Maling av gulvlister | ByggmaxMaling av gulvlister | Byggmax

Maling av gulvlister

Begynner gulvlistene dine å se slitte ut? Her kan du lese om hvordan du går fram for å få nymalte og freshe gulvlister.

Gulvlistene rammer inn rommet og utgjør en stor del av helhetsinntrykket. Dessverre blir lister fort skitne, de blir fort glemt når man gjør rent, og de blir fort slitt. Fett, støv og annet smuss legger seg som en hinne på utsiden, og de må også tåle en del støyter. For eksempel er du kanskje litt hissig med støvsugeren, og barna er kanskje ikke alltid like hensynsfulle med lekene. Dette sliter på gulvlistene dine og gjør at de med jevne mellomrom trenger en liten oppfriskning. Det gjør du lettest ved å gi dem et strøk maling.

Er du usikker på hvordan dette skal gjøres? Ingen fare – her har vi samlet våre beste tips og råd til maling av gulvlister. Følg disse enkle trinnene, og vips, så har du nye, freshe gulvlister.

Maling av gulvlister | ByggmaxMaling av gulvlister | Byggmax

Forarbeid – steg for steg

Ta for deg ett rom av gangen når du skal male gulvlistene. Begynn med å trekke alle møblene fram fra veggene. Følg deretter disse stegene for best mulig resultat.

1. Første steg er å sette på beskyttende maskeringsteip på under- og oversiden av listene. Legg dessuten dekningspapp på gulvet i tilfelle det skvetter maling. Vask deretter listene med malervask for å fjerne støv og fett.

2. Fjern nå eventuell flassende maling med en skrape. Her trenger du ikke å være grundig og pirkete, bare ta det som lar seg fjerne lett.

3. For at malingen skal feste seg ordentlig, er det viktig at listene er slipt. Slipingen kan også fjerne eventuelle ujevnheter etter skrapingen. Bruk et fint sandpapir, og ta deg tid til å være nøye med dette punktet. Tørk til slutt gulvlistene rene med mikrofiberklut.

4. Om det er trerene overflater etter slipingen, må de grunnes med grunnmaling. Mal et strøk grunnmaling, og la det tørke. Fiks deretter eventuelle ujevnheter og spikerhull med sparkel. Når sparkelen har tørket, sliper du den slik at overflaten blir jevn og fin. Tørk deretter rent med mikrofiberkluten en siste gang.

Velg farge 

Før du begynner å male, må du velge farge til gulvlistene. Et tips er å bruke samme farge på gulvlistene som på veggen – det forlenger veggen og gir et stilrent uttrykk. Vil du derimot at gulvlistene skal skille seg ut fra resten av veggen, kan du bruke samme farge, men i en annen glans for å få en pen overgang. Mange liker derimot kontrasten i å ha én farge på gulvlisten og en annen på veggen. Velg farge til gulvlistene etter smak og behag – enkelt og greit. I mange Byggmax-butikker har vi mulighet til å blande maling slik at du får den fargen du vil. Les mer om det her.

Velg maling

«Kan man male gulvlister med veggmaling?» undrer noen. Nja, det er så klart mulig, men da vil listene ha lettere for å sprekke og få riper. Veggmaling er særskilt tilpasset vegger og fester seg ikke så lett på treoverflater som gulvlister. Vi anbefaler tremaling for å få en slitesterk overflate. Tremaling er tilpasset trematerialene i hjemmet og motstår slitasje og flekker bedre enn annen maling. Det vanligste å bruke til gulvlister er halvblank tremaling. Den er lett å vaske ren og gir en fin finish. Du kan selvfølgelig også bruke blank og matt maling, det er til sjuende og sist en smakssak.

På tide å male

Når forarbeidet er unnagjort og malingen er valgt, er det endelig på tide å male, som er den lette og gøyale delen. Vi anbefaler at du maler med lakkpensel for å få et jevnt resultat. Mal to strøk, og la malingen tørke imellom. Når det første strøket har tørket, kan du tette eventuelle sprekker med fugemasse og la den også tørke. Etter det siste strøket bør malingen tørke i minst ett døgn før du setter møblene tilbake på plass. Maskeringsteipen må du derimot ta av med en gang.

Med disse stegene er gulvlistene dine nå så gode som nye. Å male gulvlistene er helt klart en enkel måte å oppnå stor forandring i rommet på.

Bli inspirert av våre gjør-det-selv-prosjekt