Isolere kjellergulv
Den fuktige og tette kjelleren er et areal som mange gjerne vil bruke til mer enn oppbevaring. Å grave ut det gamle uisolerte kjellergulvet er et stort steg i riktig retning for å skape et trivelig miljø i kjelleren. En bonus når arbeidet er ferdig er at det nye gulvet vil vise seg positivt på oppvarmingskostnadene da man har brutt en stor kuldebro som tidligere dro kald luft inn i huset.
Før du starter
Det er veldig vanlig at de som har et hus som er bygget før 70-tallet vil tilleggsisolere kjellergulvet. Teknikken man brukte på den tiden var å støpe en plate rett på bakken, hvilket skaper problemer da fukten kan vandre kapillært opp gjennom betongplaten. Ved å drenere og isolere gulvet fra undersiden skapes en kapillærbrytende barriere som hindrer fukten å nå betongplaten.
Bytt ut betongplaten med en piggmaskin
Ettersom du behøver å komme til under gulvet betyr det dessverre at du må bytte ut eksisterende betongplate. Men heldigvis er dette en jobb du kan gjøre selv og det er som oftest ganske ukomplisert med hjelp av en piggmaskin. Og jobben blir mye enklere hvis betongplaten er uten armering, enn hvis den er armert.
En betongplate på mark er bygget opp med et kapillærbrytende lag, vanligvis pukk, og deretter trykkfast isolasjon før selve betongplaten. Ved en tilleggsisolering av eksisterende betongplate vil man som oftest ikke grave dypere enn nødvendig. Det kapillærbrytende laget kan da løses med isodren-plater, som kombinerer pukkens kapillærbrytende egenskaper med isoporens isolerende effekt. På denne måten sparer du inn gravedybde uten at det går på bekostning av resultatet.
Kontakt en sakkyndig for kontroll
Avhengig av når ditt hus er bygget kan kjellergulvet utgjøre en del av den bærende konstruksjonen. Kontakt derfor alltid en sakkyndig kontrollør for å forsikre deg om at husets konstruksjon ikke svekkes før du setter i gang med prosjektet. Du bør også kontakte en sakkyndig mens du gjør selve utgravingen, slik at situasjonen kan kontrolleres på plass.
Tenk bærekraftig
Ved å bruke poret dreneringsplate slipper du å grave så dypt, noe som har mange fordeler. Ikke minst så minsker det mengden masser som må håndteres og transporteres, både det som graves ut og all drenerende masse som skal tilbake. Samtidig får du et velisolert gulv uten risiko for at fukt presser på fra undersiden og risikerer å skade huset. Støper du dessuten inn gulvvarmeslanger har du muligheten til å konvertere til ett lavtemperatur system for oppvarming, noe som gir deg flere muligheter til en energieffektiv oppvarming.