Listing rundt dører og vinduer
Å montere lister er det som til syvende og sist gir vinduet eller døren sitt endelige utseende og dekker glippen mellom vegg og dør / vindu. Lister finns i forskjellige profiler, størrelser, materialer og farger, og bare du setter begrensingen for sluttresultatet. I vår guide viser vi de vanligste monteringsmetodene og hva som er bra å huske på når du planlegger å montere lister!
Før du starter
Den raskeste og enkleste måten er å kjøpe ferdigmalte lister, da er det ikke nødvendig med noe forarbeid, og du kan montere direkte. Ferdigmalte lister leveres vanligvis i fargene NCS-0500 (hvit) eller NCS-0502 (antikk hvit). Dykkertspikerne som brukes under monteringen er også malt hvite. For å minimere kapp og gjøre det lettere å transportere listene, finns det ferdige sett for komplett montering rundt en dør.
De vanligste alternativene for montering
De tre vanligste måtene å montere lister på er å enten sage 45⁰ i hjørnene, kappe listene rett eller bruke hjørneklosser. Hvilken tilnærming du bør velge, avhenger av hvilket utseende du er ute etter. Hvis du er ute etter en eldre stil, er det vanlig å velge hjørneklosser og / eller profilerte lister. Hvis du bare bruker profilerte lister, må det gjæres i hjørnene for at profilene skal følge hverandre. Det rette snittet fungerer best med vanlige lister og gir et minimalistisk uttrykk, men selv her er gjæring vanlig.
Lister er vanligvis laget av MDF eller tre. MDF-lister er de billigste og slår seg mindre ved varierende luftfuktighet. Ulempen er at overflaten ikke er så holdbar som på trelister og at de sprekker litt lettere under montering og derfor bør forborres. Før du monterer trelister, er det en god ide å oppbevare de i det miljøet de skal monteres i for å minimere risikoen for at de slår seg etter monteringen.
Vedlikehold
Tørk av smuss med en fuktig klut, eventuelt med noen dråper oppvasksåpe.
Tenk bærekraftig
Hvis du har mulighet så velg gjerne lister av skikkelig treverk som både gir en fantastisk ekte følelse og ikke inneholder prosesserte alternativ som f.eks. MDF. Når det deretter kommer til selve malingen har du mange miljøvennlige og bra malinger å velge mellom. Det er bra både for naturen, deg som maler og alle som senere kommer til å bo og oppholde seg i huset.