MONTERE INNEBYGD TOALETT
Husets desidert mest brukte stol blir sjelden viet så mange tanker – selv om den tross alt er uunnværlig i et moderne hjem. Ettersom den skal holde i mange år er det klokt å skaffe seg oversikt over hvilke alternativ som finnes og hva som passer best i ditt hjem. Hvis du likevel skal pusse opp badet kan du overveie å installere et innebygd toalett i veggen, noe som er både pent og praktisk.
Før du starter
Et innebygd toalett krever som oftest en større ombygging og installeres derfor i forbindelse med en total renovering av badet. En av grunnene til dette er at installasjonen av toalettet er delt opp i to trinn. Først skal selve innbyggingssisternen monteres og kobles til både vann og avløp. Deretter skal den kles inn i valgfritt materiale før selve toalettstolen kan monteres som det siste trinnet i installasjonen.
Fordeler og ulemper med innebygd toalett
Å ha et innebygget toalett gir et estetisk uttrykk som mange tiltales av, med lite fotavtrykk og rene linjer. Dessuten unngår man områder som er vanskelig å komme til, noe som gjør rengjøringen enklere. Ulempen er at det ofte blir litt dyrere da rammen med sisternen må bygges inn. Denne typen må skrus fast i både vegg og gulv, noe du må ta hensyn til hvis du har gulvvarme. Tross at det ser ut som sisternen er innebygget i veggen er denne på utsiden av membranen. Dette betyr at flisleggingen skjer i to trinn, først flises alle vegger og fuges. Deretter monteres rammen som deretter kles inn, og til sist flislegges også denne.
Bestem sittehøyden selv
Mange rammer for innebygde toaletter har mulighet til å koble avløpet både via gulvet og veggen, noe som gir økt fleksibilitet. Dessuten har du større muligheter til å selv bestemme hva som er passe sittehøyde. Tenk på at toalettet skal brukes av mange, som kanskje har ulik høyde, så det er bra å holde seg i nærheten av standardmålene. Dagens standard er en sittehøyde på ca. 40 cm, men mange velger å gå opp til 42-43 cm.
Husk å forberede for innebygd toalett.
Før vegger og gulv kles igjen er det viktig å planlegge monteringen av et innebygd toalett, og sørge for at du har gode festemuligheter i både gulv og vegg. Dessuten skal du samtidig planlegge for avløpsrøret som normalt er 110 mm dimensjon. Tenk også på at røret må stikke minst 40 mm ut fra veggen slik at man får montert korrekt tetning. Sist men ikke minst så skal toalettet ha tilførsel av vann, enten gjennom utenpåliggende rør eller fra skjulte rør i veggen. Uansett er det anbefalt å montere en kuleventil inne ved tilkoblingen av vannet til toalettet.
Vedlikehold
Et toalett krever normalt ikke noe vedlikehold utover regelmessig rengjøring og holder vanligvis i mange år. Bytte av toalett gjøres normalt bare i forbindelse med større eller mindre renoveringer av toalett og bad.
Det vanligste er at toalettsete og lokk byttes ut når de er ødelagte, men ofte gjøres det også av estetiske årsaker. Ulike deler i sisternen f.eks. knyttet til spylingen kan gå i stykker, men dette fikses ofte enkelt med hjelp av billige reservedeler.
Tenk bærekraftig
Mange innebygde toaletter er konstruerte slik at service kan gjøres via spoleknappen, og selv om det går så er det ofte veldig trangt. Har du mulighet kan det derfor være en god ide å konstruere innbyggingen slik at det finnes en avtagbar hylle over der du kan komme til hele mekanismen fra oversiden. Dette gjør det mye enklere å fikse eventuelle feil i fremtiden.