Vedlikeholde taket

Regelmessig vedlikehold av ditt tak vil forlenge livslengden samtidig som et rent tak vil gjøre en stor forskjell på husets førsteinntrykk. De fleste rengjøringsmidler for tak behøver ikke bearbeides med en høytrykkspyler eller børste, men rengjør seg selv når det regner, hvilket gjør jobben veldig enkel. I denne guiden viser vi deg en komplett vedlikeholdsrunde for ditt tak.

Før du starter

Vedlikehold av taktekket gjøres først og fremst for å fjerne alger, mose og skitt men en like viktig del av vedlikeholdsprosessen er å se over takets øvrige detaljer i forbindelse med rengjøringen.

Felles for de fleste rengjøringsmidler for tak er at de kan påføres på flere ulike måter. Hvis du vedlikeholder ditt tak regelmessig holder det å påføre rengjøringsmiddelet og la regnet ta hånd om resten. Dette er den mest skånsomme måten da taktekket ikke behøver å bearbeides med høytrykkspyler eller andre verktøy som sliter på overflaten.

Viktige takdetaljer å ha kontroll på

På et tak finnes det en hel del blikkdetaljer som takfotbeslag, vindskibeslag, vinkelrenner med mer som bør sees over. Malingsflass og rustangrep er tegn på at det er på tide å bytte ut delen eller slipe ned og gi ett nytt lag med rustbeskyttelse og maling. De blikkdetaljene som finnes på et tak kan ofte være skrudd i treverk som på en vindski eller lekt. Ettersom blikkdetaljene finnes på takets mest utsatte steder for å forhindre at vann trenger inn er også treverket ekstra utsatt på disse stedene og bør sees over. Hvis malingen har begynt å flasse på vindskier eller forkantbord er det bra å utbedre dette så raskt som mulig for å unngå at treverket blir så dårlig at det må byttes ut.

Det er viktig å se over sikringsproduktene på et tak slik at det går an å ferdes så trygt som mulig på taket. Før du begynner med vedlikeholdsrunden er det derfor passende å kontrollere at sklisikring, takstige, festepunkter for sele og gangbroer sitter som det skal. Hvis du har et veldig bratt tak, eller tvilsomme festemuligheter for sele kan det være et godt alternativ å leie en lift. Det finnes enkle lifter å leie som kan transporteres med en bil med hengerfeste slik at du slipper dyre utkjøringskostnader.

Ulike typer taktekke har ulik evne til å samle skitt, overflatebehandlingen har stor betydning, og en glattere og blankere overflate klarer seg bedre. Alderen påvirker også da overflaten blir slitt og mer matt med tiden. Tilpass dine vedlikeholdsintervaller slik at det passer til din type av tak men tenk på at takrenner bør renses en gang i året.

 

Vedlikeholde taket | ByggmaxVedlikeholde taket | Byggmax

Tips

Monter rensetrakt på avløpsrørene hvis du leder regnvannet til en steinkiste eller lignende slik at du slipper forstoppelse.

Hvis du legger et nytt tak med takstein er det smart å ta vare på noen ekstra slik at du enkelt kan bytte ut hvis noen går i stykker.

Husk

Rengjør taket for skitt oftere hvis det er ekstra utsatt slik at du kan vente lenger med det store vedlikeholdet.

Bruk sele og tau som festes i f.eks. skorsteinen eller i et festepunkt så slipper du unødvendige fallulykker.

Det går bra hvis du vil bruke en høytrykkspyler, men vær forsiktig og bruk lavt trykk slik at overflaten ikke skades eller slites unødvendig mye.

Mal blikkdetaljer når det er overskyet og minst 8 grader varmt.

Materiale

Din innkjøpsliste for å utføre prosjektet
Rensetrakt
Rensetrakt
Sort plast
Utsolgt
98 95 kr /stk
Quick Bengalack Metalgrun 099
Utsolgt
220   kr /stk
Takpannerengjøring
Utsolgt
205   kr /stk
Quick Bengalack Unilakk A-base
Utsolgt
235   kr /stk
MONTERINGSLIM INNE/UTE BOSTIK
MONTERINGSLIM INNE/UTE BOSTIK
Konstruksjonslim, 100 ml
Utsolgt
69 95 kr /stk
Sandpapir
Utsolgt
5 95 kr /stk
Gatekost
Gatekost
30cm, piassavaborste
Utsolgt
25   kr /stk
Treskaft
Treskaft
130cm, piassavaskaft
Utsolgt
20   kr /stk
Magnethylse
Utsolgt
34 95 kr /stk
Grovhanske i lær TEGERA 33
Utsolgt
29   kr /stk
MIDUN BASIC Børstesettet
Utsolgt
56 95 kr /stk
Bitssett
Bitssett
31stk, belteklips
Utsolgt
99 95 kr /stk
Minirullesett grovfilt
Utsolgt
39 95 kr /stk
Stålbørste
Utsolgt
38 95 kr /stk
Multisliper
Multisliper
Black & Decker KA280K-QS plan, hjørne, detalj, eksenterslip, Autoselect
Utsolgt
748   kr /stk
Drill i veske 18V BL
Drill i veske 18V BL
18 V, 2 stk. 1,5 Ah litium-ion-batterier inkl. veske
Utsolgt
1439   kr /stk
Malingsskrape
Utsolgt
59 95 kr /stk
Hammer
Hammer
16oz, serva
Utsolgt
39 95 kr /stk
Jordan Langpensel
Utsolgt
66 95 kr /stk
Stige Utskyvbar Ns 5,7M
Utsolgt
1599   kr /stk
Pistol 5L Grouw
Pistol 5L Grouw
Enkel sprøyting
Utsolgt
149   kr /stk
Totalsum Inkl. moms
Fra kr

Steg for steg

Følg vår steg-for-steg-guide som hjelper deg med å lykkes med å vedlikeholde taket.

Steg 1

Før du setter i gang med vedlikeholdsrunden skal du kontrollere takets sikkerhetsdetaljer. Fjern om mulig deler av taket slik at du kan inspisere festet i taket. Sjekk at alle skruer og muttere er dratt til, at treverket som detaljen er skrudd fast i ser frisk ut og at eventuelle rustangrep bare er på overflaten.

Steg 2

Begynn med å fjerne løst materiale fra taket, så som løv, mose og kvister. Arbeid fra mønet til takfot med en børste eller en løvblåser.

Steg 3

Hvis det er mange år siden taket ble rengjort kan det være bra å spole av taket med en hageslange så kommer rengjøringsmiddelet til å virke bedre på den inngrodde skitten.

Steg 4

Bruk hendene eller et passende verktøy av plast for å rense ut skitt fra takrennene. Ikke bruk metallverktøy da dette skader overflaten og kan lede til rustdannelse.

Steg 5

Se over taksteinen og bytt hvis du finner noen som er sprukket. Sjekk ekstra nøye ved vinkelrenner og andre steder der det finnes kappede takstein som lett kan løsne. Løse biter kan limes med et monteringslim for utendørs bruk.

Steg 6

Hvis du har et platetak er det bra å sjekke om alle farmerskruene eller spiker er korrekt festet. Spiker har en tendens til å krype opp mer enn skruer slik at gummipakningen mellom tak og spiker ikke lenger holder tett. Bytt ut skruen eller spikeren hvis gummipakningen er sprukket eller virker tørr. Blikkdetaljer er også skrudd eller spikret og må sees over.

Steg 7

Rørgjennomføringer i taket er ekstra utsatte punkter. Her er det bra hvis du kan demontere takhatten eller de delene som må fjernes for å eksponere takpappen. Inspiser tettingen mellom rørgjennomføringen og takpappen samt at limet eller klisteret fortsatt fester.

Steg 8

Kontroller at forkantbord og vindskier sitter skikkelig fast og se etter malingsflass eller bobler. Ved behov skraper du bort den gamle malingen så godt det lar seg gjøre for så å behandle treet med grunnolje, grunning og to strøk maling. Vær spesielt nøye med endetreet da treet suger opp fukt mye lettere der.

Steg 9

Påfør takrengjøringsmiddelet med en trykksprøyte på en overskyet dag der du ikke forventer nedbør de kommende dagene. Enkelte takrengjøringsprodukter kommer med en sprøyte som kobles til en vanlig hageslange for påføring på taket.

Steg 10

For å for å fikse rustangrep på blikkdetaljer begynner du med å skrape og slipe bort den synlige rusten på overflaten. En slipemaskin gjør jobben enklere men det går også bra med et vanlig sandpapir og en stålbørste.

Steg 11

Etter at rusten er fjernes skal overflaten avfettes med f.eks. aceton for at malingen skal feste godt. For best mulig resultat bør hele blikkdetaljen males slik at du unngår fargeforskjeller. Da avfettes hele blikkdetaljen først.

Steg 12

Mal den slipte overflaten med en rustbeskyttende maling.

Steg 13

Bruk en rulle eller en pensel for å male takplaten med maling for metall. Mal to ganger for å få et godt resultat.

KIKA IN GRUPPEN HEMMAFIXARE PÅ FACEBOOK

Her deler vi våre gjør-det-selv prosjekter, hjelper hverandre om vi står fast og tipser hverandre om smarte hacks. Alle er velkommen enten du er nybegynner, proff eller bare drømmer om å fikse litt hjemme en eller annen gang.