilket kan være en fordel i blant.
Viftekonvektor kan være et alternativ
Hvis du har vanskelig for å få til en god varmespredning i rommet ved å plassere varmeovner kan du i stedet velge en viftekonvektor. Dette er en varmeovn med en vifte som hjelper til å sirkulere den varme luften rundt i rommet. Viftekonvektorer finnes både for direktevirkende strøm og vannbårne system, men disse behøver strøm til viften. Vår guide beskriver fremgangsmåten for en vegghengt panelovn, men prinsippene vil være til hjelp for andre modeller også.
Vedlikehold
Hvis din vannbårne radiator er varmere nederst enn øverst er det på tide å lufte radiatoren. Dette gjør du lett ved å bruke en radiatornøkkel til å løsne luftenippelen som sitter lengst opp på en av sidene. Ha en liten kopp under for å samle opp vannet som kommer til å renne ut. La vannet renne til det ikke kommer mer luft og steng da igjen. Kontroller deretter om du behøver å etterfylle systemet.
Et vannbåret system kan ha problemer med å komme i gang og bli skikkelig varmt etter sommeren da termostaten har hatt ventilen stengt i lengre tid. Da behøver du å skru av termostaten og deretter banke forsiktig på siden av ventilen, men ikke på stiften. Trykk deretter på stiften og mosjoner den slik at den går lett både ut og inn.
Tenk bærekraftig
Når du skal velge nye panelovner til huset ditt og er usikker på størrelsen er det generelt bedre å gå opp en effektstørrelse. Effekten som forbrukes kommer ikke til å øke men du får garantert et mer komfortabelt innemiljø med jevnere varme. Sørg også for at de monteres der du ellers risikerer kaldras og unngå å blokkere ovnene med møbler som hindrer spredning av varmen.