Krypkjeller er en risikokonstruksjon som krever regelmessig tilsyn av fuktnivåer og mikrobiell vekst. Hvis du har en problematisk krypkjeller, og i tillegg synes at det er på tide å renovere hele huset, kan du konvertere krypkjelleren til plate på mark som er en av de mest fuktbestandige konstruksjonene.
Mange fordeler med å konvertere
Å konvertere til en støpt plate er ikke en jobb som gjøres på en dag, men hvis det likevel er snakk om en totalrenovering er det mye å vinne. I tillegg til at det løser problemene med krypkjelleren kan du samtidig passe på å installere vannbåren gulvvarme. I en betongplate er gulvvarmen det billigste alternativet da sløyfene enkelt støpes inn uten noen spesialplater eller modifikasjoner, noe som ellers kreves når det er et trebjelkelag. Selv om du ikke planlegger å varme opp rommet med gulvvarme er det likevel et smart valg å installere gulvvarmesløyfer for fremtidig bruk. Selve gulvvarmeslangen koster bare noen kroner pr. meter.
Hvis krypkjelleren har høye fuktnivåer er det stor sjanse for at deler av bjelkelaget er angrepet av mikrobiell vekst. Dette betyr at du uansett er nødt til å bytte ut deler, noe som gjør konverteringen enda mer fordelaktig. Ytterligere en fordel er at når betongplaten er ferdig støpt har du et ferdig bjelkelag som gulvbelegningen kan legges på.
S-verdien angir maksbelastningen
Isoporen som brukes under platen leveres i ulike S-klasser, f.eks. S60, S80, S100, S200 osv. Tallet er et mål på hvor mange kPa (kilopascal) isoporen tåler av maksimal korttidsbelastning. Forklart med enklere ord så kan du ta bort en null fra S-verdien og da får du belastningen i tonn pr. kvadratmeter, f.eks. S60 = 6 tonn, s100=10 tonn osv. Langtidsbelastningen er vanligvis ca. 30 % av korttidsbelastningen, men dette bør alltid sjekkes mot produsentens spesifikasjoner.
Under betongplaten
Fyllmassene som brukes under betongplaten hindrer vannet i å komme i direkte kontakt med platen og skaper ekspansjonsrom for vannet takket være fyllmassenes drenerende og kapillærbrytende egenskaper. Fiberduk bør alltid plasseres mellom mark og fyllmasser for å forhindre at de ulike massene blandes og synker sammen.
En nivelleringslaser er det uvurderlig verktøy for å ha god kontroll på høyden når fyllmasser og betong fylles på. Ved støping av større plater der det ikke er mulig å kontrollere dette enkelt for hånd må man bruke en nivelleringslaser. De finnes å leie for en rimelig penge.
Før støping
Det er viktig å bruke riktig type betong for formålet når du skal støpe. Hvis du bestiller betong har leverandøren kontroll på hvilken betongtype som skal brukes. Når en betongplate støpes bør betongen alltid kjøres ut av en betongbil da det ikke går an å blande så store mengder i en betongblander og samtidig få til en homogen støping.
Armering er et annet viktig moment ved støping for å unngå sprekkdannelser, ta opp laster og spenninger. Armeringsjern kappes enkelt med en vinkelsliper eller boltesaks, og skal alltid plasseres slik i formen at de støpes helt inn for å unngå at de ruster.
Tenk nøye gjennom hvordan du vil ha din plate på mark og dra nytte av alle fordelene den kan gi. Når det vel er støpt er det dyrt og tidskrevende å gjøre endringer.
Tenk bærekraftig
Å støpe en betongplate er en jobb man ikke har lyst til å gjøre så ofte, og derfor kommer du til å måtte leve med den isolasjonsstandarden du velger i lang tid fremover. Velg derfor å isolere skikkelig under betongen, og har du mulighet er det bedre å velge et lag ekstra. Pass også på å støpe en gulvvarmeslanger når du først er i gang. Dette gir deg muligheten til å konvertere til et lavtemperert varmesystem med større valgmuligheter når det kommer til varmekilde. Hvis det finnes risiko for radon i området du bor kan det være bra å fremtidssikre huset med forberedelse for håndtering av dette hvis behovet skule dukke opp.