Før du lar fantasien løpe helt løpsk kan det vare bra å sjekke hvilke regler som gjelder for din tomt. Etter nye regler kan du bygge inntil 50 kvm så lenge det er minst en meter fra nabogrensen og andre bygninger på tomten, med maks. mønehøyde 4 m. og gesimshøyde 3 m. Pass også på at det ikke bygges over vann- og avløpsrør. Likevel kan det finnes begrensninger som gjelder på din tomt, sjekk derfor dette med kommunen.
Bygg en lekestue med muligheter
Det kanskje aller viktigste med en lekestue er at den bygges nettopp for lek, og siden den brukes i en ganske kort periode er det bedre å bygge den ferdig enn å bygge den perfekt. Sørg også for at lekestuen har muligheten til å være en del av flere ulike leker og ikke bare en prydgjenstand i hagen. Hold det enkelt og la gjerne barna være med bygge på lekestuen. Forbereder du visse moment kan de små hobbysnekkerne være med å spikre eller male selv.
Et enkelt fundament til lekestuen
Grunnarbeidet og fundamentet til en lekestue behøver ikke å gjøres så komplisert. Vil du, så kan du selvfølgelig grave ned fundamenter, men det rekker som oftest å sette lekestuen på noen heller. Gjort helt enkelt så tar du bare bort matjorden, legger ett lag grus og komprimerer det ved å gå på det. Deretter legger du ut noen heller og justerer så de er i vater. Deretter er det bare å begynne å bygge lekestuen.
En lekestue som kan brukes når leken tar slutt
Ett smart alternativ er å planlegge bjelkelaget til den nye lekestuen slik at det senere er enkelt å konvertere den til en bod. Sørg da for å sette opp bjelker for døråpningen til en boddør, hullet kan du sage opp i kledningen senere. Også den innvendige høyden er det verdt å tenke i gjennom slik at de kan bli en praktisk bod som har ståhøyde for voksne.
Tenk på sikkerheten
Uansett hva og hvordan du bygger så er det bra å tenke på sikkerheten. Barn er jo barn og kommer alltid til å slå seg innimellom, men de verste skadene vil man jo unngå. Vinduene kan med stor fordel være av plast/plexiglass i stedet for ordentlig glass, og det bør ikke gå an å låse eller sperre døren fra utsiden slik at man ikke får åpnet fra innsiden. Tenk også på å ha et mykt underlag rundt lekestuen i tilfelle de skulle falle ned fra taket, for spørsmålet er ikke om de kommer til å klatre opp taket, men snarere når.
Husk de små detaljene
Når lekestuen er ferdig, eller i alle fall bjelkelaget, så kan det dere jobbe sammen med utsmykninger og tilbehør. Innvendig kan det være å bygge en benk eller så setter man inn litt barnemøbler og en lekekomfyr med vask. Utvendig passer det kanskje med blomsterkasser under vinduene og en pipe på taket. Til døren kan man lage et skilt med navnene på beboerne og selvfølgelig må det settes opp en postkasse for alle hemmelige skattekart.
Vedlikehold
En lekestue må rengjøres regelmessig, men gjør det til en del av leken skal synes kanskje til og med barna at det år gøy å gjøre rent.
Ofte brukes en lekestue i noen få år så dermed skulle du ikke behøve å male den på nytt, med mindre du vil spare den til barnebarna.
Tenk bærekraftig
Som nevnt tidligere kan det være bra å allerede i planleggingsstadiet av lekestuen tenke over hva som skal skje når barna har lekt ferdig med lekestuen. Enten kan lekestuen, med de rette forutsetningene, konverteres til en bod med noen små justeringer. Ett alternativ er å bygge lekestuen slik at den er forberedt for å flyttes. Da kan du la lekestuen flytte videre til en annen familie der andre barn kan oppleve gleden av å ha en fin lekestue.