Grunnmursplast

ART.NR: 21203
En fuktisolerende og luftspaltebyggende matte som brukes ved fuktisolering av grunnmur, eller som fuktsperre ved enkelte typer gulvlegging.
Vis mer
stk
stock
Lagerstatus Velg butikk
Velg butikk for å se lagerstatus
delivery-truck
Kjøp på nett
Taste inn postnummer for leverings- og lagerinformasjon.
close
Søk etter postnummer

Grunnmursplast

En fuktisolerende og luftspaltebyggende matte som brukes ved fuktisolering av grunnmur, eller som fuktsperre ved enkelte typer gulvlegging.

Fuktisolering av grunnmur

Før man velger type fuktisolering til grunnmur bør man først bestemme hva kjelleren skal benyttes til. Vil man bruke den som beboelsesrom kreves det omfattende arbeid både inn- og utvendig, og i så fall anbefaler vi å kontakte en fagmann. Skal kjelleren benyttes som bolig kan fuktisolering bestå av følgende komponenter: kaldasfalt, fuktbeskyttende membran, fuktisolasjonsmatte, samt kantlist.

Start med å påføre kaldasfalt på grunnens såle og hjørner der membranen senere skal sitte. Bak fuktisolasjonsmatten behøves det ikke kaldasfalt, men om veggen har rester av et tidligere lag, kan man påføre ett til som ekstra fuktbeskyttelse. Deretter skal den fuktbeskyttende membranen festes slik at den dekker folden mellom grunnens såle og kjellerveggen som er grunnmurens mest fuktfølsomme punkt.

Membranen festes ved at man først koster ren overflaten der membranen skal påføres. Fjern membranens beskyttende folie til en tredjedel er igjen og fest det på midten av hælen på folden/hulkjælen. Når membranen sitter som det skal, kan resten av beskyttelsesfolien fjernes og membranen festes helt. Bruk en gassbrenner for å varme materialet mens du jobber for at det skal være enklere å håndtere. Pass på at skjøter overlapper hverandre med minst 15 cm.

Når membranen er på plass er det tid for å feste fuktisolasjonsmatten. Underkanten skal ligge mot folden og dens overdel skal gå opp minst 5 cm over bakkenivå. Den siden av matten som har knopper skal settes inn mot veggen. Bruk stålspiker med spikerbrikke for å feste matten i den andre raden av knopper regnet ovenfra. Om det er nødvendig med en overlapp for å nå bakkenivå, skal overlappen være på minst 12 cm. Ved hjørnene skal skjøtene ikke være nærmere enn 1,5 meter fra hverandre og ved skjøt i sidene behøves en overlapp på minst 50 cm. Når matten er på plass festes overkanten mot veggen ved hjelp av stålspiker.

Fuktbeskyttelse av rørledning

På steder hvor det stikker rør ut fra kjellerveggen, lages det først et snitt i fuktisolasjonsmatten og deretter skjæres et rundt hull for røret. Matten festes som vanlig. Rørgjennomføringen tettes deretter i tre lag ved hjelp av membran. Det første laget snittes på samme måte som fuktisolasjonsmatten, festes på veggen og formes ut på røret ved hjelp av en gassbrenner. I det andre laget skjæres det ut en bit og festes rundt røret slik at det overlapper det første laget. Det tredje laget består av en større rektangulær bit membran som går helt ned til fuktisolasjonsmattens nederste kant og tetter på den måten snittet i den. Membranen snittes også fra siden og inn mot midten der det er laget et uttak for røret. Fest det tredje laget ved hjelp av gassbrenner og fuktbeskyttelsen av rørledningen er ferdig.

Bruk av fuktisolasjonsmatte ved gulvlegging


Fuktisolasjonsmatten lager en luftspalte- og fuktsperrende lag. Matten kan brukes direkte under det trinnlydsdempende laget (lumppapp), når man legger parkettgulv med tykkelse på minst 14 mm. Byggemålet for fuktisolasjonsmatten er 8 mm.

Når man ønsker å legge et tynnere gulv må fuktisolasjonsmatten suppleres med sponplater. Byggemålet for sponplater er 22 mm.

Fuktisolasjonsmatten lager en avstand fra det kalde betonggulvet som medfører at parketten oppleves som varmere og mer behagelig. Gløm dog ikke å dekke betongoverflaten med fiberduk først for å unngå ”klappelyd”.

Golvlegging med fuktisolasjonsmatte på betongflate

1. Støvsug flaten nøye.
2. For å unngå ”klappelyd” mellom fuktisolasjonsmatten og betongen, bør gulvet dekkes med fiberduk.
3. Legg ut fuktisolasjonsmatten.
4. Ved skjøting brukes skjøtebånd som plasseres langs med hele mattens knappeløse langside.
5. For trinnlydsdemping skal lumppapp brukes.
Vis mer
Leverandørens artikkelnummer 607003