Montere vinduskarm

En vinduskarm bidrar til både vinduets og rommets karakter. Hvis du velger å lage en egen vinduskarm er det bare din egen fantasi som setter grensene for hvordan den skal se ut. MDF og hobbyplater er egnede materialer og finnes å kjøpe både ubehandlede eller som ferdige vinduskarmer. Uansett hvilken type du velger er monteringen enkel og det er lett å få til et fint resultat.

Før du starter

Når du skal montere din vinduskarm finnes det vanligvis to scenarioer, enten finnes det allerede utforinger eller så skjer monteringen i forbindelse med at utforingene til vinduet monteres. Fremgangsmåten er nesten identisk, men du må være ennå mer nøyaktig med målene hvis utforingene er på plass da det kun vil være en tetningsmasse som dekker sprekken mellom vinduskarmen og utforingen. I motsetning til om utforingen monteres etter vinduskarmen og dermed dekker vinduskarmens ender.

Hvis utforingene allerede er på plass

Hvis det allerede er en vindusutforing på plass som også dekker bunnen på vindusåpningen kan du velge å montere en vinduskarm på en konsoll isteden. Dette innebærer at vinduskarmen stikker ut lenger inn i rommet, men til gjengjeld blir det mer plass til blomsterkrukker og lamper. Å velge en vinduskarm som er integrert med utforingen gir et smekrere utseende og dybden pleier i de fleste tilfeller å bli tilstrekkelig.

Lag din egen vinduskarm

Du kan velge å lage din egen vinduskarm helt fra bunn av i MDF eller fra hobbyplater, men det finnes også freste og ferdigmalte vinduskarmer hvis du vil slippe jobben med å male og frese selv. Fordelen med å bruke en hobbyplate er at det lettere kan slipes og males om, i motsetning til ferdigmalte vinduskarmer i MDF.

Bruk en håndoverfres til fine kanter

Med en håndoverfres kan du lage fine kanter på dine egenlagde vinduskarmer. Du kan også eksperimentere og skape et helt unikt utseende på vinduskarmens kant. Hvis du bruker en håndoverfres er det en god ide å teste på en bordbit før selve vinduskarmen skal freses.

Vedlikehold

Gjør rent vinduskarmen med en fuktig klut, eventuelt sammen med et mildt rengjøringsmiddel. Kanter og andre utsatte steder kan du flekkmale med flekkmaling om det finnes skader.

Montere vinduskarm | ByggmaxMontere vinduskarm | Byggmax

Tips

Bruk en list for å måle deg frem til hvilken ytre bredde som blir penest på vinduskarmen.

Bruk en håndoverfres hvis du vil runde av vinduskarmens kanter for å få et smekrere utseende. Skal du overflatebehandle vinduskarmen er det gunstig å gjøre dette før du monterer den, det er betydelig lettere.

Husk

Ikke lag vinduskarmen for dyp hvis det finnes en radiator/panelovn under vinduet. Det forhindrer varmestrømmen og det er en risiko for at det blir kondens på vinduet som en følge av dette.

Enkelte typer vinduer har et spor i karmen der vinduskarmen kan monteres. En fjær som passer i sporet må da freses ut med en håndoverfres i vinduskarmens bakkant. Tenk på å legge til på dybden tilsvarende dette sporet på dypet på vinduskarmen når du følger guiden.

Materiale

Din innkjøpsliste for å utføre prosjektet
Akrylfugemasse Midun Basic
Utsolgt
18 95 kr /stk
Konstruksjonslim
Utsolgt
59 95 kr /stk
Vindusbord
Vindusbord
Vit 1000x160mm
Utsolgt
49 95 kr /stk
Trelim inne
Utsolgt
57 95 kr /stk
Vindusbord
Vindusbord
Vit 1000x160mm
Utsolgt
49 95 kr /stk
Hobbyplate furu
Hobbyplate furu
200x1000x16
Utsolgt
119   kr /stk
Bitssett
Bitssett
31stk, belteklips
Utsolgt
99 95 kr /stk
Hammer
Hammer
16oz, serva
Utsolgt
39 95 kr /stk
Fugemassepistol
Utsolgt
32   kr /stk
Fugelatter
Fugelatter
To profiler
Utsolgt
79 95 kr /stk
Brekkjern
Utsolgt
49 95 kr /stk
Håndsag
Håndsag
Byggmax, 550mm, universal
Utsolgt
50   kr /stk
Vater 60 cm
Vater 60 cm
ETC, aluminium, 3 libeller
Utsolgt
69 95 kr /stk
Tommestokk 2 m
Utsolgt
20   kr /stk
Tømmerblyant Byggmax
Utsolgt
12 95 kr /stk
Snekkervinkel-Max
Utsolgt
27 95 kr /stk
Sandpapir minirull
Utsolgt
49 95 kr /stk
Tapetkniv
Utsolgt
14 95 kr /stk
Stikksag
Stikksag
Dewalt DW343K-QS, justerbar pendelmekanisme, integrert støvutsug
Utsolgt
1639   kr /stk
Drill i veske 18V BL
Drill i veske 18V BL
18 V, 2 stk. 1,5 Ah litium-ion-batterier inkl. veske
Utsolgt
1439   kr /stk
Sirkelsag med laser 1250W 190mm
Sirkelsag med laser 1250W 190mm
1100 W, 55 mm sagdybde, 5000 o/min
Utsolgt
669   kr /stk
Totalsum Inkl. moms
Fra kr

Steg for steg

Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å montere en vinduskarm.

Steg 1

Skrap bort alle ujevnheter der vinduskarmen skal monteres. Hvis det er en vinduskarm som skal fjernes skjærer du først langs tetningsmassen med en universalkniv og lirker ut vinduskarmen med et brekkjern.

Steg 2

Marker midten på karmen på vinduet. Bruk deretter en vinkelhake og marker midtpunktet på kanten av veggen. Noter også målet fra karmen og ut til kanten av veggen på et papir.

Steg 3

Mål den indre bredden gjennom å måle fra midtpunktet og ut til veggåpningen/utforingen til begge sider og skriv ned målene.

Steg 4

Mål deretter den ytre bredden på samme måte gjennom å måle fra midten på veggens kant og ut til veggåpning/utforing på begge sider. Legg deretter på totalt 5-8 cm pr. side for å få frem vinduskarmens totale bredde. Jo bredere utforing jo bredere må vinduskarmen være for å dekke hele utforingens bredde.

Steg 5

Mål også dypet på utforingen og legg på 3-4 cm, noe som er et passe mål for hvor langt vinduskarmen skal stikke ut fra veggen. Her kan du teste deg frem med en liten bordbit for å finne målet som passer best for ditt prosjekt.

Steg 6

Bruk målene du har tatt og lag en enkel skisse over vinduskarmen.

Steg 7

Begynn med å kappe til vinduskarmens totale bredde med en håndsag eller kapp- og gjærsag.

Steg 8

Klyv deretter ned vinduskarmen til den dybden du har bestemt deg for med hjelp av en bordsag eller sirkelsag, gjerne med en skinne for å få det helt rett. Et profftips er å klyve den bakre kanten med en liten vinkel på 1-2° slik at du får en spiss på oversiden, hvilket gjør at du får en lystett tilpasning når du monterer.

Steg 9

Bruk en vinkelhake og marker midten på vinduskarmen med en rett linje. Bruk deretter denne linjen som utgangspunkt for å markere målene på hjørnene i henhold til skissen du lagde.

Steg 10

Bind sammen hjørnemarkeringene med en strek og marker deretter dypet på utforingen og ut til kanten.

Steg 11

Sag ut i vinduskarmens ender i henhold til markeringene med en stikksag. Sag fra undersiden for å unngå at sagsporet flises opp.

Steg 12

Bruk sandpapir og rund av alle synlige kanter.

Steg 13

Hvis du ikke vil ha en skarp fremkant kan du bruke en håndoverfres med et passende profilstål og lage den type kant du ønsker.

Steg 14

Hvis du har valgt å bruke en ubehandlet plate til vinduskarm bør du nå male, olje eller lakke vinduskarmen. Det er som oftest enklest å gjøre dette før du monterer den.

Steg 15

Monter eventuelt en støttebord ved karmen på vinduet som vinduskarmen kan festes mot ved å lime med trelim.

Steg 16

Legg på plass vinduskarmen og bruk avstandsklosser ved kantene og i midten til den ligger stabilt og vinkelrett mot karmen på vinduet. Fest deretter avstandsklossene med spiker eller skruer.

Steg 17

Bruk trelim eller monteringslim på avstandsklossene og støttebordet. Legg deretter på plass vinduskarmen og kontroller at den ligger vinkelrett mot karmen på vinduet. La limet tørke i henhold til instruksjonen på produktet.

Steg 18

Fug alle sprekker med akrylfugemasse eller annen overmalingsbar fugemasse. Jevn til fugen med en fugeglatter eller en finger som er dyppet i vann med litt oppvasksåpe i.

KIKA IN GRUPPEN HEMMAFIXARE PÅ FACEBOOK

Her deler vi våre gjør-det-selv prosjekter, hjelper hverandre om vi står fast og tipser hverandre om smarte hacks. Alle er velkommen enten du er nybegynner, proff eller bare drømmer om å fikse litt hjemme en eller annen gang.