Bygge gulvbjelkelag
Hvis du bygger nytt eller renoverer er det stor sjanse for at du møter på eller velger å bygge et gulv bjelkelag av tre. Fordelen med tre er at det bare krever enkle verktøy for å utføre jobben, i motsetning til hvis du skal støpe et betongbjelkelag. Dessuten er det lettere å endre på et bjelkelag i tre hvis du i fremtiden vil dra nye installasjoner, som f.eks. avløpsrør til et gjestetoalett.
Før du starter
Et gulvbjelkelag utgjør den bærende delen av gulvet du går på innendørs og tar opp lasten fra inner- og yttervegger som i sin tur overføres til fundamenter eller støpt plate. Hvis du har et hus, eller har planer om å bygge et, er trebjelkelag den vanligste varianten når huset står på fundamenter eller en krypkjeller.
Hvordan velger jeg dimensjon på bjelkene?
Ved dimensjonering av bjelkene som skal brukes må du ta hensyn til både laster og tykkelse på isolasjonen, ettersom bredden på bjelken også avgjør hvilken tykkelse isolasjonen kan ha. Den vanligste dimensjonen i et hus med normal belastning er 48 x 198 mm bjelker (fasthetsklasse C24 eller høyere). Sentrumsavstand skal være 600 mm, og spennviddens lysåpning bør ikke overstige 2800 mm. Spennvidden kan økes ved å ha flere opplagspunkter.
Ved kortere spennvidder, som ofte forekommer i f.eks. uteboder, kan 48 x 148 mm bjelker brukes dersom du føler at standarden ikke trenger å være på samme nivå som i en permanent bolig. Noe som er bra å huske på når du skal velge dimensjoner er at prisforskjellen mellom ulike isolasjons- og bjelkedimensjoner er veldig liten.
Ekstra støttepunkter
Husk at det skal tas hensyn til bærende innervegger, ildsteder, våtrom og andre steder med høye punkt- og linjelaster uavhengig av dimensjonering av bjelkelag i gulvbjelkene. I praksis gjøres dette ved å ha ekstra støttepunkter under ildsteder og bærende innervegger samt tettere senteravstander på bjelkene i våtrom.
Tenk bærekraftig
Når det kommer til gulvbjelkelag og bærekraft er det lett at tankene går til hvor stor belastning gulvbjelkelaget klarer å bære og det er selvfølgelig viktig. Det er dog like viktig å tenke på hvordan det kommer til å beholde sin funksjon over tid og da gjelder det at konstruksjonen er riktig bygget. Planlegger du endringer som krever ekstra støttepunkter eller tettere avstand mellom bjelkene er det bra å planlegge dette allerede fra starten av. Sørg også for at du beskytter bjelkelaget fra undersiden mot f.eks. fukt eller skadedyr, spesielt hvis det er et bjelkelag over et kryperom.