Hvilke gulv egner seg for gulvvarme? | ByggmaxHvilke gulv egner seg for gulvvarme? | Byggmax

Hvilke gulv egner seg for gulvvarme?

Med gulvvarme øker du både komforten i boligen og samtidig kan du spare noen kroner på energiforbruket. Men hvilke gulv egner seg egentlig for gulvvarme? Les mer om dette her.

Hvor herlig er det ikke å sette føttene ned på et varmt gulv? Med gulvvarme øker du komforten i hjemmet samtidig som du kan spare noen kroner på energiforbruket. Med effektiv og riktig lagt gulvvarme spres varmen jevnere rundt i rommet. Så selv om du senker innetemperaturen med en grad eller to, kjennes rommet gjerne like varmt som før.

Hvilke gulv egner seg for gulvvarme? | ByggmaxHvilke gulv egner seg for gulvvarme? | Byggmax
 Installer gulvvarme | Byggmax Installer gulvvarme | Byggmax

Hvem kan legge og installere gulvvarme?

Om du skal ha vannbåren gulvvarme, er det mulig å gjøre dette selv, i alle fall når det gjelder forarbeidet og selve leggingen. Resultatet må alltid inspiseres av en sertifisert rørlegger, som også skal koble gulvvarmen til varmesystemet.

Elektrisk gulvvarme må derimot alltid legges av en sertifisert elektriker. Det er fordi den elektriske gulvvarmen skal kobles til et sterkstrømsanlegg.

Ting å huske på før du legger gulvvarme

Når du skal legge gulvvarme, vil du ha et gulvmateriale som slipper gjennom varme lett, ganske enkelt et materiale med god varmeførende overflate. Derfor egner enkelte materialer seg bedre enn andre, for eksempel klinker og stein. Nedenfor går vi gjennom hvilke gulvtyper som egner seg aller best.

Hvilket gulv bør du velge når du legger gulvvarme?

Tre- og laminatgulv

Nesten alle typer gulv er kompatible med gulvvarme, men noen er mer kompatible enn andre. For tre- og laminatgulv er prinsippet at materialet må være så tett og tynt som mulig for å kunne spre varmen utover på en effektiv måte. Det optimale er å bruke tre eller laminat som ikke er tykkere enn cirka 18 mm.

Vinylgulv og vegg-til-vegg-tepper

Vinylgulv går utmerket sammen med gulvvarme, men man må huske på at temperaturen ikke kan overstige 27 grader. Vinylgulv varmes opp raskt, men avkjøles også raskt. Vegg-til-vegg-tepper kan også fint kombineres med gulvvarme, så lenge man passer på at teppet og det tilhørende underlaget ikke stenger for mye for varmen. Det kan være lurt å høre med produsenten av teppet for å forsikre seg om at det har riktige egenskaper.

Klinker og stein

Klinker og stein er det beste valget når det gjelder gulvvarme, siden disse materialtypene har veldig god varmeledningsevne. Klinker og stein varmes opp raskt og holder godt på varmen, noe som gjør gulvvarmen ekstra effektiv. Gulvvarme som ligger under klinker eller stein, kan dessuten varmes enda mer enn andre materialer.

Gulvvarmetermostat | ByggmaxGulvvarmetermostat | Byggmax

Bli inspirert av våre gjør-det-selv-prosjekt