Når du planlegger en ny hekk som skal stå på tomtegrensen, kan det være lurt å sjekke med naboen og eventuelt bli enige om en felles hekk. Det blir både billigere og morsommere om man er to om plantingen. I tillegg må hekken trimmes og beskjæres, noe som kan være bra å ta hensyn til fra starten av. Hvis hekken plasseres mot et veikryss, kan det også finnes regler for hvor høy hekken kan være, for å ikke være en fare for trafikksikkerheten.
En hekk plantes best om våren eller høsten, da går det også bra å plante barrotplanter. Høsten kan være bra fordi det er en fuktigere årstid og en ny hekk trenger mye vann for å etablere sine røtter. En eviggrønn hekk plantes derimot med fordel om våren slik at den har hele vekstsesongen til å etablere sine røtter. En hekk som plantes om våren trenger vanning hele sommeren, så få hjelp av en hekkvakt hvis du skal på ferie.
Gir skjerming mot både innsyn og vind
En hekk er en god investering for tomten din på mange måter, ettersom du på lengre sikt får en naturlig skjerming mot innsyn og vind. En hekk kan både være enkel å vedlikeholde og langlivet, avhengig av type og stell. Derfor er det viktig å bruke litt tid på å finne ut hvilken type hekk som er best for deg og forholdene på tomten din. Tenk også på hva slags hekk som er best for deg. Bør hekken være eviggrønn eller er det nok at den er fantastisk sommergrønn? Skal hekken vokse fritt og få blomstre eller vil du ha en stram klipt hekk?
Ta hensyn til jordsmonnet
Velg en type hekk som er egnet for det stedet den skal plantes, og ta hensyn til jorda på stedet. Da gir du din nye hekk de aller beste forutsetningene for å kunne etablere seg godt og vokse raskt. Men regn med at det vil ta en vekstsesong for røttene å utvikle seg før den begynner å vokse ordentlig over bakken.
Forskjell på barrottplanter og potteplanter
De vanligste hekkplantene er enten barrotplanter eller potteplanter. Barrotede planter er vanligvis de billigste, de bør plantes om våren før vegetasjonen har startet for sesongen og umiddelbart etter innkjøp. Det kan behøves litt flere planter pr. meter for å få et godt resultat. Potteplanter koster litt mer, men man trenger vanligvis ikke så mange planter pr. meter, og de kan vanligvis plantes gjennom hele vekstsesongen. Et mer uvanlig alternativ er å kjøpe ferdige hekker, som er planter som selges store og klipte. En plante kan være fra 150 cm opp til 2 meter på kjøpstidspunktet. En ferdig hekk blir normalt tett, høy og skjermer for innsyn på bare en vekstsesong.
Vedlikehold
Legg på litt kugjødsel sent på høsten eller tidlig på våren hvert år. På sommeren før sankthans kan du tilsette litt kyllinggjødsel. Hold jorden luftig og ugressfri rundt hekken, det gir god vekst.
Hvis hekken skal klippes, finn ut hva som gjelder din type hekk, noen typer bør ikke klippes i høyden før de har oppnådd full høyde, mens andre varianter kan fint bli klippet i høyden også.
Tenk bærekraftig
Det tar en god stund før en hekk vokser opp og blir til den skilleveggen du har sett for deg, så ta deg god tid til å tenke godt gjennom hvilken type hekk du ønsker å ha i fremtiden. Plasseringen er også viktig å tenke igjennom, ikke minst i forhold til hvilken hekk da de får litt forskjellig bredde, sørg derfor for at det ikke plantes for nære tomtegrense eller bygning. Pass på at de små plantene får godt med vann og installer gjerne dryppvanning med timer, da etablerer plantene seg bedre og du får en raskere en motstandsdyktig hekk.