Betongkonstruksjon
Uansett om du skal støpe en blomsterkasse, benk, trapp eller benkeplate er betong et utmerket materiale for både innendørs og utendørs bruk. I de aller fleste tilfeller bygges det en form først, og det er formens konstruksjon som kommer til å avgjøre om resultatet blir bra. I denne guiden skal vi vise deg hva du skal tenke på når du bygger en form og når du støper.
Før du starter
Det er viktig å bruke riktig type betong for formålet når du skal støpe. Det finnes veldig mange ulike typer, men de vanligste er grovbetong og finbetong. Grovbetong egner seg til større flater og gir en grovere overflatestruktur. Finbetongen gir som navnet røper en finere overflate, og brukes ofte til trapper, krukker, benkeplater og annen hobby-støping. Hvis støpingen skal skje i minusgrader kan du tilsette frostbeskyttelse i betongen når den blandes. Les alltid instruksjonene på produktet for å se hva det er egnet til og hvordan det skal blandes.
Du kan også velge å blande betongen selv med sement, sand/grus og rent vann. Fordelen med denne metoden er at du kan eksperimentere med forskjellige typer stein og grusmateriale for å få et eget uttrykk i overflaten, som også kan slipes ned for å gjøre steinene synlige. Hvis du skal støpe større mengder er en betongblander bra og kjøpe eller leie, uansett om du bruker betong eller sement.
Forsterkning med armeringsjern
Armeringen er et viktig moment når det støpes for å forhindre sprekkdannelse, ta opp last og spenninger. Armeringsjern kappes enkelt med en vinkelsliper, eller boltekutter og de skal alltid plasseres i formen på en slik måte at de støpes helt inn. Dette for å unngå at de ruster. Hvis tykkelsen på formen overstiger 10 cm bør det armeres i to lag, et mot hver ytterkant av støpingen. Armeringsnett bør alltid brukes sammen med armeringsjern om størrelsen på formen tillater dette. For mindre og tynnere støpinger er bistål, som også kalles fugearmering et bra valg, da rutenettmønsteret er mindre og lettere å fiksere i formen. Armering skal alltid bindes for å sikre korrekt plassering i formen. Når større ting skal støpes, slik som en trapp eller benk, blir det behov for å bøye endel armeringsjern og da er en armeringsjernbøyer et uvurderlig hjelpemiddel.
Støpe mot bakken
Når du skal støpe rett på bakken er det viktig med godt komprimerte steinmasser på ca 10 cm under betongen, dette for å motvirke setninger og telehiv. Steinmassene hindrer vann fra å komme i direkte kontakt med betongen og gir plass for ekspansjon for vannet takket være steinmassenes drenerende og kapillærbrytende egenskaper. Hvis du skal støpe tyngre konstruksjoner og bakken består av leire kan det være behov for å grave og erstatte leiren med større steinmasser. Fiberduk bør alltid brukes mellom steinmasser og jordsmonnet, dette for å forhindre at de forskjellige massene blandes og synker sammen.
Vedlikehold
En betongkonstruksjon har normalt ikke noe vedlikeholdsbehov, men det kan være bra å sjekke så det ikke har kommet frem mikrobiell vekst.
Tenk bærekraftig
Betong er et materiale som kan holde i mange år hvis det håndteres rett, spesielt hvis du har planlagt riktig når du lager konstruksjonen. Som ofte ellers er det fukt som er fienden til lang holdbarhet og løsningen er å sørge for at materialet tillates å tørke ut. Det er også viktig å armere godt og at denne forsterkningen er godt dekket med betong, ellers finnes det risiko for rustspreng.