TA VARE PÅ HJEMMET DITT! 

Vi synes det burde være enkelt og billig å ta bærekraftige valg. Med lave priser hver dag er det lettere for deg å reparere og ta vare på de tingene du allerede har, istedet for å alltid kjøpe nytt. 

Derfor dropper vi Black Friday i år, og drar heller i gang Fiksefredag! Vi utfordrer deg til å fikse noe som er ødelagt eller som må pusses opp.
 
Hva gjør du på Fiksefredag? Del prosjektet ditt på sosiale medier, og merk innlegget med #fiksefredag.
 
Her følger noen gode tips til hvordan du får ting i hjemmet til å vare lenger. Ønsker du å fikse enda mer finner du mengder av guider og nyttige instruksjoner i vårt gjør-det-selv-arkiv.
 

Tett igjen vinduer og dører  

Varmelekkasje og trekk kommer oftest fra dører og vinduer som ikke er tette. Sjekk gummistrimlene for å forsikre deg om at de er tette. Hvis ikke er det på tide å erstatte dem med nye. Sjekk også at eventuelle beslag ser fine ut og at det ikke kommer fukt inn bak dem. 

Se over fasaden og reparer mindre skader 

Fasaden er husets viktigste værbeskyttelse og  være tett. Derfor er det lurt å se etter skader på fasaden før vinterenMange lekkasjer forekommer i skjøtene mellom ulike bygningselementer eller gjennomføringer, så se ekstra nøye rundt vinduer, dører og kabelgjennomføringer etc. Hvordan du fikser skaden avhenger av fasadetypen. Det kan for eksempel bety at du legger inn ny fugemasse, fyller  mørtel mellom murstein eller bytter ut et panelbord. 

Sjekk takstein og skorstein 

Taksteinene har som oppgave å beskytte undertaket mot nedbør, og skadet takstein bør skiftes ut umiddelbart. Pass på at taket er fritt for mose og annet ved å vaske taket. Pass på at alle ledd i takblikket er tette. Hvis ikke må de repareres. Spesielt rundt skorsteinen er det vanlig å ha mindre lekkasjer. Fjern forlatte fuglereir og sett opp nett for å hindre nye reir.  

Inspiser loftet 

De fleste skader du kan finne på et loft skyldes fuktighet, hvor vann enten lekker inn eller fuktighet kondenserer. Lekkasje er vanligvis ganske lett å se, men hvis du er usikker kan du bruke en fuktmåler. Hvis du finner en lekkasje bør den utbedres umiddelbart, for å ikke risikere følgeskader. Eventuell muggvekst på grunn av kondens kan oppdages ved hjelp av en lommelykt. Kontroller også eventuelle ventiler på loftet og at insektsnett er hele. 

Trøtte og slitte tregulv? 

Hvis du har et slitt eller gulnet tregulv hjemme, kan du oppnå underverker ved å slipe det. Gulvet blir som nytt, får en finere farge og blir mykere å gå på. Deretter kan du sette ditt eget preg på gulvet ved hjelp av en mengde forskjellige måter å overflatebehandle gulvet på. 

 
 
Vi har blitt kåret til best i bransjen på holdbarhet, i Sustainable Brand Index, blant svenske varemerker.
Les mer 


 
 
Vi har blitt kåret til best i bransjen på holdbarhet, i Sustainable Brand Index, blant svenske varemerker.
Les mer