Valg av gulvmønster | ByggmaxValg av gulvmønster | Byggmax

Valg av gulvmønster

Når du skal velge gulv er det mye å tenke på, blant annet gulvmønster. Her går vi gjennom de forskjellige gulvmønstrene som finnes og hvordan disse kan påvirke stemningen i rommet. 

Gulvet er så mye mer enn noe du bare går på – det bestemmer hele stilen i hjemmet ditt. Når du skal velge gulv er det mye å tenke på. Først skal du finne ut hva slags gulv du vil ha. Har du har bestemt deg for et tregulv, er det viktig å tenke på hvilken farge, tretype og ikke minst hvilket gulvmønster som passer hjemme hos deg. Farge, material og mønster er alle viktige faktorer som påvirker hvordan du opplever rommet.

Tregulv kommer i forskjellige mønster, og kan blant annet deles inn i 1-stavs-, 2-stavs- og 3-stavsgulv. Forskjellen er ganske enkelt hvor mange bord (staver) det er på hver planke. Gulvmønsteret du velger vil ha betydning for rommets karakter, og derfor kan det være greit å vurdere dette ekstra nøye før du kjøper nytt tregulv. Men til syvende og sist handler det selvfølgelig om smak og behag. Så selv om det finnes tips om hvordan man bør tenke, er det helt opp til deg og hva du synes er penest!

Valg av gulvmønster | ByggmaxValg av gulvmønster | Byggmax

Forskjellige gulvmønster

1 stav

1-stavsgulv har som navnet antyder bare en stav, og er størrelsen på selve planken. Derfor kalles 1-stavsgulv også plankegulv. Denne typen gulvmønster kan gjøre at store og luftige rom føles roligere og mer dempet.

2 staver

2-stavsgulv har to staver i bredden og passer i de aller fleste rom. 2-stavsgulv gir i motsetning til 1-stavsgulv mer dybde og liv til gulvet. Hvor synlige stavene er, kan variere fra gulv til gulv. Nyanser og farger kan fremheve stavene på forskjellige måter.

3 staver

Et 3-stavsgulv har tre staver i bredden på hver planke, noe som gjør gulvet mer detaljrikt. Stavene på planken er plassert tilfeldig. Det skaper et levende gulv som passer perfekt i mindre rom, og som kan få rommet til å føles større. Velger du derimot 3-stavsgulv i et stort rom, kan det få rommet til å føles mindre. Det vil også variere hvor synlige stavene er, avhengig av blant annet tresort og farge.

1-stavsgulv | Byggmax1-stavsgulv | Byggmax
Fiskebensparkett | ByggmaxFiskebensparkett | Byggmax

Andre gulvmønster

Fiskebensparkett

Fiskebensparkett er et klassisk gulv som aldri ser ut til å gå av moten. Fiskebensparkett gir et elegant og nøkternt inntrykk og passer perfekt i stuer, kjøkken og soverom – ja, i nesten alle typer rom. Det finnes to typer fiskebensmønster. Den klassiske varianten som består av staver satt sammen slik at de overlapper hverandre og med innramming av en frise, og Chevron-mønster hvor stavene legges direkte mot hverandre med en rett kant og uten frise. Legging av fiskebensparkett tar lenger tid og er vanskeligere å legge enn andre typer tregulv, derfor kan det være smart å be om hjelp fra en ekspert hvis du føler deg usikker.

Hollandsk mønster

En annen tidløs klassiker er det hollandske mønsteret, som oppsto på 1600-tallet. Det hollandske parkettmønsteret består av et rutemønster og er tilgjengelig i mange ulike varianter. Mønsteret fungerer i mange slags rom, men siden det er så detaljrikt er det viktig å huske at mye av fokuset vil være på gulvet og det unike mønsteret.

Bli inspirert av våre gjør-det-selv-prosjekt