Takshingel

3m2, svart, konturer
ART.NR: 17413
Taksingel er et sterkt takmateriale med et fint utseende og lav vekt.
Vis mer
stk
stock
Lagerstatus Velg butikk
Velg butikk for å se lagerstatus
delivery-truck
Kjøp på nett
Taste inn postnummer for leverings- og lagerinformasjon.
close
Søk etter postnummer

Takshingel

Taksingel er et sterkt takmateriale med et fint utseende og lav vekt. Det består av mineralfiberfilt som impregneres og belegges med spesialasfalt. Det ytterste laget består av skifergranulat som blant annet beskytter mot ultrafiolett stråling. Singelplatene er satt inn med mønstertilpassede limflater som gir et godt feste. Platene legges om hverandre og festes med pappspiker.

Fordeler

• Fint utseende som gir taket ditt et pent uttrykk.
• Lav vekt, mellom 7,7 til 9,4 kilo pr kvadratmeter, noe som gjør en stor forskjell spesielt når tak på eldre hus skal legges om.
• Lett tilpasningsbar for fantasifulle takløsninger.
• Lang holdbarhet.
• Økonomisk.
• Solid.

Forberedelser

Taksingel passer best for såkalte kalde tak. Det vil si godt ventilerte yttertak. Innen montering bør du kontrollere at taket ventileres som det skal. Se også til at underlaget er plant, bart for spiker og at hellingen er minst 14 grader. Er hellingen under 18 grader bør det brukes underlagstekking på hele takflaten.
Om det er større helling kreves det skjøtelimt underlagstekking fra takfoten og minst 1 meter innenfor ytterveggens innside. Om det er vinduer, skorstein eller andre gjennomføringer i taket, må det også underlagstekkes.
Innen legging av singelplatene bør du sjekke at eventuelle ujevnheter i taket slettes. Har du gammel takpapp liggende på taket hvor pappen er lagt med takfallet, er det smart å fjerne dette laget ettersom det ellers kan synes gjennom singelplatene.
Se til slutt etter at rennekroker, fotplater, gavllister samt vinkelrenner monteres før du begynner å legge singel.

Oppbevaring

Om temperaturen er lavere enn 5 grader skal platene oppbevares minst ett døgn i en temperatur på minst 18 grader. Ta deretter platene fra hverandre etterhvert som de skal legges. Legges platene om vinteren eller i kraftig vind, bør platenes limfelt varmes med eksempelvis varmluftpistol slik at en bra hefting opprettholdes.

Legging av singelplater

Singelplatene har ett ledespor som gjør at de passer inn i hverandre og gjør leggingen lettere. Den første plateraden legger du på takets fotplater. Fest hver plate med fire pappspiker som plasseres 2,5 cm ovenfor hvert innsnitt.
Om takhellingen er over 45 grader anbefales 2 spiker med 40 mm mellomrom på hver side av platens ledespor, altså totalt seks spiker, på denne måten spikres platen alltid i det såkalte randområdet, det vil si en meter rundt hele taket.
På hver plate finnes det en tapp og ett styrespor. Ved montering skal tappen trykkes inn i sporet. Det sørger for at du får riktig plassering av platen. Fester man et snøre vinkelrett mot takfoten kan dette brukes som hjelpelinje for å få riktig forskyvning av hver rad.
Legg neste rad med en halv tungebredde (singelplatens spisse ende) i sideveis forskyvning.

Takgjennomføringer

Om det er takgjennomføringer monteres singelplatene til underkanten på disse. Når det er klart kan takgjennomføringens beslag monteres. Deretter monteres singelplatene slik at de dekker side- og bakkanten av beslaget. Til slutt festes tungene på singelplatene til flensene på beslaget. Disse festes med asfaltlim.

Montering av vindski

Ved en vindski monterer du singelen over trekantlisten og overkanten av vindskien. Deretter spikres singelen til trekantlisten og vindskien. Skjær rent langs platen og monter deretter ett vindskibeslag over singelen og vindskien.

Avslutning mot møne

Platene avsluttes mot møne ved at de skjæres langsmed mønekanten. På takets andre side monterer du taksingelen 10 cm over mønet og fester den med pappspiker syv centimeter ned på motsatt flate.

Takmøneplater

Bruk takmøneplater for å tette mønet. Fest ett snøre langs med mønet en halv takplatelengde ned på taket som en hjelpelinje. Legg platene så de overlapper hverandre med en halv platelengde. Møneplatene spikres i hvert limfelt.
Vis mer
Varemerke Trebolit
Leverandørens artikkelnummer 60360
Last ned mer informasjon